Avi/ujkelet.live

A háború 88. napja: 42 óra csend után röviddel este 6 előtt megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák három határ melletti izraeli közösségben, sérülésről nem érkezett jelentés.

174: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy a 21 éves Szufian Dagas törzsőrmester Magharból, a Harcmérnöki Hadtest 601. zászlóaljának katonája, kedden elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban.

Halálával 174-re emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Harcok: A 188. páncélosdandár és a Golani gyalogdandár csapatai nagy hatótávolságú rakétákat találtak más fegyverek mellett a közép-gázai al-Bureidzs lakóházaiban, jelentette a hadsereg délután.

Egy palesztin család otthonában a 188. dandár 20 kilométer hatótávolságú rakétákat és más fegyvereket talált.

Egy másik otthonban a golani katonák több tucat aknavetőt és rövid hatótávolságú rakétát, valamint más fegyvereket lokalizáltak.

A rakétákat megsemmisítették, a többi fegyvert pedig lefoglalták.

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter a Gázai övezet középső részén található Szalah a-Din úton azt mondta, hogy ,,az az előérzet, hogy leállunk, téves”.

,,A folyosón vagytok, ami azt jelenti, hogy mindkét oldalon hamarosan más jellegű műveletekre kerül sor” – mondta Gallant a 99. hadosztály 646. tartalékos ejtőernyős dandárjának.

,,Északon 12 Hamász-zászlóaljat semmisítettünk meg. Még mindig maradtak terroristák, néhány ezren a környéken tartózkodó 15-18 ezerből. Sokukat likvidáltuk, mások pedig délre menekültek”.

„A Gázai övezet déli részén a valóság más” – mondta Gallant, megjegyezve, hogy a hadsereg arra összpontosít, ami a Hamász alagutak felett van Khan Junesz térségében, ,,ahol a Hamász magas rangú tisztviselői rejtőznek, nagy mélységben”.

Gallant szerint a dél-gázai harcok továbbra is nagy intenzitásúak lesznek.

,,Az eredmények egyértelmű eredmények lesznek” – ígérte. „Akkor fejezzük be ezt a hadműveletet, amikor a Hamász nem fog irányító testületként, és semmiképpen sem katonai keretként működni… ehhez idő kell”.

,,Ugyanakkor sajnos vannak más fenyegetések is, amelyek közül az első és legszembetűnőbb az, ami északon történik”, utalt a Hezbollah terrorszervezet napi szintű támadásaira Libanonból.

Északi front: Egy névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztviselő este azt mondta a The Washington Postnak, hogy Izrael áll a légicsapás mögött, melyben a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri életét vesztette Bejrútban. Izrael részéről még nem érkezett komment, bár korábban jelezte, hogy a Hamász vezetőit le fogja vadászni Gázában és szerte a világon.

Nadzsib Mikati libanoni ügyvivő miniszterelnök este nyilatkozatot adott ki reagálva Aruri megölésére, amelyben elítélte az „új izraeli bűncselekményt”, és figyelmeztetett, hogy Jeruzsálem célja, hogy Libanont a konfrontáció új fázisába sodorja.

A Walla hírportál egy magas rangú izraeli tisztviselőt idézett, mondván, Izrael jelentős megtorlásra készül a Hezbollah részéről Aruri likvidálása miatt, többek között nagy hatótávolságú rakéták kilövésére a zsidó államra.

Hága: Izrael meg fog jelenni a hágai Nemzetközi Bíróság eőtt, hogy megtámadja Dél-Afrika azon végzés iránti kérelmét, amely kimondja, hogy Jeruzsálem megsérti az ENSZ népirtásról szóló egyezményét a Hamász elleni háborúban, melyet a gázai terrorcsoport október 7-i gyilkos támadásait követően indított, közölte kedden Eylon Levy kormányszóvivő.

„Az október 7-i mészárlás és a Hamász élő pajzs stratégiájának politikai és jogi fedezetével Dél-Afrika bűnrészessé tette magát a Hamász népünk elleni népirtó kampányában” – mondta Levy.

Levy szerint Izrael Állam megjelenik Hágában, hogy „eloszlassa Dél-Afrika abszurd vérvádját”, és azzal vádolta Dél-Afrikát, hogy „pro bono harcol zsidóellenes rasszistákért”.

„Biztosítjuk Dél-Afrika vezetőit – a történelem ítélkezik majd önök felett, és könyörtelenül fog ítélkezni önök felett” – tette hozzá.

Izraeli tisztviselők szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök azt akarja, hogy Alan Dershowitz amerikai ügyvéd képviselje Izraelt. A Walla riportere, Barak Ravid felhívta Dershowitzot az ügyben, aki nem tagadta, mondván: ,,Egyelőre nem tudok nyilatkozni erről”.

The post 174, harcok, fenyegetés Libanonból és Alan Dershowitz first appeared on Új Kelet online.