Avi/ujkelet.live

A háború 94. napja, helyzetjelentés: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szerint a hadsereg egyre súlyosabb árakat követel a Hezbollahtól, miközben a terrorcsoport továbbra is támadásokat hajt végre Izrael északi része ellen.

,,2024 kihívásokkal teli év lesz, háborúban leszünk Gázában, nem tudom, hogy ez ilyen lesz-e egész évben. Egész évben harcolni fogunk Gázában, az biztos” – mondta Halevi a Júdea és Szamária hadosztálynál tett látogatása során.

,,Északon a Hezbollah úgy döntött, hogy belép ebbe a háborúba, mi egyre magasabb árat fizettetünk érte. Szombaton hét halálos áldozattal fizetett, szombaton két nagyon-nagyon fontos célponttal fizetett, és növeljük az általa fizetett árat”.

Halevi szerint az izraeli hadsereg felelőssége, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült északi lakosokat visszajuttassa otthonaikba, és ez vagy a hadsereg Hezbollahra gyakorolt nyomása miatt következik be, ,,vagy újabb háborúban találjuk magunkat”.

Képek a gázai frontról:

Déli front: Izrael kérésére az Egyesült Államok Egyiptommal együttműködve megakadályozza, hogy túszokat csempésszenek ki a Gázai övezetből Egyiptomba, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap este.

A biztonsági szervezetek ezzel kapcsolatos aggodalma már hetet óta felmerült. A jelenség kezelésére az erők felügyelik az alagutakból kivezető utat Egyiptomban.

Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta a fogságban lévő katonák családjaival tartott vasárnap esti találkozón, hogy ,,a gázai hadművelet addig nem ér véget, amíg az elhurcoltak haza nem térnek”. Gallant hangsúlyozta, hogy a harcok folytatása növelni fogja a Hamász terrorszervezetre nehezedő nyomást, és elősegíti a túszok szabadon bocsátásának újabb keretét.

Magyarázat: Az izraeli hadsereg reagált egy vasárnapi izraeli légicsapásban megölt két palesztin újságíró haláláról szóló riportra, mondván, hogy az al-Dzsazíránál dolgozó páros egy drónt üzemeltető terrorista járművében ült.

Egy katonai légi jármű azonosított és csapást mért egy terroristára, aki olyan módon üzemeltetett egy drónt, mely veszélyeztette az izraeli hadsereg erőit.”

A hadsereg azt állítja, hogy tud arról ,,az állításról, hogy a csapás során két másik gyanúsítottat is eltaláltak, akik a terroristával voltak ugyanabban a járműben”.

Hamza Wael Dahduh, az al-Dzsazíra gázai tudósítójának, Wael Al-Dahduh fia és Musztafa Thuria, az AFP videósa, aki a katari székhelyű televíziónak is dolgozott, meghaltak a dél-gázai Rafahban végrehajtott támadásban.

Északi front: Az izraeli hadsereg az éjszaka légicsapások sorozatát hajtotta végre a Hezbollah terrorszervezet libanoni posztjai ellen.

A vadászrepülőgépek célpontjai között szerepelt egy katonai létesítmény Marwahin közösségben, valamint egy rakétavető és egyéb infrastruktúra Ajta as-Sabban.

A hadsereg továbbá dróncsapást hajtott végre egy rakétavetőre, egy támadóhelikopter pedig egy olyan területet támadott, ahonnan páncéltörő rakétát lőttek ki Észak-Izraelre.

Hazai front: Több tucat tüntető jelent meg reggel Jeruzsálemben a Kneszet közelében, új választások kiírását követelve. A rendőrség a helyszínen van, és kiürítésre készülnek amennyiben a Kneszet területére vezető bejárat egyikének eltorlaszolása folytatódik.

Botrány: Az arab többségű Hadas-Ta’al párt egyetlen zsidó képviselője, Ofer Kasszif támogatását fejezte ki a Hágai Nemzetközi Bíróságon a héten sorra kerülő tárgyalás mellett, amelyben Dél-Afrika népirtással vádolja Izraelt a gázai hadjárata miatt.

„Alkotmányos kötelességem az izraeli társadalom és annak minden lakója iránti, nem pedig egy olyan kormány iránt, amelynek tagjai és koalíciója etnikai tisztogatásra, sőt tényleges népirtásra szólít fel. Ők azok, akik ártanak az országnak és a népnek, ők azok, akik miatt Dél-Afrika Hágához fordult, nem én és a barátaim miatt” – írta X-en. ,,Amikor a kormány a társadalom, az állam és polgárai ellen cselekszik, különösen, ha feláldozza őket, és nevükben bűncselekményeket követ el létfenntartásának oltárán, jogom, sőt kötelességem erre figyelmeztetni és a törvény keretein belül mindent megtenni ennek megakadályozására.”

„Nem adom fel a küzdelmet erkölcsös társadalomként való létezésünkért. Ez az igazi hazaszeretet… nem felesleges vérontás, és nem az elrabolt polgárok és katonák feláldozása értelmetlen háborúkban”.

Kasszif egyike annak a mintegy 200 izraelinek, akik aláírták a dél-afrikai ügyet támogató petíciót, jelentette a Ynet. A petícióban azt mondják, hogy „Izrael állampolgáraiként hangunkat adjuk azokhoz a követelésekhez… amelyeket Dél-Afrika nyújtott be a hágai Nemzetközi Bírósághoz, abban a reményben, hogy hangunk segít egy olyan döntés meghozatalában, amely azonnal véget vet a háborúnak.”

A tárgyalásra a hágai törvényszéken csütörtökön – amikor Dél-Afrika érveit hallgatják meg – és pénteken – amikor Izrael érveit hallgatják meg -, kerül sor. A döntést egyszerű többséggel hozzák a bírók.

Izraelt Malcolm Shaw brit ügyvéd képviseli a bíróságon. A felpereseknek és az alpereseknek jogukban áll bírót kinevezni a nevükben a bírói testületbe, Izrael a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét, Aharon Barakot választotta.

The post Izraeli kérés, botrányos tett és magyarázat first appeared on Új Kelet online.