Avi/ujkelet.live

A háború 82. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra délután fél 4 körül került sor és Nachal Oz kibucot célozta, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők felvételeket tett közzé szerdán a Kommandó-dandár Maglan, Egoz és Duvdevan egységeiről a dél-gázai Khan Juneszben.

A kommandós egységek ,,Khan Junesz mélyén” harcolnak a Hamász terrorszervezet ellen, sok terroristát megölve, és közben megsemmisítik a terrorcsoport infrastruktúráját, beleértve az alagútbejáratokat is.

A kommandósok több tucat támadást hajtottak végre irányított lőszerekkel a műveleteik során.

Harcok: Az izraeli hadsereg elindította szárazföldi hadműveleteit a Hamász ellen a dél-gázai Khuza’a-ban, Khan Junesz külvárosában.

A csapatoknak szóló értesítőben a Gázai Hadosztály parancsnoka, Avi Rosenfeld dandártábornok a Hamász által október 7-én megtámadott egyik közösség, Nir Oz után “Oz és Nir”-nek nevezte el a hadműveletet. A Hamász terroristái több tucat embert öltek meg és raboltak el a közösségből.

Északi front: A Hezbollah terrorszervezet három, Libanonból indított, robbanóanyaggal megrakott drónja csapódott be a határon lévő Har Dov területén, ahol számos izraeli katonai állás található. A hadsereg észlelte a drónokat és nyilatkozata megjegyezte, hogy ,,az incidensnek vége”.

Mindemellett Libanonból számos rakétát lőttek ki Észak-Izrael több területére, amelyek nyílt területeken landoltak, és nem okoztak kárt. A hadsereg válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Vadászgépek támadásokat hajtottak végre libanoni célpontok ellen, köztük a Hezbollahhoz tartozó katonai létesítményeket is. A csapások válaszul szolgáltak a Ros Hanikrára küldött rakétazáporra.

A helyi hatóságok szerint legalább 11 rakétát lőttek ki Kirjat Smonára, amelyek közül négy a városban csapódott be, károkat okozva.

Három rakétát elfogott a Vaskupola, a többi nyílt területeken landolt.

A Hezbollah azt állítja, hogy 30 rakétát lőtt ki Kirjat Smonára.

Eszkaláció: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Heci Halevi altábornagy szerdán az Északi Parancsnokságnál tett látogatása során azt mondta, hogy a hadsereg „nagyon magas készültségi szintén van”, a Hezbollah támadásai közepette.

„Első feladatunk a lakosok biztonságos visszahozatala, és ez időbe telik. Ma számos jövőbeli tervet hagytunk jóvá, és szükség esetén készen kell állnunk egy támadásra” – mondta Halevi.

„Az Izraeli Védelmi Erők és azon belül az Északi Parancsnokság nagyon magas készültségi szinten van. Eddig korrekten és aprólékosan irányították az itteni hadjáratot, ennek így kell folytatódnia. Biztonság és biztonságérzet nélkül nem engedjük vissza a lakókat”.

Vizit: Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jövő héten Izraelbe látogat, hogy további megbeszéléseket folytasson a Hamász elleni gázai háborúról, jelentette a héber sajtó. Október 7-e óta ez lesz az amerikai diplomata ötödik útja Izraelbe.

A Walla híroldal szerint Blinken várhatóan a Palesztin Hatóságba, Jordániába, Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Katarba is ellátogat.

Hazai front: Az izraeli hadikabinetet az összeomlás veszélye fenyegeti, mivel a szélsőjobboldali Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ragaszkodik ahhoz, hogy nem hosszabbítja meg a Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetője, Katy Perry hivatali idejét, mely jövő hónapban jár le.

  • Perrynek írt hosszú levelében Ben-Gvir részletesen felsorolta, hogy szerinte milyen kudarcok fűződnek hozzá mint a Börtönszolgálat vezetője, és azt állította, hogy Perry nem volt hajlandó végrehajtani politikáját, sőt miniszteri ideje alatt azon dolgozott, hogy meghiúsítsa azokat.
  • Válaszul Perry Ben-Gvir döntését „egy felelőtlen miniszter nem meglepő döntésének” minősítette, és a vele szemben megfogalmazott bírálatait „alaptalanoknak” nevezte.

Ben-Gvir döntése felzúdulást váltott ki Beni Gantz Nemzeti Egység frakciójának miniszterei körében, akik azzal érveltek, hogy a döntés sérti a Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Gantz által az október 7-i mészárlás nyomán aláírt rendkívüli kormánymegállapodást, melynek értelmében minden politikai kinevezést el kell halasztani a gázai háború befejezéséig.

Gantz Netanjahuval való találkozása után pártja kijelentette, hogy a magas rangú tisztviselők – különösen a biztonsági szolgálatok vezetőinek – leváltása „jelenleg árt az állam működésének a háború alatt, és nem helyes”.

„Elvárjuk a miniszterelnöktől, hogy akadályozza meg ezt az ország biztonságát érő kárt, és ne engedjen politikai megfontolásokon alapuló döntéseket a [katonai] kampány irányításában”.

Júliusban Perry azt mondta, januárban visszavonul és nem érdekelt a hivatali idéjének egy évvel való meghosszabbításában.

The post Háború: Új harctér, drónok és a politikai összeomlás szélén first appeared on Új Kelet online.