Avi/ujkelet.live

A háború 88. napja, déli front: Az elmúlt nap során az izraeli hadsereg haditengerészeti erői és szárazföldi csapatai a Gázai övezetben Hamász-operatívokat azonosítottak, akik robbanószerkezeteket helyeztek el a part mentén és a közeli épületekben, jelentette a katonaság reggeli beszámolójában.

A haditengerészet, a légierő és a szárazföldi csapatok csapást mértek és megölték a terroristákat, valamint megsemmisítették a robbanószerkezeteket.

Gázavárostól délre a 179. tartalékos páncélosdandár három Hamász-operatívot azonosított, amint bementek egy épületbe, amelyet a terrorcsoport használt. Egy vadászrepülőgép csapást mért az épületre, és megölte a benne tartózkodó terroristákat. A hadsereg szerint több másodlagos robbanás is történt, ami arra utal, hogy az épületet fegyverraktárnak használták.

Szintén Gáza középső részén a 646. tartalékos ejtőernyős dandár egy Hamász fegyverlabort és nagy hatótávolságú rakétavetőket talált.

Míg al-Bureidzs térségében a Golani-dandár csapatai számos rakétát találtak, amelyek egy UNRWA-iskola (az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten) közelében voltak elrejtve.

A dél-gázai Khan Juneszben az ejtőernyős dandár számos Hamász-posztot támadott, és razziát hajtott végre lakásokban, ahol a Hamász fegyvereket tárolt.

Míg a hadsereg jelezte, hogy a szárazföldi hadműveletek lelassulnak Gáza északi részén, a 261. dandár csapatai több tucat Hamász-operatívot öltek meg Dzsabalija térségében. A terroristák egy része robbanóanyagot próbált elhelyezni, néhányan drónokat reptettek, mások pedig felfegyverkezve a csapatok felé tartottak.

Északi front: Izraeli vadászgépek reggel Jarun libanoni faluban terrorinfrastruktúrát támadtak, benne a Hezbollah terroristáival.

Délelőtt a hadsereg két rakétakilövést is azonosított Libanonból Slomi területe felé.

Rendhagyó módon a hadsereg elismerte, hogy az éjszaka támadást hajtott végre a szíriai hadsereg posztjai ellen, válaszul az Izraelre kilőtt rakétákra.

NYT: Az egy héttel ezelőtti feszült beszélgetésük során Joe Biden amerikai elnök sürgette Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy a gázai háborút sebészeti pontosságú műveletekre korlátozza, és inkább támaszkodjon a különleges erők Hamász vezetői elleni razziáira és az alagutakra, semmint nagyszabású bombázásokra, jelentette hétfőn a New York Times.

Netanjahu ezután Washingtonba küldte jobbkezét, Ron Dermer stratégiaügyi minisztert, ahol karácsony másnapján a Fehér Házban tartott közel négyórás találkozón biztosította Antony J. Blinken külügyminisztert és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadót arról, hogy Izrael hamarosan át fog térni arra a célzott támadásos szakaszra, amelyre Biden sürgeti.

Ennek első jelei a következő hetekben lesznek láthatók, amikor az izraeli erők befejezik a műveleteket Gáza északi részén, és megkezdik egy sok csapat kivonását arról a területről, mondta Dermer, de nem adott határozott ütemtervet, és az amerikaiak sürgették, hogy minél hamarabb indítsák el az átmenetet. Blinken azt tervezi, hogy január elején ismét Izraelbe látogat, és addigra választ remél az izraeli tisztviselőktől az ügyben.

A lap szerint bár Netanjahu véleményesszét tett közzé a The Wall Street Journalban, amelyben azt az elképzelést, hogy a Palesztin Hatóság demilitarizálhatná Gázát, elutasította, mint ,,vágyálom”, vannak arra utaló jelek, hogy ,,Netanjahu végül elfogadhatná a megreformált Palesztin Hatóság szerepét Gázában, felismerve, hogy szükség van egyfajta palesztin adminisztrációra, még akkor is, ha azt remélik, hogy sikerül rávenni az Öböl menti arab államokat, hogy fizessenek az újjáépítésért”.

Riport2: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja arról számolt be, hogy Izrael terve szerint a Sabak belbiztonsági szolgálat és az Izraeli Védelmi Erők által ismert arab klánok fogják kezelni az övezetet és osztják szét a humanitárius segélyeket.

Az Izraeli Védelmi Erők által kidolgozott és a diplomáciai-biztonsági kabinet mai ülésén bemutatásra kerülő tervek szerint a területet körzetekre és alkerületekre osztják fel, ahol a klánok irányítják az egyes alkerületeket, és felelnek a humanitárius segélyek elosztásáért, melyek Egyiptomból és Izraelből érkeznek. A tervek szerint a klánok átmeneti ideig a gázai polgári életet is irányítani fogják.

A szintén az esti riportokban közölték, hogy Netanjahu miniszterelnök hétfőn a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottság előtt azt mondta, hogy ,,nincs értelme Gáza irányítása részeként a Hatóságról beszélni mindaddig, amíg a Palesztin Hatóság nem ment át alapvető változáson. Ha komolyan gondolják a változást, először Júdea és Szamáriában bizonyítsák be.”

Gyász: Kedden 98 éves korában elhunyt Cví Zamir, a Moszad kémszolgálat egykori vezetője. Zamir 1969-1974 között, vagyis a jom kippuri háború idején is a Moszad vezetője volt. Zamir feleségét, akit a Palmachban végzett közös szolgálatuk során ismert meg, és három gyermekét hagyta hátra.

Zamir halálának hírére Joáv Gallant védelmi miniszter X-en közölte: ,,Zamir hozzájárult az izraeli biztonsági és hírszerzési műveletek alapjainak lerakásához és a Moszad egyik kiemelkedő vezetője volt, aki egy sor műveletet vezetett terrorszervezetek vezetői ellen szerte a világon”.

,,Izrael biztonságához való hozzájárulására hosszú évekig emlékezni fogunk. A biztonsági szervezetek fejet hajtanak, és tisztelegnek emléke előtt.”

The post Harcok, riportok és gyász first appeared on Új Kelet online.