Avi/ujkelet.live

Frissítés alatt

Az iráni média szerda délután mintegy 20 halálos áldozatról számolt be két robbanás következtében Kerman városában, Kasszím Szulejmáni temetkezési helye közelében. Az állami média szerint a robbanások terrortámadás következményei. A két távirányítású robbanószerkezetet 10 perc különbséggel élesítették.

A robbanások Szulejmáni halálának negyedik évfordulójára emlékező felvonulások közepette történtek. A halottak mellett legalább 50 sebesült is van.

A Forradalmi Gárda Kudsz-erőinek vezetője, Szulejmáni 2020 január 3-án vesztette életét egy amerikai dróntámadásban Irakban.

A Forradalmi Gárda szóvivője, Ramazan Sarif múlt szerdán kijelentette, hogy a Hamász terrorszervezet október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott brutális támadása ,,az egyik bosszú volt Kaszím Szulejmáni tábornok Egyesült Államok és Izrael általi megöléséért”.

Sarif ezután a londoni székhelyű katari tulajdonú Al-Araby Al-Jadeed lapnak adott interjújában azt állította, hogy ,,félreértették az október 7-i támadás indítékaival kapcsolatos kijelentéseimet… Nem azt mondtam, hogy a támadás indítéka Szulejmani meggyilkolása miatti bosszú volt, hanem azt, hogy a támadás egyik következménye volt a likvidálásának megbosszulása.”

December 25-én a Forradalmi Gárda hivatalosan bejelentette, hogy szíriai parancsnoka, Reza Muszawi meghalt egy Izraelnek tulajdonított támadásban Damaszkusz déli részén. Teheránban hozzátették, hogy ,,a barbár cionista rezsim fizetni fog ezért a bűnért”. Muszawi volt a felelős az Iránból a szíriai iránbarát milíciáknak és a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokért.

The post Legalább 20 halottja van a Szulejmáni sírja közelében történt robbanásoknak first appeared on Új Kelet online.