Avi/ujkelet.live

A háború 85. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra röviddel déli 12 előtt került sor, Nir Amot és Mefalszimot célozta, sérülés nem történt.

Terrortámadás: Gázolásos terrortámadásra került sor szombaton délután egy izraeli katonai posztnál az al-Fawwar palesztin menekülttábor közelében, Har Hebron térségében, Júdeában, közölte az Izraeli Védelmi Erők. A terroristát a tartalékos erők likivdálták. A területet és az utakat biztonsági erőkkel erősítették meg.

A média szerrint egy közepesen súlyos sérültet a helyszíni ellátást követően a Szoroka Orvosi Központba szállítottak.

A támadás nem messze történt a tegnapi szintén gázolásos terrortámadásétól, melyben öt katona, közülük egy súlyosan, megsérült.

Déli front: A Gázai övezetben az izraeli erők jelenleg is heves harcokat vívnak a terroristák ellen, a légierő a szárazföldi csapatok irányításával támadja a terrorsejteket és terrorinfrastruktúrákat, a haditengerészet pedig támadásokkal és tüzeléssel a tengerből segíti az övezetben manőverező erőket.

A Gázai övezet északi részén Sedzsaijjában végrehajtott akciók során a 414. hírszerzés gyűjtő zászlóalj harcosai azonosítottak egy közelükben tevékenykedő terrorista sejtet és egy RPG-vel felfegyverzett terroristát. A légierő drónja a csapatok irányításával likvidálta a terrorsejtet.

A 14. tartalékos dandár harci csapata Gázaváros térségében az elmúlt napon több tucat terroristát ölt meg.

Az erők általi négy különböző azonosítás során több mint 15 felfegyverzett terroristát likvidáltak a levegőből kevesebb mint három óra alatt, a harcosok által vívott csaták végén pedig további terroristákat öltek meg a térségben.

Az 551. dandár tevékenysége során a Gázai övezet északi részén található Beit Lahia térségében a tartalékos katonák leromboltak két, a Hamász terrorszervezet által használt katonai épületet.

Az épületek elleni támadás előtt a harcosok számos fegyvert találtak, köztük bombákat, fegyvereket, katonai felszereléseket és rádiókat.

Ezenkívül a térségben végrehajtott másik tevékenység során a harcosok két ellenséges őrszemet azonosítottak egy épületben, az erők közelében, majd a terroristák megerősített azonosítása után a páncélos erők tanktűzzel támadták az épületet és megölték az őrszemeket.

A palesztinok heves izraeli tanktűzről és légicsapásokról számoltak be a Gáza déli részén fekvő Khan Juneszban az éjjel, és úgy tűnik, a csapások reggel is folytatódtak. Az egészségügyi tisztviselők és palesztin újságírók szerint légicsapások sorozatára került sor a Gáza középső részén található Nuszeirat menekülttábor ellen.

Károk: A Gázai övezetben található 439 000 ház közel 70%-a és épületeinek mintegy fele jelentősen megsérült vagy teljesen megsemmisült a háborúban, jelentette szombaton a Wall Street Journal. Az újság szerint a Gázai övezet 36 egészségügyi központja közül csak nyolc működik, és a gázai iskolák több mint kétharmadában károk keletkeztek.

Segélyszervezetek csoportjának becslése szerint egy évbe telik a romok eltakarítása, további 7-10 évbe telik a lerombolt házak és épületek újjáépítése. A helyreállítás költségét 3,5 milliárd dollárra becsülik.

Szakértők becslése szerint a Gázában okozott károk a modern történelem egyik legpusztítóbbjának számít városi területen. Az egyik amerikai hírszerző szolgálat becslése szerint Izrael 29 000 különböző típusú muníciót dobott le (december közepéig), ehhez képest az Egyesült Államok hadserege mintegy 3700 különböző típusút dobott le 2000 és 2004 között Irakban.

Segélyek: Nyolcvanegy humanitárius segélyt szállító teherautó lépett be pénteken Gázába az izraeli Kerem Salom és az egyiptomi Rafah átkelőn keresztül – közölte az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

„A segélyek mennyisége sajnálatos módon továbbra sem megfelelő” – áll az OCHA közleményében. „A humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettes és a sürgősségi segélyezési koordinátor szerint ez lehetetlen helyzet a gázai lakosság és azok számára, akik segíteni próbálnak rajtuk. A harcot le kell állítani.”

A szaúdi Al-Arabiya csatorna felvételeket tett közzé gázaiak tömegéről, amint egy Gázába érkezett humanitárius segélyszállító teherautó körül gyülekeznek, és néhányan fel is másznak rá.

Izrael fenntartja, hogy naponta több száz teherautót vizsgál át, és a gond valójában az, hogy az ENSZ-segítők nem tudnak lépést tartani a tempóval. Az ENSZ azzal érvelt, hogy a tömeges szintű segélynyújtás lehetetlen az Izraeli Védelmi Erők gázai légi és földi hadműveletei között.

200 teherautó lépett be naponta Gázába múlt hónapban az egyhetes fegyverszünet során. A háború előtt naponta körülbelül 500 segélyszállító kamion érkezett Gázába.

Északi front: Két Libanonból behatoló Hezbollah-drón robbant fel szombaton nyílt területen Har Dov térségében, sérülés nem történt.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes szerint a Hezbollah terrorszervezet tegnapi, Izraelre kilőtt rakétáinak mintegy 80%-a libanoni területen landolt.

Tanzim: Az izraeli hadsereg Palesztin Hatóság menekülttáboraiban végzett razziáinak fokozódását követően az elmúlt napokban a palesztin biztonsági apparátus tanzimos operatívjai elkezdtek szembeszállni a fegyveres bandákkal, megakadályozva őket abban, hogy robbanóeszközöket helyezzenek el az utakon és sikátorokban az izraeli csapatok ellen, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató este.

  • A Tanzim milícia a kormányzó Fatah fegyveres ága, amelyet 1995-ben Jasszer Arafat alapított a rivális palesztin iszlamista csoportok ellen.
  • Hivatalos vezetője Marwan Barghoutit, aki halálos terrortámadások miatt ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti Izraelben.

A riport szerint főként a tulkaremi Nur al-Samsz és a dzsenini menekülttáborok tanzim aktivistáiról van szó. Az ok, hogy a földbe és az utak alá temetett bombák felkutatása érdekében az izraeli hadsereg nehézgépeket kénytelen bevetni, ami tönkreteszi az infrastruktúrát és jelentős kárt okoz. Megjegyzendő, hogy a Tanzim műveleteit a lakosság egy részének kérésére és támogatásával hajtják végre, de a palesztin biztonsági szervek továbbra is tartózkodnak attól, hogy jelen legyenek a problémásabb menekülttáborokban.

The post Terrortámadás, drónok Libanonból, harcok Gázában és károk first appeared on Új Kelet online.