Avi/ujkelet.live

A háború 87. napja: Miután október 7-i óta eltűntként tartották számon, az 56 éves Ilan Weiss családját hétfőn értesítették, hogy szerettüket a Hamász terroristái meggyilkolták.

Feleségét, Siri Weisst (53) és lányát, Nogát (18) elrabolták október 7-én, amikor a terroristák megtámadták Be’eri kibucot.

Ilan aznap reggel 7:15-kor elhagyta a házat, hogy csatlakozzon a kibuc vészhelyzeti csapatához, és sorsa mostanáig tisztázatlan volt.

Siri és Noga november 25-én szabadult a gázai fogságból az ideiglenes tűzszünettel egybekötött fogolycsere megállapodás részeként.

Ilan testvére és sógornője, Amir és Mati szintén Be’eriben éltek négy gyermekükkel és családjukkal együtt. A terroristák gránátokat dobtak Amir és Mati otthonába, megölve őket.

A Weiss család kutyáját, Ketemet szintén megölték október 7-én.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők az éjszaka légicsapással likivdálta a Hamász elit Nukba haderejének századparancsnokát Gáza középső részén, Deir al Balahban.

Adel Mszammah irányította a Nukba terroristáit október 7-én a Kiszufim kibuc elleni támadás során, és utasította a Hamász többi tagját, hogy támadják meg Be’eri és Nirim határ menti közösségeket.

„Ezt követően Mszammah vezette a harcokat a Gázai övezetben erőink ellen” – mondta a hadsereg.

Harcok: Gáza északi részén a Jiftach-dandár tartalékosai rajtaütöttek a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád több erődjén Gázaváros Sedzsaijja negyedében, és fegyverraktárat találtak egy mecsetben, közölte a hadsereg reggel.

Az akció során a Hamász operatívjai aknavetőket lőttek az erőkre. Egy drón azonosította a terrorsejtet, és csapást mért rájuk valamint a kilövőre.

A dél-gázai Khan Juneszben a kommandós dandár csapatai azonosítottak egy Hamász-operatívot, aki rakétákat lőtt ki, és egy drónt küldött rá.

Szintén az éjszaka a légierő és a haditengerészet folytatta a támadásokat az övezet területén, segítve a szárazföldi erőket a Hamász elleni manőverekben.

Számok: Az izraeli hadsereg által közzétett új adatok szerint a Gázai övezetben a szárazföldi offenzíva során elesett 170 katona közül 29 vesztette életét úgynevezett baráti tűzben és egyéb balesetekben.

Tizennyolc baráti tűzben vesztette életét téves azonosítás miatt, beleértve légicsapások, tanktűz és fegyvertűz következtében.

Kilenc katona vesztette életét balesetekben, beleértve véletlenül elsült fegyver, gázolás és ellenőrzött rombolásokból származó repeszek következtében.

Az adatok szerint a szárazföldi hadművelet kezdete óta hetente két-hat katona vesztette életét baráti tűzesetben vagy balesetben.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy csapást mért egy dél-libanoni Hezbollah terrorsejtre, amely arra készült, hogy drónokat indítson Izrael északi része felé.

A hadsereg szerint a Hezbollah a határ menti Marun el-Rasz faluból is megpróbált drónokat indítani Izraelre.

,,Ez egy újabb példa arra, hogy a terrorszervezet cinikusan kizsákmányolja a civil lakosságot és létesítményeit” – jegyezte meg a hadsereg.

Vadászgépek korábban a nap folyamán a Hezbollah dél-libanoni posztjait támadták, jelentette a hadsereg, megjegyezve, hogy a drónbehatolásra figyelmeztető szirénák téves riasztások voltak.

Tagadás: A Hamász cáfolta a New York Times jelentését, mely a terrorszervezet tagjainak október 7-én Izraelben elkövetett nemi erőszak és a szexuális bántalmazás eseteivel foglalkozott.

Arab és angol nyelvű nyilatkozatában a Hamász politikai szárnyának tagja, Baszem Naim azt állította, hogy a nyugati média és hírügynökségek „elfogultak az izraeli propaganda palesztinokkal és ellenállásukkal szembeni hazugságaival és rágalmaival”.

Az október 7-i mészárlásokat „dicsőségesnek” minősítve Naim hamisan azt állította, hogy a New York Times jelentése olyan beszámolókon alapult, amelyek „olyan nőktől származtak, akik azt mondták, hallottak más nőket ismételni ezeket az állításokat”, de „nincs meggyőző bizonyíték”, hogy nemi erőszak történt volna.

A Times két hónapig folytatott nyomozást az ügyben, és legalább hét olyan helyszínt azonosított, ahol izraeli nőket és lányokat szexuálisan bántalmaztak vagy megcsonkítottak. A lap interjút készített több katonával és egészségügyissel, akik szerint több mint 30 nő és lány holttestét találták a Re’im melletti Nova fesztivál helyszínén és környékén, valamint két kibucban, széttárt lábakkal, szétszaggatott ruhákban, bántalmazás nyomaival a nemi szervükön.

A szemtanúk leírása szerint a holttestek sokkoló állapotban voltak: levágott nemi szervek, levágott fejek és sérülések, valamint az alsó testrészek brutális megcsonkítása.

A Gázában elfogott Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezethez tartozó egyik terrorista a kihallgatáson elismerte, hogy részt vett az október 7-i mészárlásban, és csapata szörnyű szexuális bűncselekményeket követett el, majd meggyilkolta az áldozatot, jelentette csütörtök este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A terrorista olyan részleteket közölt, amelyek lehetővé tették az áldozat azonosítását, de ezeket az áldozat iránti tiszteletből nem teszik közzé.

A súlyos szexuális bűncselekmények részei voltak a Hamász terroristák módszerének az október 7-i terrortámadásban, derült ki a terroristák kihallgatásából és a Lahav 433-as egység által begyűjtött túlélők tanúvallomásaiból. Az egységnek több tucat szexuális bűncselekmény és szexuális zaklatás esete van a birtokában.

Hazai front: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azt állítja, a Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetője, Katy Perry nem hajlandó végrehajtani az október 7-i mészárlást elkövető biztonsági foglyoknak adott élelmiszer mennyiségének csökkentésére vonatkozó utasításait.

Az Izraeli Büntetés-végrehajtási Szolgálat a Ynet hírportál szerint azt válaszolta, hogy Ben-Gvir állításával ellentétben a Nukba tagjainak biztosított étkeztetés eltér a többi rabnak nyújtottól, és a törvény által előírt minimális mennyiségű élelmet biztosítja számukra.

Ben-Gvir csütörtökön bejelentette, hogy új embert nevez ki a Büntetés-végrehajtási Szolgálat élére, megsértve a koalíciós megállapodást Beni Gantzcal és pártjával.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök Likud pártja közölte, hogy a miniszterelnök azon dolgozik, hogy kompromisszumot érjen el Gantz és Ben-Gvir között.

The post Gyász, likvidálás és a Hamász elutasítja a nemi erőszak vádakat first appeared on Új Kelet online.