Avi/ujkelet.live

A háború 85. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra tegnap este 6 körül került sor, Zikimet célozta, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy megtalálta és lerombolta a Hamász vezetőjének, Jechíje Szinwarnak az egyik rejtekhelyét Gáza északi részén, valamint az alatta lévő nagy alagútrendszert.

A Gázaváros szélén található lakást a 14. tartalékos páncélos dandár találta meg, majd a Jahalom elit harcmérnöki egysége vizsgálta meg és talált egy alagútbejáratot.

A hadsereg azt állítja, hogy „sok leletet” gyűjtött be a lakásban, amelyek arra utaltak, hogy Szinwar búvóhelynek használta.

Az alagútbejárat körülbelül 20 méter mély volt, és egy 218 méter hosszú, több ágú alagúthoz vezetett. A földalatti járatokban elektromos áram, légszűrőrendszerek, vízvezetékek, pihenő- és imaszobák, valamint egyéb berendezések voltak, amelyek lehetővé tették, hogy a Hamász rangidős tagjai hosszú ideig megbújhassanak.

Az alagutat később a harcmérnökök megsemmisítették.

Északi front: Tegnap este két rakétát lőttek ki Szíriából Izrael északi részére, melyek nyílt területeken landoltak. Az izraeli hadsereg válaszul csapást célba vette a területet ahonnan a támadást végrehajtották.

Túszok: Katari közvetítők azt mondták Izraelnek, hogy a Hamász ,,elvileg beleegyezett” a tárgyalások folytatásába egy új megállapodásról, amely több mint 40, Gázában fogva tartott túsz szabadon bocsátását biztosítaná, a harcok leállásáért cserébe egy hónapra, idézett a Walla hírportál három izraeli tisztviselőt.

Az izraeli tisztviselők rendkívül óvatosan kezelik az üzenetet, és azt mondják, remélik, hogy a hétvégén további felvilágosítást kapnak, hogy megtudják, valóban komoly-e a Hamász terrorszervezet szándéka.

A Hamász hetek óta nyilvánosan követeli, hogy Izrael állítsa le a háborút és vonja ki erőit Gázából, és csak azt követően hajlandó komoly tárgyalásba kezdeni a túszokról. Izrael mindeközben egyértelművé tette, hogy Gázában marad mindaddig, amíg meg nem semmisíti a Hamászt.

A Hamász vezető tagja, Oszama Hamdan az Al Dzsazírának pénteken azt nyilatkozta, hogy a terrorszervezet arról tájékoztatta a közvetítőket, hogy prioritása az állandó tűzszünet, és jelenleg nem folynak tárgyalások arról, hogy a harcok befejezése előtt túszokat enged el.

The post Szinwar rejtekhelye, rakéták Szíriából és Katar szerint a Hamász tárgyalna first appeared on Új Kelet online.