Avi/ujkelet.live

A háború 86. napja: Késes terrortámadásra került sor este Misor Adumim ipari zónájának közelében, közölte a rendőrség.

A mentősök szerint egy férfi könnyű míg egy nő közepesen súlyos sérüléseket szenvedett. A terroristát ártalmatlanították.

Déli front: Az Oketz egység harcosai és kutyáik is segítik a harcoló erőket a Gázai övezetben, jelentette a hadsereg délután.

A katonaság szerint az egység „nagyszámú esetben” bevetette négylábú harcosait, hogy fésüljék át az épületeket a csapatok rajtaütése előtt. A kutyák fenyegetéseket lokakizáltak, épületeket térképeztek fel, és fegyvereket találtak.

Az egyik incidens a 460. páncélos dandárral folytatott művelet során az észak-gázai Dzsabalijában, az Oketz Patrick nevű kutyáját beküldték egy épületbe a csapatok előtt. A kutya megtalált és letepert egy hamászos fegyverest, aki azt tervezte, hogy lesből támad a csapatokra.

Egy másik incidensben Gázaváros Rimal negyedében az oketzes Toy felfedezett egy átjárót egy épület között, amelyben csapatok tartózkodtak, és egy másik épület között, ahol a Hamász egyik fegyverese volt. A kutya megtámadta a terroristát, megakadályozva, hogy lesből lecsapjon a csapatokra.

Harcok: Az Izraeli Védelmi Erők öt dandárt felmentett a Gázai övezetben zajló harcok alól, mivel a Hamász rakétázása jelentősen visszaesett és a hadsereg irányítása alatt tartja a terepet.

A katonák kiképzésével megbízott dandárok visszatérnek megszokott tevékenységükhöz, a tartalékosokat pedig elengedik, hogy segítsék fellendíteni Izrael gazdaságát.

Gázában a 162. hadosztály továbbra is Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedeire összpontosít; a 36. hadosztály a Hamász ellen harcol a közép-gázai al-Bureidzsben; a 98., 99. és a gázai hadosztály pedig az övezet déli részén, Khan Junesz körzetében van bevetve.

Kevesebb rakétázás: Az elmúlt hetek szárazföldi hadműveletei a Gázából Izraelre indított rakéták számának jelentős csökkenéséhez vezettek.

A hadsereg adatai szerint december első hetében, miután a Hamásszal kötött fegyverszünet összeomlott, naponta átlagosan 75 rakétát indítottak Izraelre.

A következő héten ez a szám átlagosan napi 23 rakétára csökkent; december 15. és 21. között naponta mindössze 16 rakétát lőttek ki; december 22. és 27. között pedig ez a szám 14-re csökkent.

Az adatok nem tartalmazzák a gázai szárazföldi csapatokra indított aknavetőket, a tenger felé kilőtt rakétákat és a sikertelen indításokat.

A hadsereg úgy véli, hogy a Hamász elleni háború valószínűleg a 2024-es év során is folytatódik, hangsúlyozva, hogy felkészültek a hosszúra nyúló harcokra.

Vélemény: Becalel Szmotrich pénzügyminiszter, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője szerint bátorítani kell a palesztinokat a Gázai övezetből való kivándorlásra, hogy a háború végén más valóság legyen a terepen.

„Bátorítanunk kell a kivándorlást onnan. Ha nem kétmillió, hanem 100 000-200 000 arab lenne az övezetben, akkor az egész beszélgetés a [háború] másnapjáról teljesen más lenne” – nyilatkozta Szmotrich reggel a katonai rádiónak. „El akarnak menni. 75 éve élnek egy gettóban, és segítségre szorulnak.”

Jeruzsálem többször is cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a gázaiak kitelepítésere törekedne. Nem világos, hogy Szmotrich szerint hová kéne költözzenek a gázaiak.

Északi front: Izraeli tankok és támadóhelikopterek csapást mértek ma a Hezbollah három páncéltörő rakétaindító osztagára Dél-Libanonban.

A hadsereg továbbá két rakétaindítást azonosított Libanonból Észak-Izraelre. A támadásra a tüzérség válaszolt.

Kritika: A libanoni „Libanoni Erők” párt vezetője, Szamir Geagea élesen támadta a Hezbollahot szombaton a párt aktivistáinak mondott beszédében, és azt állította, hogy nem született jogos döntés a terrorszervezet délvidéki tevékenységével kapcsolatban.

Szerinte ,,a libanoni kormány nem ülésezett és nem hozott döntést, a parlamentben nem folytak megbeszélések, és nincs egyetértés a pártok és a prominens erők között”.

