Avi/ujkelet.live

A háború 87. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 24 éves Amichai Jiszráel Jehosua Oszter tartalékos főtörzsőrmester Karnei Somronból, hétfőn elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 173-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az elmúlt héten a 401. páncélosdandár és a Givati-dandár Saked zászlóalja a Hamász Daradzs-Tuffah zászlóaljával harcol Gázavárosban, jelentette délután a hadsereg.

Az egyik incidensben a csapatok hírszerzési információkat kaptak arról, hogy a Hamász fegyveresei tartózkodnak egy épületben, és rajtaütést hajtottak végre a helyszínen, megölve a terroristákat.

A felderítések során a katonák találtak egy kamerát, amellyel a Hamász az izraeli csapatok elleni támadásaikat rögzítette.

A hadsereg szerint a videók bemutatják, hogyan használja a Hamász a polgári helyszíneket RPG-k indítására az övezetben bevetett izraeli tankokat célozva.

Még harcok: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy újabb területekre terjesztette ki szárazföldi offenzíváját Gázavárostól délre, ahol a 99. hadosztály harcokat vív a Hamász terroristáival, és lokalizálja a terrorcsoport infrastruktúráját.

A 99. hadosztály „számos” hamászos fegyverest megölt, több mint 100 alagútbejáratot semmisített meg, lokalizált számos fegyverraktárat, és több tucat légicsapást irányított a terrorcsoport telephelyeire és operatívjaira Gáza középső részén, Gázavárostól délre.

A csapatok „műveleti irányítást” alakítanak ki a terület felett, „lehetővé téve, hogy az offenzívát kiterjesszék további helyszínekre, és megakadályozzák az ellenség visszatérését posztjaikra”, közölte a hadsereg.

A hadosztály 646. tartalékos ejtőernyős dandárja fegyverraktárat talált egy óvodában.

A hadosztály 179. tartalékos páncélosdandárja időközben egy Hamász fegyveres csoportot észlelt egy épületben, és miután a hírszerzés szerint az épületet körülvevő terület robbanóanyagokkal volt teli, úgy döntöttek, hogy ágyúzzással támadják az épületet.

A hadsereg által közzétett videón másodlagos robbanások láthatók, amely „azt jelzi, hogy be volt csapdázva, és a Hamász terrorszervezet használta műveleti célra”.

Opera: Sztasz Dovidov hivatásos operaénekes jelenleg az izraeli hadsereg tartalékosa Gázában, és időnkét énekével szórakoztatja bajtársait a fronton:

Hazatérés: Izraeli katonai tisztviselők hétfőn közölték, hogy arra készülnek, hogy az október 7-e óta nagyrészt kiürített déli közösségek lakói hamarosan hazatérhessenek.

A Gázához legközelebbi közösségek továbbra is zárva maradnak, de a legalább négy kilométerre lévőkbe elkezdik visszahozni a lakosokat.

A közlemény szerint elsőként Mavki’im, Gvar’am, Dorot, Jachini, Bror Hajil, valamint a három kilométerre lévő, de hazatérést kérvényező Jad Mordechai kibuc lakóit telepítik vissza.

Északi front: A izraeli hadsereg csapások sorozatát hajtotta végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Libanonban, reagálva a mai határterületet célzó támadásokra, melyek egyikében öt tartalékos megsérült.

Vadászgépek és más légi járművek célba vették a Hezbollah katonai létesítményeit, rakétakilövő állásait és egyéb infrastruktúrákat Dél-Libanonban. Továbbá csapást mértek egy Hezbollah terrorsejtre Hula falu környékén.

A légvédelem ,,egy gyanús légi célpontot”, feltehetően egy drónt, amely Libanonból lépett be az izraeli légtérbe, lelőtt Észak-Izrael felett. Az elfogó rakéta aktiválta a szirénákat Kirjat Smonában.

A Hezbollah számos rakétát lőtt ki Adamit területére, öt tartalékost könnyebben megsebesítve, kórházba szállították őket.

A Hezbollah eközben közzétette három terroristája nevét, akik a mai izraeli csapásokban vesztették életüket.

A háború után: Miután csütörtökön Binjámin Netanjahu miniszterelnök a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter nyomására törölte a gázai háború után témáját boncolgató megbeszélést a kisebb hadikabinetben, a miniszterelnök visszatáncolt – és a megbeszélést mégis először a hadikabinetben fogja megtartani a kibővített kabinet ülése előtt, jelentette este a 12-es csatorna.

A döntést a miniszterelnök a két volt vezérkari főnök, Gadi Eisenkot és Beni Gantz miniszterek nyomására (Nemzeti Egység) hozta meg. A hadikabinetben a megbeszélésre holnap, a kibővített kabinet ülése előtt kerül sor.

  • Csütörtökön felzúdulás támadt a politikai színtéren, miután Netanjahuhoz közeli források megerősítették, hogy a hadikabinet megvitatja a Gázai övezet háború utáni “másnapját”.
  • Szmotrichnak ez nagyon nem tetszett és rendkívüli frakcióülést hirdetett. Néhány órával a Szmotrich és pártja által gyakorolt nyomást követően Netanjahu meghátrált, és a vitát elhalasztották.

The post 173, harcok és operaáriák Gázában, és hazatérésre készülve first appeared on Új Kelet online.