Avi/ujkelet.live

A háború 88. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők 460. páncélosdandárjának csapatai a közelmúltban razziát tartottak a Gázaváros Dandár hamászos parancsnokának otthonában Daradzs és Tuffah negyedben, ahol a csapatok fegyvereket és infrastruktúrát találtak. A terrorista otthonát később lerombolták.

A terület irányításáért vívott harcok során a csapatok több tucat Hamász-operatívval kerültek összetűzésbe és megölték őket, valamint alagútbejáratokat, fegyverraktárakat és hírszerzési anyagokat lokalizáltak.

A hadsereg szerint a térségben talált hírszerzési anyagok a Daradzs és Tuffah negyedben található fő mecsetet a Hamász október 7-i Izrael déli részén végrehajtott mészárlásához köti.

Még harcok: A 162. hadosztály 401. páncélosdandárjának csapatai célzott rajtaütést hajtottak végre a gázavárosi „Keleti Előőrs” központi épületében és átvették az irányítást felette.

A Hamász erődje 37 épületből áll, „a polgári lakosság szívében”, lakóépületekkel, iskolával és kórházzal körülvéve, a komplexumban egy mecsettel, mely gyülekezési pontként szolgált a Hamász terroristáinak.

A „stratégiai” erődöt a Hamász hírszerző részlege és a terrorcsoport más egységei használták „a Gázai övezet egészében zajló harcok irányítására”.

A csapatok az erőd főépületében egy 20 méter mély bunkert találtak, amelyet a Hamász parancsnoki központként használt.

A bunkerben pihenőhelyek is voltak, ahol a Hamász parancsnokai hosszú ideig megbújhattak. A csapatok fegyvereket és egyéb felszereléseket is találtak a föld alatti rejtekhelyen.

Az erőd más részein a Givati-dandár Saked zászlóaljának csapatai öt, egyenként több tucat méter mély alagútbejáratot találtak, amelyek mindegyike egy földalatti hálózaton keresztül kapcsolódott egymáshoz. Az alagúthálózat a fő földalatti bunkerhez is kapcsolódott.

A légierő Saldag elit egységének erői behatoltak az egyik alagútba, és a Hamász fegyvereseivel harcoltak a föld alatt, közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy „a harcok végén az összes terroristát megölték”.

Az alagúthálózatot később a Harcmérnöki Hadtest 601. zászlóalja és a Jahalom elit egység megsemmisítette.

A hadművelet során a 401. dandár 52. zászlóaljának csapatai rajtaütöttek a keleti előőrs egy másik épületén is, ahol a Hamász fegyvereseivel kerültek összetűzésbe, akik tüzet nyitottak rájuk a felső emeletről. A katonák harcba szálltak a terroristákkal, és lövöldözés közepette evakuálták a sebesült katonákat. A fegyveres csata ezután az erőd többi területére is kiterjedt.

A hadsereg szerint a Hamász összes operatívját megölték a csatában, melyben elesett a Saked zászlóalj három izraeli katonája: Jaron Eliezer Chitiz hadnagy, Itaj Buton törzsőrmester és Efraim Jachman törzsőrmester.

Riport: Gázai jelentések szerint az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le a Nuszeirat menekülttábor környékén a Gázai övezet közéső részén, felszólítva a lakosokat, hogy távozzanak: „A terület, ahol tartózkodtok, veszélyes harci övezet. Az Izraeli Védelmi Erők intenzív műveletet folytat azon a területen, ahol laktok. Biztonságotok érdekében arra kérünk titeket, hogy azonnal hagyjátok el a helyet és menjenek a Deir al-Balahban ismert menedékközpontokba”.

Számok: A Hamász terrorszervezet vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 22 185 halottja és 57035 sérültje van eddig a Hamász és Izrael közötti háborúnak, amelyet a terrorcsoport október 7-i Dél-Izraelben végrehajtott brutális mészárlásai váltottak ki, amelyben 1200 személyt megöltek és 240-et pedig elraboltak.

Hazatérés: A Sáárei Cedek Orvosi Központ kedden bejelentette, hogy 53 nappal azután, hogy egy robbanásban a Gázai övezetben súlyosan megsérült, Elisa Madant kiengedték a kórházból, és otthon folytatja rehabilitációját.

Madan november elején Beit Hanun körzetében egy mecset melletti becsapdázott alagútbejárat felrobbanásának következtében sérült meg. A robbanásban négy katona vesztette életét.

A kórház szerint Madan kezelése több műtétet és kezelést is magában foglalt.

Letartóztások: Török médiaforrások arról számoltak be kedden, hogy letartóztattak 33 embert, mert állítólag Izrael javára kémkedtek. A jelentések szerint 46 gyanúsított ellen adtak ki elfogatóparancsot, akik közül 33-at Törökország nyolc tartományában tartóztattak le.

A médiajelentések idézik a török hatóságokat, akik szerint a maradék 13 ember letartóztatására irányuló erőfeszítések folyamatban vannak.

Egy török titkosszolgálati forrás a következőt nyilatkozta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak ,,a Moszad által toborzott emberek” letartóztatásáról: ,,Ahogyan a múltban figyelmeztettünk, minden illegális tevékenységre irányuló kísérlet Törökországban súlyos következményekkel jár. Azt javasoljuk minden félnek, hogy a jövőben tartózkodjanak az ilyen jellegű akcióktól”.

The post Harcok a föld alatt is, bunker, számok és török fenyegetés first appeared on Új Kelet online.