Avi/ujkelet.live

A háború 91. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este bejelentette, hogy három izraeli, akik a Hamász terrorszervezet október 7-i mészárlásai óta eltűntként voltak nyilvántartva, a Hamász fogságában vannak a Gázai övezetben. A terroristák által fogva tartott túszok száma így 136-ra emelkedett.

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Déli front: Az izraeli csapatok lokakizálták és megsemmisítették a Hamász földalatti fegyvergyártó üzemét Gáza középső részének partjainál, jelentette este a hadsereg.

Az elmúlt héten a 179. páncélosdandár, a haditengerészet Sajetet 13 kommandós egysége és a Jahalom harcmérnöki egység csapatai razziát tartottak egy Hamász-létesítményben, ahol több alagútbejáratot is találtak.

Az alagútbejáratok egy több száz méteres földalatti hálózathoz vezettek. A hadsereg hozzátette, hogy a csapatok találtak egy fegyverraktárat, köztük aknavetőket, gránátokat és RPG-ket.

A közelben több alagútbejáratot lokalizáltak a Sajetet 13 és a Jahalom erői, amelyek egy másik földalatti hálózathoz vezettek.

Az alagutakban páncélozott ajtók voltak, és mögöttük a csapatok egy fegyvergyártó üzemet találtak. A föld alatti helyiségben gépek, hűtőventilátorok, robbanóanyagok és rakéta-üzemanyag voltak.

A harcmérnökök később lerombolták az alagutakat.

Rendhagyó incidens: Szokatlan esemény történt szerdán a Gázai övezetben. A terroristák által kilőtt egyik rakéta célt tévesztett és az izraeli hadsereg sebesültek evakuálására érkező helikoptere helyett közvetlenül a határkerítes melletti egyik kibuc klinikájába csapódott, jelentette a 12-es csatorna.

A becslések szerint a terroristák egy SZA-7 légvédelmi rakétát próbáltak kilőni a helikopterre, amely az övezetben zajló harcok egyikében sebesülteket mentett ki. A kibucban, ahol a rakéta becsapódott, szinte senki sem tartózkodott, mert október 7-e után a lakosokat szállodákba evakuálták, így ebben az incidensben nem történt sérülés.

A kibucban tartózkodók vallomása szerint a becsapódás előtt nem aktiválódtak a szirénák, és egy nagy robbanás hallatszott.

Gallant terve: Joáv Galant védelmi miniszter csütörtök este kijelentette, hogy Izrael a háború végeztevel nem veszi át a polgári irányítást Gázában. „A Gázai övezetben palesztinok élnek, ezért a felelősök palesztin tisztviselők lesznek, és azzal a feltétellel, hogy nem ellenségesek Izrael Állammal szemben, és nem lépnek fel ellene” – szögezte le.

Gallant szerint három biztonsági alapelv van, amelyeket Izrael garantálni fog a háború végén. Az első, hogy a Hamász nem fogja ellenőrizni a Gázai övezetet, és nem jelent biztonsági fenyegetést Izrael polgárai számára; a második, hogy Izrael fenntartja a katonai fellépés szabadságát a Gázai övezetben; és a harmadik, hogy nem lesznek korlátozások az izraeli katonai erő bevetésében.

Polgári szempontból a védelmi miniszter szerint Izrael nem lesz felelős az övezetért, és nem lesz izraeli polgári jelenlét ott a háborús célok elérése után.

A biztonsági szervezetekben folytatott megbeszéléseken megfogalmazódott az az álláspont, amely szerint az Egyesült Államok vezetésével, nyugat-európai országokkal és a mérsékelt arab országokkal partnerségben multinacionális munkacsoportot kell létrehozni. Az erő lesz a felelős a Gázai övezet gazdasági és fizikai rehabilitációjáért.

Vizsgálat: Herci Halevi vezérkari főnök csütörtökön bejelentette, hogy megalakítanak egy csapatot a gázai háború kivizsgálására, beleértve a Fekete Szombat napján történteket is – ami a háború kitöréséhez vezetett. A csapat azután kezdi meg munkáját, hogy megkapta a kinevezési levelet a vezérkartól.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a a vizsgálóbizottságot Saul Mofaz volt vezérkari főnök és védelmi miniszter, valamint Joáv Har Even, Ze’evi Farkas és Szami Turdzseman nyugalmazott vezérőrnagyok vezetik.

Minden bizottsági tag más területre összpontosít. Mofaz vizsgálja a vezérkari főnököt. Farkas nyugdíjazott vezérőrnagy vizsgálja a katonai hírszerzés vezetőjét. Turdzseman nyugalmazott vezérőrnagy a Déli Parancsnokság vezetőjét, Har Even nyugalmazott vezérőrnagy pedig a műveleti részleget.

Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy ,,a hadsereg még nem kezdte meg a vizsgálati folyamatot. A vezérkar a nyomozási folyamat tervezését végzi, beleértve a nyomozócsoportok vezetőinek kiválasztását is, amint véglegesítik a dolgokat, nyilvánosságra hozzák.”

The post Gallant terve, plusz 3 túsz és fegyvergyár a föld alatt first appeared on Új Kelet online.