Avi/ujkelet.live

A háború 90. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra este 6 körül került sor, a határ melletti közösségeket és Szderot városát célozta, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy öt katonája súlyosan megsérült az elmúlt nap során a Gázai övezetben zajló harcokban. A Kfír-dandár 94. zászlóaljának két harcosa ma a Gázai övezet déli részén. A Nahal-dandár 931. zászlóaljának egyik harcosa tegnap a Gázai övezet északi részén. A Kirjati-dandár 7421-es zászlóaljának harcosa és 261-es dandár 6261-es zászlóaljának tartalékos harcosa szintén tegnap a Gázai övezet déli részén.

A sérülteket kórházba szállították, és családjukat értesítették.

Mentőakciók: Az izraeli légierő elit helikopteres 669-es kutató-mentő egysége több száz evakuálást hajtott végre a Gázai övezet belsejéből a hadsereg szárazföldi offenzívája közepette, több mint 1000 sebesült katonát szállítva Izrael kórházaiba.

A 669-es egység, az 5515-ös elit harci mobilitási egységgel és a légierő szállítóhelikopter-csapatával közösen szorosan együttműködik a szárazföldi erőkkel az övezetben.

A hadsereg csütörtökön közölt adatai szerint a gázai szárazföldi offenzívában 175 katona esett el, további 1006 pedig megsebesült.

A sérült katonák közül 224 súlyos, 372 közepesen súlyos, 410 pedig jó állapotban van.

Északi front: Az izraeli hadsereg vadászgépe délután a Hezbollah terrorszervezet posztjait bombázta a libanoni Jarun területén, köztük egy rakétakilövő állást, egy megfigyelőállomást és más, a terrorcsoport által használt infrastruktúrát.

A hadsereg csapást mért a Hezbollah egy másik megfigyelőposztjára a dél-libanoni Marun el-Rasz faluban.

A csapatok továbbá tüzet nyitottak, hogy ,,elhárítsanak egy fenyegetést” Ajta As-Sab térségében, közel az izraeli határhoz.

A Hezbollah mindeközben több rakétát lőtt Manara és Miszgav Am felé. A tüzérség ágyúzással támadta a rakétaindító posztokat.

Diplomácia: Joe Biden amerikai elnök megbízottja, Amos Hochstein csütörtökön Izraelbe érkezett, hogy diplomáciai megállapodást szorgalmazzon az izraeli-libanoni határon kialakult feszültség csillapítására.

Az amerikai tisztviselők hetek óta azon dolgoznak, hogy diplomáciai megoldást találjanak, de egyelőre kevés előrelépés történt, idézett amerikai tisztviselőket a Walla hírportál.

Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön azt mondta Hochsteinnek, hogy Izrael a diplomáciai megoldást részesíti előnyben, de az általa kiadott közlemény szerint ,,rövid idő áll rendelkezésre” annak megtalálására. ,,Nem tűrjük a Hezbollah jelentette fenyegetéseket, és biztosítani fogjuk polgáraink biztonságát”.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők este lezártak egy 40 órás razziát a Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe), amely során a csapatok több száz gyanúsítottat hallgattak ki, és 11-et közülük le is tartóztattak.

A menekülttáborban bevetett erők egy UNRWA (az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten) óvodát találtak, amelyet a helyi terrorszervezetek robbanóanyagokkal csapdáztak be.

A csapatok sok fegyvert is lefoglaltak, és több száz robbanószerkezetet semmisítettek meg, köztük az UNRWA épületében elhelyezetteket is.

A rajtaütés során két katona, egy könnyebben, egy közepesen súlyosan megsebesült, a rájuk dobott robbanószerkezet következtében.

Egy másik akcióban Szir közösségben, Dzsenin közelében, egy katonát súlyosan megsebesített egy robbanószerkezet.

Hága: A brit ügyvéd, Malcolm Shaw professzor képviseli majd Izraelt a jövő héten a hágai Nemzetközi Bíróság meghallgatásán Dél-Afrika azon állításával kapcsolatban, hogy Jeruzsálem megsérti az ENSZ népirtásról szóló egyezményét a Hamász elleni háborúban, melyet a gázai terrorcsoport október 7-i gyilkos támadásait követően indított.

Shaw a Walla hírportál riporterének azt nyilatkozta, hogy „büszke rá és megtisztelő és kiváltságos” dolog számára, hogy felkérték Izrael képviseletére ebben az ügyben.

,,A meghallgatás jövő héten lesz, és dolgoznom kell. Tapasztalatból tudom, hogy bármit, amit nyilvánosan mondok, a másik fél fel fogja használni.”

The post Sérülések és kimentések, UNRWA és az ügyvéd first appeared on Új Kelet online.