Avi/ujkelet.live

A háború 92. napja: Közel egy nap csend után, délután fél 1 körül újraindult a rakétázás Gázából. A támadás Mefalszimot célozta, sérülés nem történt.

Déli front: A 179. dandár harcosai az elmúlt napokban hírszerzési útmutatásokkal razziát tartottak Gázaváros egy olyan területén, ahonnan lövéseket adtak le a csapatokra, jelentette az Izraeli Védelmi Erők szombaton.

Egy klinikán a harcosok az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete, az UNRWA logójával ellátott zsákokban a Hamász terrorszervezet Nukba erőinek katonai felszereléseit találták, valamint egy közeli épületben RPG-ket, Kalasnyikov típusú fegyvereket és lőszereket.

Khan Juneszben a harcosok számos terroristát likvidáltak a levegőből és a földről, és több alagútbejáratot is megsemmisítettek.

Az Ejtőernyős-dandár harci csapatai egy raktárban több tucat Kalasnyikov fegyvert, több mint száz tölténytárat, távirányítós robbanóeszközt és számos RPG-t találtak. A Jahalom elit harcmérnöki egység erői az ejtőernyősökkel együtt megsemmisítették a raktárt.

Beit Lahiában és al-Furqanban a Gázai Hadosztály, a Nahal-dandár és a 215. tüzérségi dandár számos drónt üzemeltető terroristát azonosítottak. Drónokkal likvidálták a terepen lévő harcosokra veszélyt jelentő terroristákat.

Harcok: Kora délután az izraeli hadsereg közölte, hogy Khan Junesz külvárosában, Bani Szuheilában az Egoz kommandós egység katonái rajtaütést tartottak egy iskolában, ahol a Hamász operatívjai tartózkodtak.

A csapatok megöltek három terroristát az iskolában vívott csata során. A terroristáknál RPG-ket és „számos hírszerzési információt” találtak a Hamász Khan Junesz-i dandárjáról.

Egy környékbeli lakóotthonban a katonák a Hamász operatívjai által használt fegyvereket, köztük gránátot, lőfegyvereket, tárakat és mellényeket találtak. A fegyverek egy részét egy hálószobában találták babák és gyerekjátékok mellett, köztük olyan játékokat, amelyek Izrael ellen uszítanak.

Az Egoz razziát tartott a Kelet Khan Junesz Zászlóalj parancsnokának házában is, de további részletekkel nem szolgáltak.

Északi front: Az izraeli hadsereg délelőtt légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet számos telephelye ellen Libanonban, válaszul az Észak-Izrael elleni támadásokra.

Az Ajta as-Sab, Jarun és Ramjah közösségekben végrehajtott támadások célpontjai között rakétakilövő állások, katonai helyszínek és a terrorcsoport által használt egyéb infrastruktúra szerepelt.

A Hezbollah számos rakétát lőtt ki a határon lévő Metula és Margaliot területére. A hadsereg drónnal csapást mért a Metulára rakétákat kilövő terrorsejtre.

Kora délután megszólaltak a rakétára és drónbeszivárgásra figyelmeztető szirénák a Kinneret közelében lévő közösségekben. A hadsereg egyelőre nem nyilatkozott.

Emlékeztető: 13 óra csend után szombat reggel megszólaltak a drónbehatolásra figyelmeztető szirénák Felső-Galilea 90 közösségében. A Polgárvédelmi Parancsnokság először csupán annyit közölt, hogy ,,az incidensnek vége”. A hadsereg később közölte, hogy mintegy 40 rakétát lőttek ki Libanonból Meron területére.

A széles körű szirénázás ellenére más területre nem küldték rakétákat vagy drónokat. Sérülés nem történt. A hadsereg csapást mért egy terrorsejtre, mely a rakétakilövések egy részét végrehajtotta.

A Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásokért, azt állítva, hogy 61 rakétát lőtt ki izraeli katonai posztokra, ,,kezdetnek” a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri bejrúti likvidálásáért, melyet állítólag Izrael hajtott végre.

Szerda este a Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah beszéddel készült, mely nem volt olyan drámai, mint amire számítottak. A beszéd két fő üzenete: A Hezbollah nem marad tétlen, válaszolni fog Aruri likvidálására. Ha Izrael jelentős választ ad a Hezbollah válaszára, az teljes körű háborúhoz vezethet.

The post Likvidálások és fegyverek UNRWA zsákokban Gázában, feszültség északon first appeared on Új Kelet online.