Avi/ujkelet.live

A háború 92. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra röviddel este 6 előtt került sor, a határ melletti izraeli közösségeket célozta, sérülés nem történt.

176: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 31 éves Roi Johaj Joszef Mordechai alezredes Tel Avivból, a Nahal-dandár kiképző bázisának vezető parancsnoka, elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 176-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg este nyilvánosságra hozta, hogy Herci Halevi vezérkari főnök és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar tegnap a Hamász terrorszervezet egyik alagúthálózatában járt a dél-gázai Khan Junesz alatt.

Halevihez és Barhoz csatlakozott a Déli Parancsnokság vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy, a Katonai Hírszerzési Igazgatóság vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy és a 98. hadosztály parancsnoka, Dan Goldfusz dandártábornok.

Likvidálás: Az izraeli hadsereg és a Sabak bejelentette, hogy este a Gázai övezetben légicsapással likvidálták a Hamász terrorszervezet Nuszeirat zászlóaljának parancsnokát, Iszmail Sziradzsot és helyettesét, Ahmed Wahabát.

Északi front: Izraeli vadászgépek délután csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet két ,,jelentős” katonai létesítményére Libanonban, válaszul a terrorcsoport mai támadásaira.

A célba vett létesítmények a Hezbollah légvédelmi egysége által használt infrastruktúrának adtak otthon.

Vadászrepülőgépek és más légi járművek támadásokat hajtottak végre a Hezbollah más posztjai ellen a dél-libanoni Rab El Thalathine-ban, Ramjában, Meisz el-Dzsabalban és Ajta as-Sabban. A célpontok között szerepeltek a Hezbollah terrorsejtjei, rakétakilövő állásai, egy parancsnoki központ és a terrorcsoport által használt egyéb infrastruktúra.

A Hezbollah számos rakétát lőtt ki Jiftach és Avivim felé, sérülésekről nem érkezett jelentés.

A Hezbollah továbbá föld-levegő rakétát lőtt ki egy izraeli katonai drónra Libanon felett, de nem talált célt.

A terrorszervezet kora este bejelentette két harcosa halálát. Október 8. óta legalább 152 Hezbollah-tag halt meg, csak tegnap kilenc, főként Dél-Libanonban, de néhányan Szíriában is.

Sky Dew: Észak-Izrael lakosai vasárnap észrevették az izraeli légierő új, óriási rakétaérzékelő ballonját, amely az elmúlt egy évben nagyrészt szolgálaton kívül volt.

Az új és egyedülálló, “Sky Dew” nevű rendszert a védelmi minisztérium két éve helyezte el az ország északi részén. De egy téli vihar szétszakította a megfigyelő ballont és azóta nem volt használatban.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szombaton arról számolt be, hogy a ballon ma ismét felszállt, miután az Egyesült Államokból rendelt alkatrészek megérkeztek.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők terrorelhárító műveletei során péntekről szombatra virradóra letartóztattak több gyanúsítottat, és fegyvereket koboztak el.

Egy tíz órán át tartó hadművelet során a palesztin Qatanna közösségben (Palesztin Hatóság területe) a katonák több tucat gyanúsítottat hallgattak ki, közülük kettőt letartóztattak. A csapatok továbbá fegyvereket és katonai felszereléseket is lefoglaltak.

Egy másik gyanúsítottat Bal’a közössegben tartóztattak le, ahol a csapatok több tucat robbanóanyaggal töltött üveget és terrorcselekményekre szánt pénzeszközöket találtak.

Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Október 7. óta több mint 2600 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, köztük több mint 1300 a Hamászhoz köthető.

Politika: A csütörtök éjszakai biztonsági kabinetülésen történt súlyos konfrontáció után a kormány magas rangú miniszterei azt mondták, hogy a jelenlegi helyzetben a vészhelyzeti kormány nem húzza sokáig.

,,[Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] és a kormány miniszterei már olyan narratívát próbálnak felépíteni, amely a vezérkari főnököt, a Sabakot és a magas rangú biztonsági tisztviselőket hibáztatja az október 7-i kudarcért, és ezért viselkednek úgy a kabinetben, ahogy” – mondták a miniszterek a Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint.

A korábbi kormányülésekkel ellentétben Netanjahu ezúttal előre bejelentette, hogy a megbeszélés éjfélkor véget ér. A megbeszélésen részt vevő miniszterek szerint nem sokkal a találkozó vége előtt Netanjahu bejelentette, hogy hamarosan véget ér – majd megkezdődött a vezérkari főnök elleni támadás.

A kabinet egyik minisztere azt mondta, hogy ,,a vezérkari főnök elleni támadást Netanjahu és a Likud miniszterei megtervezték. A kormányfő nem nyitotta ki a száját a vezérkari főnökkel való kiabálás közben, és csak annyit mondott, hogy vége az ülésnek, és lesz egy utólagos megbeszélés.”

A Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz, aki a háború idejére csatlakozott a kabinethez, pénteken figyelmeztette Netanjahut, hogy választania kell az összefogás és a politikai játékok között.

„A kabinetnek meg kellett volna vitatnia azokat a stratégiai folyamatokat, amelyek hatással lesznek a hadművelet folytatására és a jövőbeni biztonságunkra. Ez nem történt meg, és ezért a miniszterelnök a felelős” – mondta Gantz egy videóüzenetben. „Az ő felelőssége, hogy ezt helyrehozza, és válasszon – az egység és a biztonság vagy a politika között. Ha most a biztonság és az egység a fontos, akkor meg kell tartanunk a harcok folytatásáról szóló elengedhetetlen találkozót, mégpedig hamarosan.”

Gantz elismerte, hogy a minisztereknek kérdéseket kell feltenniük, és megvitatni a biztonsági szervezetek vezetőitől kapott információkat a kabinet ülésein, de „ami tegnap történt, az egy politikailag motivált támadás volt egy háború közepén”.

„Számos kormányülésen vettem részt. Ilyen magatartás még soha nem fordult elő, és nem is szabad előfordulnia”.

The post 176, Halevi és Bar a Hamász alagútjában, likvidálás és politika first appeared on Új Kelet online.