Avi/ujkelet.live

A háború 89. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 21 éves Meiron Mose Gersch törzsőrmester Petach Tikváról, a Harcmérnöki Hadtest Jahalom elit egységének katonája, kedden elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 175-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg tegnap este felvételeket osztott meg a Givati-dandár csapatairól, ahogy a Hamász terrorszervezet fegyvereseivel harcolnak Khan Junesz térségében, a Gázai övezet déli részén.

A Givati katonák a közelharcokban megöltek „számos” Hamász-operatívot, és lokalizáltak több tucat alagutat.

A videón a Givati katonák a Hamász fegyvereseivel harcolnak Bani Szuheilában, Khan Junesz külvárosában.

A katonák több civilek között bujkáló Hamász-operatívot is elfogtak a térségben. Miután kihallgatták őket a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es részlegének helyszíni kihallgatói, kiderült, hogy a gyanúsítottak egy része részt vett az október 7-i mészárlásban Dél-Izraelben.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri likvidálását követően este kijelentette: ,,Az Izraeli Védelmi Erők nagyon magas készültségben van, minden arénában, védekezésben és támadásban. Magas készültségben vagyunk bármilyen forgatókönyvre.”

,,A legfontosabb dolog, amit ma este el kell mondanunk, hogy a Hamász elleni küzdelemre koncentrálunk és a fókusz ezen marad” – tette hozzá Hagari.

Aruri mellett hat másik Hamász-tag is meghalt a bejrúti csapásban, köztük Aruri asszisztense, Azzam al-Aqra valamint a Hamász libanoni kirendeltségét irányító Szamir Fandi.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztviselő este azt mondta a The Washington Postnak, hogy Izrael áll a támadás mögött. Izrael részéről nem érkezett komment, bár korábban jelezte, hogy a Hamász vezetőit le fogja vadászni Gázában és szerte a világon.

Aruri a Hamász legrangosabb vezetője, akit likvidáltak az október 7-i támadás óta. A Bejrút szívében, a Hezbollah terrorszervezet főhadiszállásához nagyon közel elkövetett merénylet arra késztetheti a Hezbollahot, hogy fokozza az Izrael elleni támadásokat.

A Walla hírportál egy magas rangú izraeli tisztviselőt idézett, mondván, Izrael jelentős megtorlásra készül a Hezbollah részéről Aruri likvidálása miatt, többek között nagy hatótávolságú rakéták kilövésére a zsidó államra.

A Hezbollah szerdán tíz különálló Észak-Izraelt célzó támadásért vállalta a felelősséget.

Nyilatkozataiban a terrorszervezet azt állította, hogy rakétákat és drónokat lőtt ki az izraeli hadsereg határ menti állásaira. A támadások egy részében azonban a lövedékek izraeli közösségekben csapódtak be.

A terrorcsoport által elkövetett utolsó négy támadás Aruri likvidálása után történt.

Riportok szerint két katona könnyebben megsebesült az egyik támadásban.

A Hamász Szulejmánija: Az 57 éves Aruri a Hamász júdea és szamáriai terrortámadásokat koordináló részlegét irányította. Libanoni székhelyén védelmet kapott a Hezbollah vezetőjétől, Hasszán Naszrallahtól, és megteremtette az arénák közötti kapcsolatot. Így ő lett a felelős a Hamász libanoni részlegéért, és közel került az iránbarát táborhoz.

Az Iráni Forradalmi Gárda Kudsz-erőinek – amely elsősorban az extraterritorális és titkos katonai műveletekért felelős – vezetőjét Kaszím Szulejmánit 2020 január 3-án likvidálták Irakban, Aruri pedig a Hamász Szulejmánija.

A múltban Naszrallah azt mondta, hogy ha a tegnapihoz hasonló akcióra kerülne sor libanoni földön, akkor erőteljes választ adna rá.

Mivel a likvidálás olyan területen történt, amely Naszrallah teljes ellenőrzése alatt áll, nehéz lesz nem reagálnia. Másrészt viszonylag mérsékelt módon is reagálhat, mert a meggyilkolt a Hamász tagja, és nem tartozik a szervezetéhez.

A Hezbollah hivatalos közleménye Aruri kapcsán: ,,Semmiképpen sem maradhat büntetlenül ez a bűncselekmény. Az ellenállás teljesíti kötelezettségeit”.

A Hamászt sokkolta a merénylet. Annak ellenére, hogy köztudott, hogy a Hamász összes magas rangú tisztviselője Izrael célkeresztjében van. A terrorszervezet által átélt felfordulás jelentős, és nem csak a közeljövőben releváns. A Hamász egyik legkomolyabb problémája az, hogy Aruri nem képzett ki utódot.

Október 7. óta Aruri több különböző helyen járt. A Hamász egyik forrása este a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy a szervezet többi magas rangú tagjával ellentétben ő az utóbbi időben kevésbé volt óvatos a tevékenységével kapcsolatban. A forrás szerint követte Aruri követte az izraeli médiában róla megjelent publikációkat, hogy lássa, célpont-e. Mivel a média Gáza de-facto urára, Jechíje Szinwarra összpontosított, azt gondolhatta, hogy kevésbé fontos célpont.

The post 175, a Hamász sokkban, vihar előtti csend és harcok first appeared on Új Kelet online.