Avi/ujkelet.live

A háború 93. napja: Gázolásos terrortámadásra került sor vasárnap délután Givát Ze’ev közelében egy ellenőrzőpontnál. A terrortámadásban egy határrendésznő könnyebben megsérült.

A helyszínen lévő erők ártalmatlanították az autóban ülő két terroristát, egy nőt és egy férfit. A lövések következtében egy három éves palesztin lány, aki egy másik járműben ült, meghalt.

Reggel terroristák lövéseket adtak le egy járműre Binjáminban, megölve a benne ülő 33 éves izraeli férfit és súlyosan megsebesítve egy 42 éves nőt. A terroristák elmenekültek, a biztonsági erők nagy erőkkel keresik őket.

Déli front: Röviddel este 7 előtt gázai terroristák rakétákat lőttek ki a határ melletti izraeli közösségekre. Egy nő könnyebben megsérült, miután rakétatalálat érte a házát Sá’ár HaNegev régióban. A helyszínen tűz ütött ki, és az ingatlanban súlyos károk keletkeztek.

Harcok: A Kfír-dandár csapatai több tucat terroristát öltek meg, és több mint 100 Hamász-célpontot semmisítettek meg Khan Junesz térségében, beleértve alagutakat is, jelentette vasárnap a hadsereg.

Az egyik közelmúltbeli incidens során Bani Szuheilában, Khan Junesz külvárosában tevékenykedő katonák összecsapásba kerűltek egy ötfős Hamász-terrorsejttel, és dróncsapást irányítottak rájuk.

A tűzharc után a katonák megtalálták és megsemmisítették azt a helyet, ahol a terroristák rejtőzködtek.

Khan Junesz egy másik területén a katonák egy nagy fegyverraktárat találtak, benne lőfegyverekkel, gránátokkal és robbanóanyagokkal, amelyek egy része az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete, az UNRWA logójával ellátott zsákokban volt.

A dandár mellett dolgozó harcmérnökök pedig megsemmisítették a Hamász parancsnoki központját, amelyet a terrorcsoport az október 7-i mészárlások megtervezésére használt.

A katonák által megsemmisített további Hamász-célpontok között voltak megfigyelő és páncéltörő rakétakilövő állások, alagútbejáratok és földalatti átjárók.

Razzia: A Gázavárosban bevetett csapatok technológiai berendezéseket, beleértve a Hamász által pontos rakéták építéséhez használt alkatrészeket találtak.

A Nahal-dandár katonái és különleges erői nemrég razziát tartottak a Hamász egyik telephelyén Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében, és egy földalatti fegyvergyártó üzemhez vezető 100 méter hosszú alagutat találtak.

Az alagút megsemmisítése:

A katonák „olyan alkatrészeket találtak, amelyek bizonyítják, hogy a Hamász terrorszervezet terroristái iráni irányítással megtanultak precíziós alkatrészeket és stratégiai fegyvereket működtetni és építeni” – közölte a hadsereg.

A hadsereg képeket osztott meg a Hamász által kifejlesztett robotrepülő rakétamotorjáról és robbanófejéről.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A Hamászról ismert, hogy irányított páncéltörő rakétákkal és kis hatótávolságú robbanó drónokkal, valamint rögtönzött, robbanóanyaggal megrakott autonóm tengeralattjárókkal vagy víz alatti drónokkal rendelkezik, ellenben a nagy hatótávolságú irányított rakéták újdonságnak számítanak.

Alagút: A Jiftach-dandár harcosai a páncélos, hírszerző és mérnöki erőkkel együttműködve terrorista Sedzsaijja térségében a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet terror-infrastruktúrájának lokalizálásán és megsemmisítésén dolgoznak.

Sedzsaijja keleti részén a csapatok lokalizálták a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik alagútját, amely egy földalatti hálózathoz vezetett. A közelben találtak egy rakétavetőt is.

Sedzsaijja északi részén több alagútbejáratot lokalizáltak Ahmed Szamara otthona közelében, aki a Palesztin Iszlám Dzsihád alagútjaiért felelős Gáza északi részén.

Szamara otthonában a katonák fegyvereket, a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik oktatófüzetét, egy taktikai tervet az október 7-i támadáshoz és egy Adolf Hitlerről szóló könyvet találtak.

Az alagutak megsemmisítése:

Északi front: Libanonból kilőtt rakéta csapódott vasárnap egy épületbe, a média szerint egy hotelbe, a nagyrészt kiürített északi Metula közösségben, károkat okozva, de sérülés nem történt.

A területre kilőtt többi rakéta nyílt területeken landolt.

Beismerés: Az izraeli hadsereg este elismerte, hogy a Hezbollah terrorszervezet szombati rakétatámadása károkat okozott a Meron-hegyi légiforgalmi irányító bázisán.

A Hezbollah rakétákat és páncéltörő rakétákat lőtt ki a bázisra, amely mintegy 8 km-re van a libanoni határtól, és eltalált két radarkupolát, derült ki a terrorcsoport által közzétett felvételekből.

Ennek ellenére az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a légvédelmi rendszer működési folytonosságára nem volt hatással a támadás, mivel minden rendszerhez van tartalék.

A hadsereg vizsgálja az incisenst, hogy megakadályozza a hasonló támadásokat.

Hezbollah és Irán: Kibertámadás zavarta a bejrúti repülőtér szolgáltatásait vasárnap, beleértve a poggyászfelvételt is.

A Hezbollah terrorszervezet és Irán elleni üzenetek is megjelentek a reptéri képernyőkön, állítólag az “Isten katonái” bejrúti székhelyű szélsőséges keresztény szervezet nevében.

Az üzenetben kritizálták, hogy a Hezbollah használja a repülőteret, és figyelmeztettek, hogy a terrorszervezet akciói háborúba vonhatják Libanont.

,,Isten és a nép nevében: a Rafik al-Hariri repülőtér nem a Hezbollahhé és Iráné” – olvasható a képernyőkön kivetített üzenetben a Kan közszolgálati műsorszolgáltató héber fordítása szerint. ,,Hé, Hasszán Naszrallah, nem találsz támogatókat, ha Libanon háborúba keveredik. Te vagy a felelős érte és annak következményeiért. Hé, Hezbollah, nem fogunk harcolni valaki más helyett. Felrobbantottátok a kikötőnket és most a repteret is fel akarjátok robbantani, mert fegyvereket szállítotok rajta? A repülőteret ki kell szabadítani a szorításotokból.”

A Hezbollah-párti média Izraelt tette felelőssé a történtekért.

The post Terrortámadás, beismerés és üzenet a Hezbollahnak a bejrúti reptéren first appeared on Új Kelet online.