Avi/ujkelet.live

A háború 82. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra fél 12 körül került sor, Kiszufim kibucot célozta, sérülés nem történt.

A rémálom: Egy ejtőernyős harcos, aki Askelonban egy üdülőfaluban pihent a gázai harcok után a dandárral, hétfőről keddre virradóra rémálmából felriadva tüzet nyitott a szoba falára, amelyben más harcosokkal együtt tartózkodott. Számos, vele egy szobában alvó harcos könnyebben megsérült a repeszektől.

A zászlóalj egyik forrása azt nyilatkozta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a harcosban láthatóan harci stressz alakult ki, ezért a hadsereg szakértői és orvosi részlegéhez irányították át kezelésre. A szokatlan eseményt jelentették a katonai nyomozói részlegnek, mely eljárást indítottak az eset körülményeinek kivizsgálására. A lövöldözős katonát egészségi állapota miatt egyelőre még nem hallgatták ki, a hadsereg tájékoztatása szerint a nyomozást akkor folytatják le, amikor az egészségügyi és szakmai hatóságok véleménye ezt lehetővé teszi.

,,A parancsnokok az egészségügyi személyzet mellett támogatják a harcosokat, és gondoskodnak arról, hogy minden katona megfelelő kezelésben részesüljön” – közölte a hadsereg. ,,Az incidens a gázai harcokban részt vevő erők pihenése közben történt. Több katona könnyebben megsérült a repeszektől, és ellátásban részesültek”.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy az elmúlt nap folyamán mintegy 200 Hamászhoz tartozó célpontra mért csapást a levegőből, földről és a tengerről a Gázai övezetben.

Gázaváros Sedzsaijja negyedében, ahol a Hamász zászlóalja vélhetően nagyrészt fel van számolva, a Jiftach-dandár tartalékosai azonosították a Hamász épületek között rohanó operatívjait. Olyan épületekről van szó, amelyekből korábban lövéseket adtak le a csapatokra.

A tartalékosok légicsapást irányítottak a Hamász operatívjaira, ami másodlagos robbanásokhoz vezetett, jelezve, hogy a területet be volt csapdázva.

Szintén Gáza északi részén, a 261. dandár csapatai kiszúrták a Hamász két operatívját, amint beszálltak egy járműbe és egy fegyverraktárként használt épülethez hajtottak.

A katonák ezután légicsapást kértek a terroristákra, majd később egy vadászgép csapást mért az épületre is.

Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében a 401. páncélosdandár csapatai azonosították a Hamász operatívját egy rövid hatótávolságú páncéltörő rakétával. Harckocsik tüzet nyitottak a terroristára, mielőtt támadást indíthatott volna az erők ellen.

Északi front: Délelőtt rakétazáport küldtek Libanonból Ros HaNikra felé. A Vaskupola elfogott több lövedéket. A rakétázást követően az izraeli hadsereg tüzérsége célba vette a területet, ahonnan a támadást végrehajtották.

A Hezbollah vállalta a felelősséget a Ros HaNikrára kilőtt legalább 18 rakétáért, azt állítva, hogy egy izraeli katonai állást vett célba egy haditengerészeti támaszpont közelében.

Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy egy vadászgép az éjszaka folyamán csapást mért a Hezbollah egyik dél-libanoni telephelyére, a csapatok pedig reggel a határ közelében támadásokat hajtottak végre, feltehetően, hogy meghiúsítsák a Hezbollah tervezett támadásait.

The post Háború: A harcos rémálma, mely tragédiához vezethetett volna first appeared on Új Kelet online.