Avi/ujkelet.live

A háború 83. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra délután fél négy körül került sor, Erez és Gvaram közösségeket célozta, sérülés nem történt.

Gyász: Nir Oz kibuc csütörtök délután bejelentette, hogy egyik lakóját, a 70 éves Judy Weinstein Haggait az október 7-i mészárlások során megölték és holtteste a Hamász terrorszervezet birtokában van a Gázai övezetben. Mostanáig azt feltételezték, hogy Judy életben van és fogoly Gázában.

Férje, a 73 éves Gadi holtteste szintén a Hamásznál van.

A házaspár reggeli sétájukat tette, amikor a terroristák megrohamozták a kibucot. Judynak még volt annyi ideje, hogy értesítse barátait, hogy meglőtték őket és Gadi súlyosan megsérült.

Déli front: A Khan Junesz területén bevetett 55. tartalékos ejtőernyős dandár csapatai több alagútbejáratot találtak, köztük egyet egy mecsetben, közölte a katonaság csütörtökön.

A mecsetben az alagút mellett a katonák egy rakétavetőt és a Hamász operatívjai által használt megfigyelőberendezést is találtak.

Egy másik alagútbejárat, amelyet a területen találtak, egy földalatti átjáróhoz és egy parancsnoki központhoz kapcsolódott, amelyet a Hamász elit Nukba erői használtak.

Az alagutakat a harci mérnökök megsemmisítették.

Hírszerzés: Az izraeli hadsereg több mint 65 millió digitális fájlt és félmillió fizikai dokumentumot talált a Gázai övezetben, amelyek segítettek a szárazföldi erőknek a Hamász elleni küzdelemben és a terrorcsoport infrastruktúrájának lokakizálásában.

A Katonai Hírszerzési Igazgatóság Amsat egysége vizsgálja a szárazföldi offenzíva közepette Izraelbe szállított anyagokat, és hírszerzési információkat nyer ki belőlük.

Az egység által elemzett dokumentumok között volt egy térkép, amelyet a 252. hadosztály a Hamász egyik parancsnokának otthonában, Beit Hanunban talált, és az alagutak elhelyezkedését mutatja. A térkép jelmagyarázatát a Hamász egy másik operatívjának otthonában találták meg.

A hadsereg szerint a két dokumentum az egységhez került, amely kielemezte őket és kapcsolatot talált. Ezt követően az alagútbejáratok közül sokat megtaláltak és a terepen lévő csapatok megsemmisítették őket.

Egy másik alagúttérkép is az egységhez került, amelyet a 36. hadosztály csapatai találtak a Hamász Sedzsaijja zászlóaljának parancsnoka, Wisszam Farhat egyik emberének az otthonában.

A helyszínt a Hírszerző Igazgatóság 9900-as egysége térképezte fel, és a katonák gyorsan odamentek, hogy megsemmisítsék a bejáratot.

Forrás: Izraeli Védelmi Erők

Egy másik dokumentum részletesen bemutatta egy robbanóanyag-raktár helyét Beit Hanunban. A dokumentum elemzése után a terepen tartózkodó katonák a helyszínre mentek és megsemmisítették.

Forrás: Izraeli Védelmi Erők

Ott mindenki terrorista: „Fontos számomra, hogy felfedjem az igazságot a Gázában élő emberekről, arról, hogy kik is ők valójában és min mentem ott keresztül” mondta a 21 éves Mia Schem a 13-as csatornának nyilatkozva. A teljes interjút ma este adják le. Schem november 30-án szabadult 54 nap gázai fogság után.

,,Soán mentem keresztül. Ott mindenki terrorista… Hamásszal kapcsolatban álló családokról van szó. Tudod, utólag hirtelen felfogtam, hogy egy családnál lakom, elkezdtem kérdéseket feltenni magamnak: Miért vagyok egy családi házban? Miért vannak itt gyerekek? Miért van itt egy nő?”

The post Gyász, hírszerzés és alagút a mecsetben first appeared on Új Kelet online.