Avi/ujkelet.live

A háború 89. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra este 6-kor került sor, három határ mellett izraeli közösséget célzott, sérülés nem történt.

Gyász: Az Izraeli Védelmi Erők szerda este közölte, hogy értesítette Szahar Baruch túsz családját, hogy szerettüket december 8-án a kiszabadítására irányuló kísérlet közben megölték.

A hadsereg ebben a fázisban nem tudja megállapítani, hogy a Hamász terroristái vagy izraeli tűz okozta-e a halálát. A Hamász azt állította anno, hogy Baruchot izraeli katonák ölték meg.

A hadsereg szerint két katona súlyosan megsérült a sikertelen mentési akcióban.

Déli front: Az izraeli hadsereg közölte este, hogy befejezte a gázavárosi Sifa Kórház alatti Hamász alagúthálózat lerombolásàt, megosztva egy új, 360 fokos videót a földalatti átjárókról.

A Hamász „szisztematikusan működik a Gázai övezet kórházaiban és a velük szomszédos területeken, élő pajzsként használja a lakókat, és kizsákmányolja a kórház infrastruktúráját, beleértve az áramot és a vizet” – olvasható a hadsereg nyilatkozatában.

A Sifa alatti alagútrendszer körülbelül 250 méter hosszú, és több, a Hamász által használt helyszínt is érinti a területen.

Az alagutat a harcmérnökök úgy robbantották fel, hogy a föld feletti kórházépületekben nem keletkezett kár.

Vita: Philippe Lazzarini, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) főbiztosa X-en panaszkodott: ,,A palesztin népet kollektív büntetésnek vetették alá, túl kevés humanitárius segélyt engedve be. Gyorsan ketyeg az óra az #éhínség felé. #tűzszünet most #Gáza”.”

A Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), Izrael katonai összekötője a palesztinokkal a következőt reagálta: ,,Nem hagyhatod folyamatosan figyelemen kívül a tényeket: Nincs kollektív büntetés. 2 átkelő van nyitva. Azt mondtad, át tudsz küldeni naponta 200 kamiont Kerem Salomba, erre még 100-at se tudsz összekaparni. Az elmúlt 80 nap során mi igazításokat alkalmaztunk, te meg csak fennakadást csináltál”.

Gyerekkatonák: A nemzetközi sajtónak tartott tájékoztatón a hadsereg felvételeket mutatott be, amelyeken a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportok bevezetik a fiatalokat terrorista ideológiájukba.

Mindkét terrorszervezet évek óta nyíltan nyári táborokat működtet a Gázai övezetben, ahol a gyerekek katonai kiképzésen vesznek részt.

Az izraeli hadsereg szerint a nyári táborokban a gyerekek megtanulnak lőni, alagutakat használni, harcolni a tankok ellen és katonákat elrabolni a terrorcsoportok katonai szárnyainak kezdő kiképzése során.

Hírszerzési információkra hivatkozva a hadsereg azt mondta, hogy „nagyszámú kiskorú aktív” a Hamászban és a Palesztin Iszlám Dzsihádban.

„A Hamász terrorszervezet még a háború alatt is kiskorúakat használ különféle feladatokra, például üzenetek és lőszerek továbbítására”.

A hadsereg szerint a Hamász egyik parancsnokának kihallgatása során kiderült, hogy a terrorcsoport gyerekeket használt robbanószerkezetek szállítására.

A terrorcsoportok egy támadás után gyerekeket küldtek a gázai csataterekre, „hogy felmérjék a károkat, és jelentést tegyenek a menedékhelyeken rejtőzködő terroristáknak”.

Északi front: A hadsereg délután közölte, hogy csapást mért egy Hezbollah sejtre Libanon déli részén, egy vadászgép pedig támadást hajtott végre a terrorcsoport infrastruktúrája ellen.

Délután számos rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, melyekre a tüzérség válaszolt, a rakétakilövések helyszíneit célozva.

A terrorcsoport szerdán bejelentette két további tagja halálát, akik egy izraeli támadásban vesztették életüket tegnap. Október 8. óta legalább 140 Hezbollah-tag halt meg, főként Dél-Libanonban, de néhányan Szíriában is.

Később a nap folyamán vadászrepülőgépek csapást mértek a Hezbollah számos posztjára Dél-Libanonban, válaszul a terrorcsoport ismétlődő, határokon átnyúló támadásaira.

Ezenkívül tankok tüzet nyitottak egy terrorsejtre Dél-Libanonban.

A Hezbollah számos rakétát lőtt ki Észak-Izraelre a nap második felében is. A hadsereg szerint sérülés nem történt, a tüzérség válaszul a rakétaindítások helyszíneit támadta.

Üzenet: A Hamász politikai szárnyának helyettes főnökének, Száleh al-Arurinak a tegnapi bejrúti meggyilkolása után, amelyet állítólag Izrael hajtott végre, a Moszad kémszolgálat igazgatója, David Barnea ma a következőt mondta: „Minden arab anyának tudnia kell, hogy ha fia részt vett az [október 7-i] mészárlásban, aláírta a saját halálos ítéletét.”

Barnea a tegnap elhunyt egykori Moszad-vezér, Cví Zamir temetésén felszólalva tette a megjegyzést, mely Izrael első miniszterelnökének, David Ben Gurion híres mondásának parafrázisa, aki egy 1963-as beszédében azt mondta: „Minden héber anyának tudnia kell, hogy [katona] fiainak sorsát arra érdemes parancsnokokra bízta.”

The post Tragédia, gyerekkatonák Gázában és a Sifa alatti alagút megsemmisítése first appeared on Új Kelet online.