Avi/ujkelet.live

A háború 90. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők délután bejelentette, hogy légicsapással likvidálta a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik magas rangú parancsnokát a Gázai övezetben.

A hadsereg a Sabak belbiztonsági szolgálattal közös nyilatkozata szerint Mamduh Lulu a Palesztin Iszlám Dzsihád észak-gázai hadosztályának parancsnokainak asszisztense volt és a terrorszervezet külföldi tisztségviselőivel is kapcsolatot tartott.

,,Lulu központi alakja volt a Palesztin Iszlám Dzsihádnak, számos terrortámadást és támadást kezdeményezett és vezetett Gázából Izrael Állam ellen, rutin időszakban és a háború alatt” – tette hozzá a közös nyilatkozat.

Harcok: A hadsereg korábban a nap folyamán arról számolt be, hogy a Gáza déli részén bevetett Kirjati Páncélosdandár és az 55. Ejtőernyős-dandár tartalékosai a Hamász terrorszervezet északi és keleti zászlóaljainak számos Hamász-harcosát megölték Khan Juneszben, és jelentős mértékben megrongálták főhadiszállásukat, megakadályozva, hogy nagyszabású támadásokat hajtsanak végre az izraeli erők ellen.

A hadsereg felvételeket tett közzé a csapatokról, akik Hamász fegyvereseket öltek meg alagutakban, és őrizetbe vették a terrorcsoport elit Nukba erőinek több tagját.

„Szinte minden otthonban, kórházban és iskolában terrorral szembesülünk. Erőink még azokat a terroristákat is likvidálták, akik egy iskola földalatti alagútjából bukkantak fel”.

A Kirjati-dandár parancsnoka, Mickey Sarvit ezredes szerint a bevetési területükön „nincs veszélytelen infrastruktúra”.

A tartalékos csapatok megtalálták és megsemmisítették a Hamász egyik alagútbejáratát, amely egy több száz méteres földalatti átjáróhoz vezetett Khan Junesz térségében.

Sarvit szerint a csapatok mintegy 20 Hamász-operatívot, köztük egy századparancsnokot öltek meg az alagútban.

Öt nukbás megszökött az alagútból és megadta magát a csapatoknak.

A terroristák, akik megadták magukat, azt mondták a helyszíni kihallgatóknak, hogy a Hamász földalatti búvóhelyei elleni csapások során számos operatív meghalt, köztük két századparancsnok a Hamász északi és keleti Khan Junesz zászlóaljából.

Északi front: Egy vadászgép délelőtt csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik megfigyelőállására és terrorinfrastruktúrájára a dél-libanoni Marun el-Raszban, válaszul a terrorcsoport rakétatámadásaira.

Nem sokkal a támadás után a csapatok célba vettek egy páncéltörő rakétakilövő terrorsejtet a térségben.

Éjszaka az izraeli katonák aknavetőgránátokat lőttek ki, hogy ,,elhárítsanak egy fenyegetést” a dél-libanoni Rab el-Thalathine falu környékén.

Ma reggel a Hezbollah számos rakétát lőtt ki Izrael északi részére, Stula, Arab al-Aramse, Manara és Metula közelében. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg délelőtt közölte, hogy a több mint 30 órával ezelőtt indított terrorelhárító művelet a Nur Samsz menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe) jelenleg is folyamatban van.

A csapatok eddig több száz gyanúsítottat hallgattak ki, néhányukat őrizetbe is vették. A katonák a művelet során fegyvereket is lefoglaltak.

Az éjszakai Júdea és Szamária-szerte végrehajtott razziák során 29 keresett palesztint tartóztattak le.

Október 7-i óta a hadsereg letartóztatott több mint 2600 gyanúsítottat Júdea és Szamáriában, közülük 1300 a Hamászhoz köthető.

The post A hadsereg likvidálta a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik vezető tagját first appeared on Új Kelet online.