Geagea szerint ami Dél-Libanonban történik, az egyetlen párt döntésének eredménye, és aki ennek az árát fizeti, az a libanoni állampolgár, ,,ma 80 000 és 100 000 között van a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma, 150-170 mártír van Dél-Libanonban, és mindez azért van, hogy fenntartsák [Iránra utalva] az ellenállási erők jogát a tárgyalóasztalhoz ülni.”

,,Ennek nem szabad megtörténnie – egy libanoni párt a libanoniak sorsával játszik azzal, hogy azt állítja, hogy segít Gázának. Nem segíti Gáza ügyét, ami jogos kérdés, hanem árt neki azzal, hogy ügyét olyan témával kombinálja, mint Irán stratégiai jelenléte a Közel-Kelet egészében”.

Politika: A Kneszet Pénzügyi Bizottsága további 200 millió sékelt hagyott jóvá koalíciós alapként a Telepek és Nemzeti Projektek Minisztériuma számára, azt követően, hogy a minisztérium több mint 300 millió sékelt kapott a decemberben jóváhagyott kiegészítő költségvetésben.

A pénz 75 millió sékelt tartalmaz Júdea és Szamária illegális telepeinek „biztonsági elemeire”, beleértve biztonsági kerítéseket, biztonsági kapukat, világítást, áramellátást, biztonsági kamerákat és hasonló eszközöket.

További 35 millió sékelt a vidéki falvak „társadalmi rugalmasságának” erősítésére fordítanak szerte Izraelben, és 20 millió sékelt a telepek vészhelyzeti csapataira fordítanak, amelyek önkéntesekből álló csoportok, amelyek nem biztonsággal kapcsolatos segítséget nyújtanak válság idején.

Jáir Lapid ellenzéki vezető X-en reagált a tényre, hogy a pénzt Szmotrich pénzügyminiszter jóváhagyásával utalják át párttársa, Orit Sztrock minisztériumának.

,,Mire fordítanak ma 200 millió sékelt a pénzügyi bizottságban? A kitelepítettekre? a hadseregre? A tartalékosokra? Nem.

Orit Sztrockhoz megy, politikai pénz, háború idején”.

Ben-Gvir: A 2023-as év ma ér véget, mely során riasztóan megnőtt a gyilkosságok száma az arab és a zsidó szektorban. Idén 297 embert gyilkoltak meg – több mint kétszer annyit, mint tavaly (139). Ezek az adatok a rendőrség és a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) kudarcának bizonyítékai, mivel az év során elhanyagolták a probléma kezelését.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató adatai szerint 2023-ban 237 arabot gyilkoltak meg Izraelben, szemben az előző évi 108-cal. A gyilkosságok számának növekedése azonban nem csak az arab társadalom sajátja. A rendőrség adatai szerint idén 45 zsidót gyilkoltak meg, szemben a 2022-es 35-tel.

Néhány hónappal hivatalba lépése után Ben-Gvir törölte a Vérengzés beszüntetése programot, a bűnözés és erőszak elleni küzdelem programját az arab szektorban, amelyet a Joint szervezet működtetett. A miniszter a hivatalában tartott megbeszélésen azt állította, hogy ,,ez egy baloldali szervezet”, és törölte a programot.

Templom-hegy: A Visszatérés a Templom-hegyre szervezet vasárnap adatokat osztott meg azon zsidók számáról, akik idén látogatást tettek a Jeruzsálem óvárosában lévő Templom-hegyen.

Az elmúlt évben 50 098 zsidó ment fel a hegyre, szemben a 2022-es 51 583, és 2021-es 34 651-el. Októberben 8063 zsidó ment fel a hegyre – a legmagasabb számú zsidó látgató 2023-ban, amikor a legtöbb látogatás főként szukkot alatt történt. A gázai háború kezdete óta 7952 zsidó ment fel a Templom-hegyre.

Idén a Templom-hegy 274 napon volt nyitva a zsidó látogatók előtt, míg pénteken, szombaton és muszlim ünnepnapokon zárva volt.

Ezenkívül 2023-ban 317 zsidót vettek őrizetbe vagy tartóztattak le a Templom-hegyen, többek között azért, mert gyanították, hogy imádkoztak, fényképeztek vagy vallási rituálét hajtottak végre. Ennek keretében 85 zsidót tiltottak el a Templom-hegy látogatásától különböző időszakokra. 2022-ben 141 zsidót tartóztattak le vagy vettek őrizetbe és 52-t tiltottak ki, 2021-ben pedig 70 zsidót tartóztattak le vagy vettek őrizetbe, ill. 57-et tiltottak ki.

The post Terrortámadás, négylábú harcosok Gázában és negatív rekordok itthon first appeared on Új Kelet online.