Avi/ujkelet.live

A háború 83. napja: Az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint az elesett katonák, tisztek és tartalékosok száma a háború kitörése óta 501, többségük a Hamász terrorszervezet október 7-i, Dél-Izrael elleni mészárlása során vesztette életét.

Október 7-én legalább 274 katonát és 38 helyi biztonsági tisztet (akik civilek, de szerepelnek a katonaság listáján) öltek meg a Hamász terroristái.

A Gázai övezetben zajló szárazföldi offenzíva során eddig 167 katona esett el.

A harcok kezdete óta a Hezbollah és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportok által vállalt támadásokban kilenc katona halt meg a libanoni határon. Két további katona pedig Júdea és Szamáriában végrehajtott terrortámadásokban.

A hadsereg 501 meggyilkolt katonát tartalmazó listáján szerepel egy katona, akit Júdea és Szamáriában öltek meg baráti tűzben, egy katona, aki meghibásodott lőszer miatt halt meg a libanoni határon valamint két katona, akik tankbalesetben vesztették életüket Észak-Izraelben.

Számos más halállal végződő incidens történt a háború közepette, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül a harcokhoz.

Videó: Az izraeli médiában megosztott egy új felvételt a terroristák betöreséről Re’im kibucba október 7-én.

Riport: A hadikabinet ma este megvitatja a túszok szabadon bocsátását célzó katari kezdeményezést, mely eltér a korábbi megbeszéléseken elhangzott javaslatoktól, jelentette a 12-es csatorna.

Északi front: A Hezbollah terrorszervezet támadásai közepette az izraeli hadsereg széleskörű csapásokat hajtott végre csütörtökön a dél-libanoni Ajta as Sab és Ramjeh, valamint más területeken. A vadászgépek, tankok és a tüzérség által végrehajtott csapások az Izrael elleni támadásokhoz használt infrastruktúrát célozták.

A Hezbollah egy másik katonai létesítményét szintén lebombáztak a vadászrepülőgépek, válaszul a mai támadásokra. A katonaság továbbá csapást mért egy Hezbollah terrorsejtre, mely páncéltörő rakétákat készült kilőni Izraelre, és egy másik sejtre egy épületben, ahonnan korábban a nap folyamán rakétatámadásokat hajtottak végre.

A feltételezett drónbeszivárgási riasztás kapcsán a hadsereg nyilatkozata szerint ,,nem kell tartani biztonsági incidenstől”.

A Hezbollah csütörtökön mintegy 50 rakétát lőtt ki Izraelre valamint két drónt is küldött.

Belpolitika: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter csütörtökön bejelentette, hogy új embert nevez ki a Büntetés-végrehajtási Szolgálat élére, megsértve a koalíciós megállapodást Beni Gantzcal és pártjával.

  • Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Gantz által az október 7-i mészárlás nyomán aláírt rendkívüli kormánymegállapodás értelmében minden politikai kinevezést el kell halasztani a gázai háború befejezéséig.
  • Néhány ilyen pozíció között szerepel Kobi Sabtáj megbízatása mint rendőrfőkapitány, Katy Perry mint a Börtönszolgálat vezetője és Amir Járon professzor, a Nemzeti Bank kormányzója.
  • Kedden Ben-Gvir tájékoztatta Perryt, hogy nem hosszabbítja meg mandátumát a ,,kudarcai”, a belé vetett bizalom hiánya és a politikája végrehajtásának elmulasztása miatt. Perry mandátuma január 24-én jár le, három év szolgálat után.

A bejelentést követően Gantz pártja kijelentette, hogy „a biztonsági szervezetek vezetőinek leváltása háború idején csapást jelent az állam biztonságára és a náp egységére. Ennek fényében Chili Tropper miniszter döntéshozatali javaslatot nyújtott be a kormánytitkárságnak az izraeli Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetőjének és a rendőrfőkapitány megbízatásának meghosszabbítására. Felszólítjuk a miniszterelnököt és a minisztereket, hogy a soron következő kormányülésen tanúsítsanak nemzeti felelősséget és támogassák a javaslatot.”

Válaszul Ben-Gvir Otzma Jehudit pártjának forrásai azzal vádolták Gantzot és pártját, hogy megpróbálják ,,csökkenteni a harcok intenzitását”, és Perryt azzal vádolták, hogy eltussolta a női őrök szexuális zaklatását, nem vonta le a tanulságokat a szökésből a Gilboa börtönből és tárgyalásokat folytatott a Hamász foglyaival a miniszter utasításaival ellentétesen.

A váddal ellentétben azonban a szexuális zaklatási ügy nem Perry hivatali ideje alatt történt, és a kormány ellenőrző bizottsága megdicsérte Perry intézkedéseit az üggyel kapcsolatos jelentésében. Ben-Gvir a mai napig nem hajlandó vitát folytatni a bizottság következtetéseiről.

Netanjahu Likud pártja közölte, hogy a miniszterelnök azon dolgozik, hogy kompromisszumot érjen el Gantz és Ben-Gvir között.

The post Számok, feszültség északon, videó és belpolitika first appeared on Új Kelet online.