Avi/ujkelet.live

A háború 83. napja: 21 óra csend után megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nirim és Ein Haslosa közösségekben, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők 162. hadosztálya továbbra is harcokat folytat a Hamász terrorszervezet ellen Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében, ahol a hadsereg úgy véli, hogy a terrorcsoport utolsó aktív észak-gázai zászlóalja van.

A Biszlamach-dandár csapatai megsemmisítették a Hamász infrastruktúráját egy épületben, ahonnan RPG-ket lőttek egy katonai járműre, a Nahal-dandár pedig egy vadászgépet irányított, hogy csapást mérjen egy épületre, ahol a Hamász-operatívok egy páncéltörő irányított rakéta kilövésére készültek.

A 401. és 460. páncélos dandár csapatai megölték a Daradzs-Tuffah zászlóalj több operatívját, többek között légicsapásokkal.

Nem passzolt a muníció: Az Izraeli Védelmi Erők reagált a légierő vasárnapról hétfőre virradó támadására az al-Maghazi menekülttáborban, amelyben több tucat, a konfliktusban nem érintett civil vesztette életét, elismerve, hogy a támadás megrongálta a támadás célpontja közelében lévő épületeket, ami civil áldozatokhoz vezetett. A légierő operatív vizsgálatot indított az eset kapcsán.

Egy katonai tisztviselő azt nyilatkozta csütörtökön a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a nyomozás részeként kiderült, hogy a fegyverek típusa nem felelt meg a támadáshoz, így kiterjedt járulékos károk keletkeztek – ami elkerülhető lett volna, ha a fegyvereket a küldetéshez igazítják. Az izraeli hadsereg sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

Északi front: Az izraeli hadsereg kora délután közölte, hogy a légvédelem elfogott egy Libanonból indított drónt Haifa közelében, és az elfogó rakéták miatt aktiválódtak a szirénák a térségben.

Lavrov: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki szerint Hitlerben is volt zsidó vér, csütörtökön összehasonlította Izrael Hamász elleni háborúját Moszkva ukrajnai inváziójával.

A Rosszija 24-nek adott interjújában Lavrov elutasította a felvetést, hogy az október 7-i támadások hamis zászlósak voltak, ürügyet szolgáltatva Izraelnek egy, a Vörös-tengertől a Földközi-tengerig vezető csatorna építésére.

„Egyébként [Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] azt mondta, hogy el akarja pusztítani a Hamászt, ez demilitarizálásnak hangzik. És azt mondta, fel kell számolni az övezet szélsőségességét. Ez nácitlanításnak hangzik” – mondta Lavrov az élő fordítás szerint, utalva Oroszország úgynevezett „különleges hadműveletének” két céljára Ukrajnában.

  • Oroszország a gázai háború során vendégül látta a Hamász vezetőit, és együttérzését fejezte ki ügyük iránt és tűzszünetre szólított.
  • Érdemes megjegyezni, hogy Moszkva a gázai háború kezdete óta egyértelműen Izrael-ellenes retorikát alkamaz, ez azonban nem tükröződik ebben a Lavrov-interjúban.

Ezen a ponton Lavrov az előző izraeli kormányt támadta: ,,[Jáir] Lapid kormányának reakciója, aki az első külügyminiszter volt, nagyon meglepett. Azt mondták: ‘Hogy merészel Oroszország erőszakot alkalmazni polgári lakosság ellen és annektálni az ukránokat. Ez igazságtalan volt, és beszéltem vele erről”.

Netanjahuval kapcsolatban Lavrov azt mondta: ,,Nem tudom, hogyan értelmezi most a helyzetet, de a világ minden tájáról érkező kritikák és annak ellenére, hogy komplex helyzetbe került – nem engedi meg magának, hogy Oroszország ellen nyilatkozzon”.

Lavrov még azt is megemlítette: ,,[Vlagyimir] Putyin és Netanjahu két telefonbeszélgetést folytatott, és az izraeliek az egyiptomiakhoz hasonlóan segítettek kihozni izraeli állampolgárokat Gázából.”

The post Drón Libanonból, nem megfelelő muníció és Lavrov first appeared on Új Kelet online.