Avi/ujkelet.live

A háború 91. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra reggel 10 órakor került sor, Nachal Oz kibucot célozta, sérülés nem történt.

Gyász: Nir Oz kibuc reggel bejelentette, hogy lakosát, a 38 éves Tamir Adart a Hamász terroristái október 7-én megölték a közösségben végzett mészárlások során. Feleségét és két gyermekét (3,5 és 7 évesek) hagyta maga után.

Nagymamáját, a 85 éves Jaffa Adart szintén elrabolták október 7-én, és novemberben, az ideiglenes tűzszünettel egybekötött fogolycsere megállapodás első körében szabadult.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy az elmúlt nap folyamán több mint 100 Hamász-célpontra mért csapást a Gázai övezetben.

A légi, tengeri és szárazföldi erők által végrehajtott támadások a Hamász terrorszervezet parancsnoki központjait, rakétakilövő állásait, fegyverraktárait és egyéb infrastruktúráit sújtották.

A Gázai övezet középső részén található al-Bureidzsben a Határvédelmi Hadtest 414. Harci Hírszerző Egység csapatai azonosították terroristák egy csoportját, akik megpróbáltak megtámadni egy izraeli harckocsit.

A csapatok drónnal üldözőbe vették a terroristákat, majd egy vadászgéppel légicsapást küldtek rájuk, amikor bemenekültek egy épületbe.

A dél-gázai Khan Juneszben a Kirjati-dandár tartalékosai több rakétakilövő posztot találtak, ahonnan rakétákat lőttek ki Izraelre.

Az izraeli hadsereg szerint a csapatok megsemmisítették az indítókat és megöltek ,,számos” Hamász-operatívot a térségben vívott csaták során.

EU: Josep Borrell, az EU az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője január 5-től két napra Libanonba utazik, hogy megvitassa a helyzetet az izraeli-libanoni határon, ahol október 8-a óta határokon átnyúló összecsapások zajlanak Izrael és az Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezet között, és hogy hangsúlyozza a regionális eszkaláció elkerülésének fontosságát – áll az EU közleményében.

„[Borrell] ismét hangsúlyozni fogja a diplomáciai erőfeszítések előmozdításának szükségességét a regionális vezetőkkel” – áll a közleményben.

Joe Biden amerikai elnök megbízottja, Amos Hochstein csütörtökön érkezett Izraelbe, hogy diplomáciai megállapodást szorgalmazzon az izraeli-libanoni határon kialakult feszültség csillapítására.

Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön azt mondta Hochsteinnek, hogy Izrael a diplomáciai megoldást részesíti előnyben, de az általa kiadott közlemény szerint ,,rövid idő áll rendelkezésre” annak megtalálására. ,,Nem tűrjük a Hezbollah jelentette fenyegetéseket, és biztosítani fogjuk polgáraink biztonságát”.

Szerda este a Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah beszéddel készült, mely nem volt olyan drámai, mint amire számítottak. A beszéd két fő üzenete: A Hezbollah nem marad tétlen, válaszolni fog a Hamász politikai szárnyának vezetője, Száleh al-Arurit likvidálására. Ha Izrael jelentős választ ad a Hezbollah válaszára, az teljes körű háborúhoz vezethet.

Hazai front: Jáir Lapid ellenzéki vezető kritizálta a kormányt, és leváltásukra szólított X-en, miután a kormány csütörtök esti ülésén, amelynek célja a háború utáni Gáza irányítására vonatkozó tervek megvitatása volt, botrányos vita tört ki, mely során több miniszter kipécézte Herci Halevi vezérkari főnököt.

„A kabinetülés kiszivárogtatása szégyen, és újabb bizonyíték arra, hogy ez a kabinet veszélyes” – írta Lapid. „Izrael Államnak le kell váltania a kormányt és annak vezetőjét. Ezek az emberek nem méltók az izraeli férfi és női katonák áldozatára és hősiességére, és nem lesznek képesek stratégiai döntést irányítani. Most kell menniük.”

The post Gyász, több mint 100 célpont megsemmisítése Gázában first appeared on Új Kelet online.