Avi/ujkelet.live

A háború 94. napja, déli front: Az izraeli hadsereg hétfőn reggel arról számolt be, hogy intenzív harcok zajlottak a dél-gázai Khan Juneszben az éjszaka, miközben az izraeli légierő mintegy 30 „jelentős” Hamász-célpontra mért csapást a térségben.

A célpontok között földalatti telephelyek, fegyverraktárak és a terrorcsoporthoz tartozó egyéb infrastruktúra voltak.

,,Ezek a csapások segítenek a térségben manőverező erőknek folytatni a harcot” – mondta a hadsereg.

A Maglan kommandós egység csapatai egy több mint 10 hamászos terroristából álló csoportot észleltek egy rakétakilövő poszton Khan Juneszben, és dróncsapást irányítottak rájuk.

Az 55. tartalékos ejtőernyős dandár csapatai pedig azonosítottak egy Hamász-operatívot, aki információkat gyűjtött az izraeli erőkről, kijönni egy épületből. Egy támadóhelikopter néhány percen belül likvidálta.

A dandár továbbá észrevett egy Hamász-operatívot egy épületben, és légicsapást irányított rá. Nem sokkal később egy másik terroristát észleltek az épületben, akit a csapatok megöltek.

Gáza más részein a katonák áthaladási útvonalait megnyitó hadműveletek során a Kfír-dandár csapatai megtalálták egy hamászos terrorista autóját, melyben fegyverek voltak.

A Gáza középső részén található mezőn a 179. páncélosdandár tartalékosai egy alagutat találtak, benne több ezer dollárral és fegyverekkel.

Gáza középső részén, Maghazi térségében a Golani csapatok légicsapást küldtek a Hamász egyik fegyverraktárára, ahol a terrorcsoport nagy hatótávolságú rakétákat tárolt.

Északi front: A média szerint délelőtt páncéltörő rakéta landolt Kirjat Smone egyik főutcáján. A becsapódás előtt nem aktiválódtak a szirénák.

Libanoni jelentések szerint az izraeli hadsereg délelőtt három támadást hajtott végre Ajta as-Sab dél-libanoni közösségben.

Terrortámadás: A Jamam terrorelhárító egység az éjszaka letaróztatott három palesztin gyanúsítottat a tegnapi lövöldözős támadással kapcsolatban, melyben egy izraeli arab polgárt, a 33 éves Amar Manszúrt megöltek és egy 42 éves palesztin nőt pedig súlyosan megsebesítettek Júdea és Szamáriában.

Két gyanúsítottat Ramallahban, a harmadikat pedig a mellette lévő Dzsalazon menekülttáborban fogták el, 15 órával a terrortámadás után. A három palesztint átadták a Sabak belbiztonsági szolgálatnak kihallgatásra.

Riport: Néhány nappal október 7-e után Herci Halevi vezérkari főnök kénytelen volt elhagyni irodáját a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán (Kiria) ,,biztonsági ellenőrzések” miatt, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A vezérkari főnöki hivatal egy nagyon steril hely, és az információbiztonság, valamint a kiszivárogtatások és a lehallgatások nagyon magas színvonalú megakadályozását szolgálja.

A katonai szóvivő a riportra reagálva közölte: ,,A vizsgálatokat rendszeres eljárásként, az információbiztonság fenntartásának rutinjának megfelelően hajtották végre, és az októberi 7-i események előtt, azokhoz nem kapcsolódóan, koordinálták őket.”

Hazai front: A Kan este politikai forrásokat idézett, mondván, a költségvetés jelenlegi formájában a vészhelyzeti kormány összeomlását eredményezheti. Csütörtökön rendkívüli kormányülést tartanak a témában, erősítette meg Becalel Szmotrich pénzügyminiszter az ülésen.

  • A Kneszet december 14-én hagyta jóvá a 2023-as költségvetési többlettervezeteket.
  • Szmotrich pénzügyminiszter 2024-re szóló frissített költségvetési terve 2,5 milliárd sékellel csökkenti a koalíciós alapokat, míg az irodájának tisztviselői körülbelül 5,5 milliárd sékeles csökkentést javasoltak.

A másik kormány létét veszélyeztető kérdés a Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetője, Katy Perry kinevezésének meghosszabbítása. Vasárnap nem került terítékre a kormányülésen a rendőrfőkapitány, Jáákov Sabtáj mandátumának meghosszabbítása, holott a Nemzeti Egység követelte, hogy hosszabbítsák meg a mandátumát Perryével együtt. Mindkettő hivatali ideje most januárban jár le.

  • Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter múlt héten úgy döntött, hogy fél évvel meghosszabbítja Sabtáj megbízatását, melyet a kormánynak még jóvá kell hagynia.
  • Egy héttel korábban Ben-Gvir levelet küldött Perrynek, amelyben azt írta, hogy úgy döntött, nem hosszabbítja meg mandátumát.
  • A Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Gantz által az október 7-i mészárlás nyomán aláírt rendkívüli kormánymegállapodás értelmében minden politikai kinevezést el kell halasztani a gázai háború befejezéséig.

The post Intenzív harcok Gázában, letartóztatások és politika first appeared on Új Kelet online.