Avi/ujkelet.live

A háború 91. napja: Délután 3 órakor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a határ melletti izraeli közösségekben valamint Szderotban, Askelonban és környékén. A média szerint két rakétát lőttek ki Szderotra, az egyik rakéta egy polgári épületbe csapódott, sérülés nem történt.

Déli front: A héten befejeződött a 646. tartalékos ejtőernyős dandár harci csapatának hadművelete a Jahalom elit harcmérnöki egység harcosaival együttműködve a Gázai övezet középső részén, ,,a tornyok negyedben”, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délelőtt.

A negyedben magas épületek vannak, amelyeket a Hamász terrorszervezet terror-infrastruktúraként használ. A környéken lévő épületeket páncéltörő rakéták kilövőállásaként valamint lőfegyveres támadások posztjaként használták az izraeli erők ellen. A helyszínen indításra kész rakétákat, becsapdázott épületeket, alagútbejáratokat és sok robbanóeszközt találtak.

A harcosok csatákat vívtak a létesítményben lévő ellenséggel, likvidálták a terroristákat, és számos alagútbejáratot találtak és semmisítettek meg.

A katonák egy fegyverek gyártására használt raktárt és vegyi laboratóriumot is találtak.

A harci mérnökök megsemmisítették a Hamász infrastruktúráját, beleértve az alagutakat is.

Északi front: Az izraeli hadsereg délelőtt csapásokat mért a Hezbollah terrorszervezet célpontjaira a dél-libanoni Ajta as-Sab és Madzsdal Zun területén.

A célpontok között szerepelt a terrorcsoport által használt különféle infrastruktúra, valamint egy megfigyelőállomás és a Hezbollah operatívjai által irányított katonai létesítmény.

Számok: Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete szerint Libanonban több mint 76 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát az izraeli határ mentén zajló harcok miatt.

Joáv Gallant védelmi miniszter Amos Hochstein amerikai különmegbízottal csütörtökön megosztott adatai szerint Észak-Izrael több mint 80 000 lakosa kényszerült elhagyni otthonát a libanoni támadások miatt.

Vágyálom: Ebrahim Raiszi iráni elnök az Iszlám Állam terrortámadása következtében megölt 89 polgár temetésén felszólalva azt mondta, hogy a Hamász október 7-i dél-izraeli mészárlásai Izrael bukásához vezetnek.

,,Tudjuk, hogy az ‘Al-Aksza özönvíz’ hadművelet a cionista rezsim végét fogja eredményezni”.

A temetésen részt vevő gyászolók „bosszú, bosszú”, „Halál Amerikára” és „Halál Izraelre” szövegeket skandálták.

Hazai front: Miután riportok jelentek meg arról, hogy az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy bizottságot hoz létre a hadsereg kudarcainak kivizsgálására, melyek a Hamász által elkövetett mészárlásokhoz vezettek, a csütörtök esti kabinetülésen a kormány miniszterei keményen bírálták Halevit, a vezérkari főnök pedig tisztázta, hogy a vizsgálat csak a hadsereg készültségével fog foglalkozni.

Halevi a kabinetminisztereknek: ,,Nem indítottuk el a nyomozást, vannak embereink, akik részt vesznek a nyomozás megtervezésében és előmozdításában. Úgy gondoltuk, hogy a nyomozás (a három túsz esetében) magára a háborúra is hatással lesz, ezért a háború alatt végeztük el. Úgy döntöttünk, hogy nem folytatunk vizsgálatokat október 7-éről, ez feszültséget gerjeszt, és amikor heves harcot folytatunk, nem tesszük ezt. Sokat kérdezik tőlem, hogy mikor van az ideje az elkezdésének. Még nem döntöttük el, hogy mikor. Ahogy a háború alatt elvégeztünk 4-5 vizsgálatot, úgy mi döntjük el, hogy mikor indítunk vizsgálatot, nem nemzetpolitikáról vagy izraeli stratégiáról van szó, hanem az Izraeli Védelmi Erők szakmai vizsgálatáról – éberségről és készültségről. A nyomozás a hadsereg éltető eleme, belső ügy”.

Visszaélés: Három személyt letartóztattak azzal a gyanúval, hogy a Gázai övezetben fogva tartott túszok hozzátartozóinak adták ki magukat, és 100 000 sékel (9,4 millió Ft.) összegig készpénzadományokat gyűjtöttek be, jelentette csütörtökön a rendőrség.

Az egyik gyanúsítottat csütörtök reggel fogták el, miközben megpróbált elmenekülni az országból, míg a másik kettőt észak-izraeli otthonukban tartóztatták le, mindhárman a harmincas éveikben járnak.

A gyanúsítottak WhatsAppon és a Telegramon fordultak a nyilvánossághoz, készpénzadományokat kérve.

A rendőrség közleménye azzal vádolta a gyanúsítottakat, hogy „cinikusan kihasználták a rideg valóságot és a közvélemény együttérzését, azzal a céllal, hogy megtévesszék a polgárokat, és csalárd módon pénzadományokhoz jussanak”.

The post Tornyok negyed, iráni vágyálom és Halevi tisztáz first appeared on Új Kelet online.