Avi/ujkelet.live

A háború 95. napja: Gázai terroristák tegnap este 9-kor 14 rakétát lőttek ki a határ melletti Szderotra. Nem történt becsapódás a városban.

180: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy négy katonája elesett tegnap a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 180-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 19 éves Roi Tal őrmester Kfar Jehosuából, a Kfír-dandár Duchifat zászlóaljában szolgált. A 26 éves David Schwarz főtörzsőrmester Elazarból és a 26 éves Jakir Hexter törzsőrmester Jeruzsálemből a Harcmérnöki Hadtest 8219. zászlóaljának tartalékosai voltak. A 27 éves Gavriel Bloom főtörzsőrmester Beit Semesből a 36. hadosztály tartalékos harcmérnöke volt.

Déli front: A 36. hadosztály harcosai az elmúlt hetekben a Gázai övezet szívében található al-Bureidzs menekülttáborban vannak bevetve, egy sűrű, polgári épületekből álló táborban, ahol a Hamász terroristái több tonna robbanóanyagot állítottak elő, amelyeket a szervezet az október 7-i támadásokban használt.

A 188. és a Golani dandár harci csapatai számos, mintegy 30 méter mélységű alagútnyílást fedeztek fel, és a pontos hírszerzési útmutatások révén a Gázai övezetben feltárták ,,a fegyvergyártás terrorista fellegvárát”. Ezenkívül az erők több tucat terroristát likvidáltak a térségben.

A 188. dandár csapatai a rajtaütések során átvették a Hamász terrorszervezet al-Bureidzs zászlóaljának főhadiszállását, benne egy alagútbejárattal. Az alagút belsejében, amely mintegy 20 méter mélységbe megy le, a katonák egy nagy vegyi laboratóriumot találtak, amelyet robbanóanyagok és rakétahajtóművek gyártására használtak.

A földalatti labor további alagutakhoz vezetett, amelyeket a környéken fedeztek fel, és a helyszín valószínűleg több éven át épült.

Egy raktárban több esztergagépet és más nehézgépet is találtak, amelyeket a Hamász használt nagy hatótávolságú rakéták építéséhez, melyek Izrael északi részét is elérik, valamint egyéb lőszerek, köztük aknavetőgránátok és robbanószerkezetek. A raktárban volt még egy alagútbejárat lifttel.

A legnagyobb esztergagép, amit a szárazföldi offenzíva során találtak

Az alagút egy nagy földalatti hálózathoz csatlakozott, amelyet a Hamász használt fegyvereinek szétosztására a Gázai övezet minden területén.

Egy másik raktárban, föld felett és alatt, nagy hatótávolságú rakétákat tartottak.

A Golani-dandár parancsnoka, Jáir Palai ezredes szerint a csapatok dolgoznak az összes telephely lerombolásán.

Riport: Katari jelentések szerint egy izraeli delegáció érkezett Kairóba, hogy megújítsa a tárgyalásokat a a Gázai övezetben fogva tartott túszok sszabadon engedése érdekében.

Riport2: Három hónap telt el az október 7-i mészárlás óta, amelynek során több mint 240 embert raboltak el brutálisan otthonukból és egy dél-izraeli zenei fesztiválról a Gázai övezetbe.

Most, a szörnyű szombat óta eltelt 100. nap előtt a családok főhadiszállása átfogó orvosi jelentést tett közzé a Hamász által fogva tartott túszok egészségügyi veszélyeiről.

  • Sok túszt raboltak el otthonukból vizuális segédeszközök, hallókészülékek vagy mobilitási eszközök nélkül, ami rontott egészségi állapotukon és mentális jólétükön.
  • Más túszok mentális egészségügyi problémákkal küzdenek, mások pedig megsérültek a brutális elrablásuk során, és még mindig nem részesültek megfelelő kezelésben, sérülések pedig súlyosbodhatnak és komplikálttá válhatnak.
  • A túszok egy része a fogság zord körülményeihez kapcsolódó betegségekben szenved, beleértve a testi és lelki kínzásokat is.

Ezeket a populációkat a nemzetközi humanitárius jog szerint különleges védelemre és bánásmódra szoruló populációknak tekintik, mivel fokozottan ki vannak téve a súlyos, potenciálisan visszafordíthatatlan testi és lelki sérüléseknek, amelyek a legrosszabb esetben halálhoz vezethetnek, vagy azonnali orvosi ellátást igényelnek.

A közzétett jelentés 38 túszról tartalmaz példákat, akik részletezték speciális egészségügyi szükségleteiket és egészségi állapotukat az elrablásuk idején.

Északi front: Az izraeli hadsereg hétfőn csapást mért egy terrorsejtre Libanonban, mert irányított páncéltörő rakétatámadást készült végrehajtani Izrael ellen.

A csapatok továbbá célba vették a Hezbollah terrorszervezet terror-infrastruktúráját és a tüzérség területeket ágyúzott Libanon déli részén, valószínűleg, hogy meghiúsítsa a Hezbollah tervezett támadásait.

Az esti órákban számos rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre. A hadsereg ágyúzással támadta a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Júdea és Szamária: A határrendészet tisztjei hétfőn egy letartóztatási akció során megöltek három fegyveres terroristát Iktaba közösségben (Palesztin Hatóság területe).

A fedett tisztek egy terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztin letartóztatására mentek be Iktabába. A művelet során tűzharc tört ki az erők és terroristák között.

,,A fedett erők megöltek három fegyveres terroristát, akik megpróbáltak megszökni” – közölte a rendőrség.

A keresett férfit is meglőtték, miközben menekülni próbált. Letartóztatták, lefoglalták a nála lévő gépkarabélyt és pisztolyt és átadták kihallgatásra a Sabak belbiztonsági szolgálatnak.

A falu elhagyásakor is folytatódott a tűzharc, mely során a határrendészek lelőttek még két palesztint.

Rombolás: Az izraeli erők az éjszaka illegális telepes építmenyeket romboltak le a Gus Etzion régióban található Pnei Kedem előőrsön.

A szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter munkatársait, aki a védelmi minisztérium júdea és szamáriai polgári ügyekért felelős minisztere is, az Israel Hayom napilap idézte, akik bírálták a lépést, és azt mondták, hogy a Központi Parancsnokság vezetője megkerülte Szmotrichot azzal, hogy a bontást „azonnali biztonsági szükséglet”-nek nyilvánította, és közvetlenül Joáv Gallant védelmi miniszterhez fordult az ügyben.

The post 180, rakétagyár a föld alatt és aggasztó riport first appeared on Új Kelet online.