Avi/ujkelet.live

A háború 86. napja: Több mint egy napig tartó csend után, délután fél 1-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Kiszufim kibucban, sérülésről nem érkezett jelentés.

172: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt bejelentette, hogy két katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 172-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 37 éves Eliraz Gabai tartalékos törzsőrmester Petach Tikvából, a Jiftach-dandár 7810. zászlóaljában szolgált. A 23 éves Liav Szeada főtörzsőrmester Tveriából, a Harcmérnöki Hadtest 7107. zászlóaljában szolgált.

Déli front: A Gázai övezet északi részén folytatott mintegy két hónapos harc után az Ejtőernyős-dandárt Gáza déli részére helyezték át, és csatlakozott a 98. hadosztályhoz, amely a Hamász ellen harcol Khan Junesz térségében.

A dandár az elmúlt héten támadást indított a terrorcsoport infrastruktúrája ellen, megfigyelőállásokat, páncéltörő rakéta kilövőállásokat és a fegyverraktárakat célozva.

A katonák a közelharcok során megölték a Hamász több fegyveresét, másokat pedig mesterlövészek likvidáltak.

Maglan: A hadsereg új felvételeket tett közzé a Kommandó-dandár Khan Juneszben bevetett elit Maglan egységéről.

A katonák nemrég razziát tartottak a város egyik létesítményében – melyet állítólag oktatási intézménynek, kulturális központnak és iskolának használnak – ahonnan a Hamász operatívjai tüzet nyitottak a csapatokra. A harcosok Hamászhoz tartozó rakétavetőket, dokumentumokat és egyéb felszereléseket találtak a komplexumban.

A térségben végrehajtott más razziák során a katonák fegyvereket találtak civil otthonokban.

Északi front: Az izraeli légierő vadászgépei délelőtt támadásokat hajtottak végre a Hezbollah terrorinfrastruktúrája és katonai épületei ellen Ramjah falu térségében, Dél-Libanonban.

A Hezbollah ,,a falu területéről végzi műveleteit, amelyet a csoport megfigyelésre és terrorcselekmények végrehajtására használ” – közölte a hadsereg.

A Hezbollah rakétákat lőtt Izraelre a faluból, miközben,,kizsákmányolta a falu területén élő polgári lakosságot, és élő pajzsként használta őket”.

Tegnap este a hadsereg támadásokat hajtott végre a Hezbollah állásai ellen Aamrában és Khiamban, közel az izraeli határhoz. Az egyik helyszínről páncéltörő rakétát lőttek ki szombaton Galileára.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg az éjszakai razziák során dróntámadást hajtott végre palesztin terroristák egy csoportja ellen, akik lőtték és robbanóanyagokkal dobálták a csapatokat a Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe), Júdea és Szamáriában.

A hadművelet során a tartalékos katonák és a határrendészet tisztjei öt keresett palesztint vettek őrizetbe a táborban, és fegyvereket foglaltak le. A harcmérnökök pedig az utak alá és szélén elhelyezett több robbanószerkezetet lokalizáltak és semmisítettek meg.

Palesztin fegyveresek robbanóanyagot dobtak és tüzet nyitottak a katonákra, akik viszonozták a tüzet. Az egyik incidensben egy mecsetből dobtak bombákat az erőkre.

A hadsereg szerint a dróntámadást azután hajtották végre, hogy fegyveres terroristák veszélyeztették a csapatok életét. A terroristák közül többen megsebesültek a csapásban, és a terület későbbi átvizsgálása során az erők lőfegyvereket és robbanóanyagokat találtak.

Október 7. óta a katonák több mint 2550 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, köztük több mint 1300 a Hamászhoz terrorszervezethez köthető.

Hazai front: A kabinet jóváhagyja Iszráel Katz energiaügyi miniszter külügyminiszteri kinevezését, aki Eli Cohennel cserél minisztériumot.

A tavaly, a jelenlegi rendkívüli háborús kormány megalakulása előtt aláírt belső Likud rotációs megállapodás értelmében a váltáshoz a Kneszet jóváhagyása szükséges, mielőtt hatályba lép.

Annak ellenére, hogy távozik a külügyminisztériumból, Cohen továbbra is a biztonsági kabinet tagja lesz.

Netanjahu funkcionál: Binjámin Netanjahu miniszterelnök „teljesen normális egészségi állapotban van” – derül ki a Miniszterelnöki Hivatal által közzétett éves orvosi jelentésből, amelyet a miniszterelnök orvoscsapata készített.

A jelentés szerint a miniszterelnök egészsége érdekében rutinellenőrzés alatt áll, és egészséges életmódot folytat. Továbbá mióta Netanjahu szívritmus-szabályozóját júliusban beültették, nem észleltek szívritmuszavart vagy egyéb problémát nála.

The post 172, vége a csendnek délen, dróncsapás és hazai front first appeared on Új Kelet online.