ujkeletlive

Túszalku

Binjamin Netanjahu miniszterelnök a tel-avivi Kirja katonai parancsnokságon tegnap este találkozott a Gázába elhurcoltak hozzátartozóinak egy részével. A találkozón a harminc érintett családtagon kívül részt vett az övezetben 2015 óta fogvatartott Hisham a-Sayed édesapja, a miniszterelnök felesége, illetve a túszok és eltűntek ügyében illetékes tisztviselő – Gal Hirsch alezredes, Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó, és Avi Gil katonai vezérőrnagy

A miniszterelnök az elraboltak iránti elkötelezettséget “egy mélyen a vérünkbe ágyazott micvához” hasonlítva, azt ígérte – „nem mondunk le senkiről. Nincsenek kategóriáink. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy mindenkit élve visszahozzunk,” – mondta, hangsúlyozva, hogy “egy szörnyű ellenséggel állunk szemben.”

Mindamellett, hogy ismét felhívta a figyelmet a katonai nyomás fontosságára, hangsúlyozta, miszerint “az erőfeszítések folytatódnak, nem szakadtak meg. Volt egy ultimátum a Hamász részéről, most egy kicsit enyhült,” – tette hozzá, bár időközben az al-Arabyia szerint a Hamász közölte az egyiptomi és katari közvetítőkkel, hogy felfüggeszti a túsztárgyalásokat azt követően, hogy állítólag Izrael likvidálta a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetőjét Bejrútban.

A libanoni média tegnap esti hírei szerint hat halottja és számos sérültje van a Hamász terrorszervezet irodája elleni támadásnak Bejrút külvárosában, Dahijéhben, amely során a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, az 57 éves Száleh al-Aruri is életét vesztette.

A Hamász legrangosabb vezetőjeként, akit az október 7-i terrortámadás óta likvidáltak, Al-Arouri meggyilkolása komoly csapás a terrorszervezet számára. A Hamász politikai vezetője, Iszmáil Haníje megerősítve Arouri meggyilkolását, azt mondta, hogy halála a szervezet működését a tagok korábbi merényleteihez hasonlóan nem fogja befolyásolni, emellett felháborodását fejezte ki a merénylet miatt, “Arouri és testvérei meggyilkolását a megszállás részéről terrorcselekmények” nyilvánítva.

A Közel-Kelet egyik legkeresettebb célpontjaként, Arouri szoros kapcsolatban állt az iráni Forradalmi Gárda, és a Hezbollah terrorszervezettel, illetve saját elmondása szerint nem félt azon fenyegetéstől, hogy megölik.

Politika

Washington figyelmeztetése Szmotrich és Ben-gvir kijelentéseit követően

Az amerikai Külügyminisztérium kedden nyilatkozatban bírálta Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter, és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter gázai palesztinok kitelepítésére vonatkozó kijelentéseit.

Ez a retorika lázító és felelőtlen,” – mondta Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője név szerint jelölve meg a két politikust.

“Az izraeli kormány, beleértve a miniszterelnököt is, többször és következetesen közölte velünk, hogy az ilyen kijelentések nem tükrözik az izraeli kormány politikáját. Azonnal abba kellene hagyniuk”.

Világosan, következetesen és egyértelműen kijelentettük, hogy Gáza palesztin föld, és az is marad, a Hamász már nem irányítja jövőjét, és egyetlen terrorcsoport sem fenyegetheti Izraelt. Ez a jövő, amit keresünk, az izraeliek és a palesztinok, a környező régió és a világ érdekében,” – folytatta Miller nyilatkozatában, amelynek hátterében érezhető a Biden – kormány és Binjámin Netanjahu miniszterelnök koalíciója között az utóbbi napokban erősödő feszültség a gázai háború utáni tervezéssel kapcsolatos terveket illetően.

Ben-gvir elutasítva a kritikát, a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában, hangsúlyozta korábbi véleményét, mondván – “nagyra értékelem az Amerikai Egyesült Államokat, de minden tiszteletem mellett mi nem vagyunk egy újabb csillag az amerikai zászlón. Az Egyesült Államok a legjobb barátunk, de mindenekelőtt azt tesszük, ami Izrael Állam számára jó. A gázaiak százezreinek kivándorlása lehetővé teszi a határ közelében lévő közösségek lakói számára, hogy hazatérjenek és biztonságban éljenek, illetve védelmet nyújt a hadsereg katonáinak.”

Ben-gvir tüzes kijelentései mellett, Otzma Jehudit frakciójának tagja Zvika Fogel tegnapi kijelentései szintén alaposan felkavarták a kedélyeket.

Egy nappal azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az igazságügyi reform ésszerűségi törvényét, Fogel nyilvános bejegyzésében a bíróságot a Hamász, illetve a Hezbollah terrorszervezetekhez hasonlította.

Először elpusztítjuk a Hamászt, aztán elintézzük a Hezbollahot, desszertnek pedig a Legfelsőbb Bíróságon rendezzük el a dolgokat. Mindegyik a maga idejében. Türelem,” – írta Fogel, aki egyben a Kneszet nemzetbiztonsági bizottságának vezetője is

Az Oztma-vezető Ben-gvir tetszését kifejezve először likeolta a bejegyzést, majd a felháborodást követően ugyan visszavonta azt, de ugyanakkor megvédte párttársát, azt állítva, hogy aki azt gondolja, hogy Fogel a Legfelsőbb Bíróságot terrorszervezetekhez hasonlítja, annak “dolgoznia kell az olvasásértést illetően.”

A Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz a hadikabinet minisztere azonban erkölcsileg gyalázatosnak nevezte Fogel, és Karmi Gillon hasonló felháborító és szégyenteljes összehasonlításait.

A megosztottságnak, az uszításnak és az erőszakos retorikának – nincs többé helye az izraeli társadalomban. Mindegyiküket felszólítom, hogy vonják vissza teljes egészében kijelentéseiket, és mutassanak nemzeti felelősséget,” – tette hozzá Gantz

The post Túszalku – a Hamász felfüggeszti a tárgyalásokat Arouri meggyilkolása miatt first appeared on Új Kelet online.