Avi/ujkelet.live

A háború 88. napja, déli front: A gázaiak szerint izraeli légi járművek és tankok azt éjszaka fokozták támadásaikat az övezet déli részén.

Izrael szerint a gázai háború még hosszú hónapokig eltart, de az övezet északi részén alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsol a három hónapig tartó intenzív harcok után.

A hadsereg déli parancsnokságának vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy tegnap Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében tett látogatása során kijelentette, hogy a gázai harcok ,,különféle módszerekkel, változatos intenzitásban és változatos formában folytatódnak majd”.

,,Folytatjuk a támadásokat a [Hamász ellen] itt és az övezet minden részén” – tette hozzá.

Vizsgálat: A katonai rendőrség bűnügyi nyomozói részlege vizsgálatot indított, miután egy őrizetbe vett terroristát vasárnap agyonlőtte az őt őrző harcos a Gázai övezetben végzett műveleti tevékenység során. A terroristát élve tartóztatták le, az 504-es egység katonái és hadifogoly-kihallgatói a terepen kihallgatták, majd egy ponton a katona őrizetébe került.

A harcos első nyilatkozatában azt állította, hogy a terrorista megtámadta és veszélyben érezte az életét, ezért tüzet nyitott rá.

A hadsereg vizsgálja az incidens részleteit.

Északi front: Egy izraeli légi jármű este csapást mért a Hezbollah terrorszervezet terrorinfrastruktúrájára, ahonnan korábban rakétákat indítottak Izraelre, könnyebben megsebesítve öt tartalékos katonát.

Az Irán támogatta Hezbollah terrorszervezet tegnap Telegram-csatornáján közölte, hogy négy harcosát megölték Dél-Libanonban.

Szíria: Az izraeli hadsereg este megerősítette, hogy öt rakétát lőttek ki Szíriából a Golán-fennsíkra, melyek nyílt területen landoltak, sérülés nem történt. A tüzérség válaszul célba vette a rakétaindítások helyszínét.

A SANA szíriai állami hírügynökség kedd reggel arról számolt be, hogy Izrael kora reggel a Golán-fennsík irányából támadást hajtott végre Damaszkusz külvárosának több pontját célozva. A SANA szerint a támadás anyagi kárt okozott.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

Júdea és Szamária: Egy izraeli tartalékos tiszt közepesen súlyosan megsérült a Júdea és Szamáriában végzett éjszakai terrorelhárító műveletek egyikében.

Az Azzun faluban (Palesztin Hatóság területe) végrehajtott akció során a 8211. tartalékzászlóalj csapatai megöltek négy fegyveres terroristát, akik egy elbarikádozott ház belsejéből robbanóeszközökkel és fegyvertűzzel támadták a csapatokat.

Miután lokakizálták az épületet, amelyben a négy terrorista megbújt, a csapatok tűzharcot folytattak, mely során az egyik katona megsérült. Kórházba szállították, a családját értesítették.

Júdea és Szamária más területein a biztonsági erők hét keresett gyanúsítottat tartóztattak le, és illegális fegyvereket foglaltak le.

Október 7. óta az izraeli csapatok több mint 2550 gyanúsítottat tartóztattak le Júdea és Szamáriában, akik közül mintegy 1300 a Hamászhoz köthető.

Diplomácia: Izrael azon tervei, hogy a harci erők egy részét kivonja a Gázai övezetből, úgy tűnik, azt jelzik, hogy Izrael alacsonyabb intenzitású harcokra tér át az övezetben, és ezt a lépést a Biden-kormány szorgalmazta, nyilatkozta egy amerikai tisztviselő az NBC News-nak.

A tisztviselő megjegyezte, hogy a harcok továbbra is folynak Gáza északi részén, és nem történt azonnali változás a Gázai övezet déli részén végzett műveletekben.

A hadsereg vasárnap közölte, hogy megkezdi öt dandár kivonását a gázai harcokól, miközben a hadsereg egyre nagyobb kontrollt szerez a terepen.

The post Adok-kapok Szíriával, terrorelhárítás és vizsgálat first appeared on Új Kelet online.