Avi/ujkelet.live

A háború 83. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy három katonája tegnap elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 167-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 22 éves Aszaf Pinchasz Tubul tartalékos főtörzsőrmester Motzkinból, a 7. páncélos dandár 77. zászlóaljában szolgált. A 24 éves Nerija Ziszk tartalékos százados Maszu’ot Jichákból, a 401. páncélos dandár 52. zászlóaljának egyik századparancsnoka volt. A 32 éves Dvir David Firma őrnagy Kfar Jonából a 460. páncélos dandár 198. zászlóaljában szolgált.

Deif: A 12-es csatorna este közzétett egy frissebb képet a Hamász terrorszervezet katonai szárnyának parancsnokárók, Mohammed Deifről. A csatorna szerint a fotót Gázában harcoló izraeli erők találták.

Mohammed Deif, a katonai szárny vezetője (a jobboldali a frissebb kép) Forrás: 12-es csatorna

A Ynet híroldal csütörtök reggel arról számolt be, hogy a kép 2018-ban készült, valószínűleg egy társasági eseményen.

Deif az évek során összesen hét merényletet élt túl, közülük négyben megsérült, köztük a 2014-es erős szikla hadművelet során. Hosszú ideje úgy vélik, hogy Deif elvesztette az egyik szemét, mindkét lábát és az egyik karját.

A 12-es csatorna azt állította, hogy Deifnek az egyik lába hiányzik és protézise van.

  • A Maariv egy hete arról számolt be, hogy a Gázai övezetben folytatott hírszerzési anyagok begyűjtésének részeként Izrael több videót talált, amelyekben Deif látható. Ezek releváns videók a közelmúltból.
  • Az egyik videón Deif a saját lábán jár, bár enyhén bicegve. Egy másik videóban ülőhelyzetben látható egy másik helyszínen.
  • A videókból úgy tűnik, hogy Deif állapota lényegesen jobb, mint ahogy azt Izraelben becsültél, hosszú sorozatos támadásokat és likvidálási kísérleteket követően, amelyekben meg is sérült. Deif képes önállóan járni, és nem használ tolószéket, és valószínűleg mindkét kezét is tudja használni.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy szerda este nem volt hajlandó kommentálni, hogy az új fotó azt jelzi-e, hogy a csapatok közelednek Deifhez.

Kudarc: Hónapokkal a Hamász október 7-i támadása előtt a Sabak belbiztonsági szolgálat hírszerzési értesüléseket kapott arról, hogy a terrorcsoport „nagy lépést” tervez nem sokkal az őszi zsidó nagyünnepek után – de az információt jelentéktelennek minősítették, jelentette este a 12-es csatorna.

A Sabak a nyár folyamán kapta a tippet egy Gázai övezetből származó forrástól, aki figyelmeztetett, hogy a Hamász támadást tervez a Jom Kippur utáni héten. Az információról nem értesítették a Sabak vezető tisztviselőit, köztük a szolgálat vezetőjét, Ronen Bart sem.

A riportban idézett sabakos források szerint a megerősítő hírszerzési információk hiánya, valamint az a tény, hogy a gázai forrással csak viszonylag rövid ideje indult el a kommunikáció – hozzájárult ahhoz, hogy a tippet nem vették komolyan, bár azóta beismerték, hogy a forrás rendkívül megbízható.

Bár Bar nem hallott az információról, a csatorna több forrásra hivatkozott, amelyek szerint a Sabak nem fogja hibáztatni az alacsonyabb rangú tiszteket, és elismeri, hogy a szolgálat nem tudta megakadályozni a támadást.

Déli front: Az izraeli hadsereg este bejelentette, hogy lokalizált és megsemmisített három alagútbejáratot a gázai Rantiszi Gyermekkórház területén, amelyek a Hamász terrorcsoport által használt egészségügyi központ alatti földalatti átjárókhoz csatlakoztak.

Novemberben a hadsereg bebizonyította, hogy a Rantiszi pincéjét a Hamász fegyverek elrejtésére és esetleg október 7-én elrabolt túszok fogva tartására használta.

Az elmúlt hetekben a 401. dandár, a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egysége és a Jahalom elit harcmérnöki egység megvizsgált és feltérképezett három alagútbejáratot a kórház környékén.

A műveletek során kiderült, hogy a három bejáratot ,,széles földalatti hálózat köti össze, amely a kórház alatt fut, több kilométer hosszú, és stratégiai pontokhoz vezet Gázaváros szívében”.

A Rantiszi alagutat a Hamász parancsnoki központként használta az Izrael elleni harcok irányítására.

Az egyik alagútbejáratban, amelyet a Rantisi melletti középiskolában találtak, egy lift körülbelül 20 méterrel lefelé halad. Egy másikban, amelyet a Hamász haditengerészeti erőinek egyik parancsnokának otthonában találtak, egy páncélozott ajtó volt, hogy megakadályozza a csapatok bejutását.

A vizsgálat után az alagúthálózatot lerombolták a harcmérnökök.

Északi front: A helyi hatóságok szerint egy robbanóanyaggal megrakott drón csapódott be Eliad mosáv közelében, a Golán-fennsík déli részén, és az izraeli csapatok megtalálták a maradványait.

Irán által támogatott félkatonai csoportok koalíciója, az Iraki Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget a támadásért.

A milíciák közleménye szerint ,,megfelelő fegyverekkel” hajtották végre a támadást, de többet nem árultak el.

The post 167, frissebb fotó Deifről, alagutak és kudarcok first appeared on Új Kelet online.