Avi/ujkelet.live

A háború 95. napja: Gázai terroristák kora este öt rakétát lőttek ki a határ melletti Szderotra. Sérülés vagy kár nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők délután tájékoztatót adott a Gázai övezet déli részén bevetett Givati-dandár műveleteiről.

A katonák razziát tartottak a Hamász terrorszervezet által használt Iszlám Egyetemen Khan Juneszben, ahol az osztálytermekben gépkarabélyokat és egyéb katonai felszerelést találtak.

Az egyetem körüli területen a harcosok több tucat fegyverraktárt találtak, amelyekben több mint 100 aknavetőt, robbanószerkezetet, gránátot és a Hamász terroristái által használt térképeket tároltak.

Blinken és Gallant: Joáv Gallant védelmi miniszter kedden Tel-Avivban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel. Gallant közölte Blinkennel, hogy Izrael fokozni fogja hadműveleteit Khan Junesz régióban, amíg meg nem találják a Hamász vezetőit és ki nem szabadítják az izraeli túszokat.

Gallant továbbá tájékoztatta az amerikai külügyminisztert a háború fejleményeiről, és felhívta a figyelmet Izrael „harctaktikájának változásaira” Gáza északi részén, ahol a műveleti irányítás birtoklása miatt a hadsereg alacsonyabb intenzitású harcokra állt át.

Blinken és Netanjahu: Blinken kedden azt mondta Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy az izraeli erőnek el kell kerülniük, hogy további károkat okozzanak a gázai civileknek – közölte a külügyminisztérium.

„A külügyminiszter megerősítette, hogy támogatjuk Izrael jogát ahhoz, hogy megakadályozza az október 7-i terrortámadások megismétlődését, és hangsúlyozta a további civil sebesülések elkerülésének és a gázai polgári infrastruktúra védelmének fontosságát”, mondta Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője a Blinken és Netanjahu közötti tárgyalásokról.

Blinken és Netanjahu szintén megvitatta „az összes megmaradt túsz kiszabadítására irányuló folyamatban lévő erőfeszítéseket és a gázai civilekhez eljuttatott humanitárius segítségnyújtás szintjének növelésének fontosságát” – mondta Miller.

„A külügyminiszter megismételte, hogy tartós, fenntartható békét kell biztosítani Izrael és a régió számára, többek között egy palesztin állam létrehozásával”.

A nagy bot: A szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir napközben angol nyelvű tweetben üzent Blinkennek: „Ez nem a Hamásszal való halk beszélgetés ideje, ez a nagy bot használatának az ideje”.

Ez Theodore Roosevelt amerikai elnök kedvelt közmondásának parafrázisa: ,,Beszélj halkan, és hordj magadnál egy nagy botot: sokra fogod vinni”.

Ben-Gvir nem hajlandó hallani a gázai harcok intenzitásának csökkentéséről és ellenzi a humanitárius segélyek beengedését a Gázai övezetbe, ugyanakkor támogatja a gázai lakosok deportálását más országokba.

Apropó: ,,Az ezzel a témával kapcsolatos publikációkra reagálva megjegyzendő, hogy Izrael nem foglalkozik a palesztinok Gázai övezetből afrikai országokba történő transzferjának megvalósíthatóságának vizsgálatával” – közölte Lior Hajat izraeli külügyi szóvivő este X-en.

Északi front: Az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet katonai infrastruktúrája ellen a dél-libanoni Kfar Kila faluban.

Jarun faluban egy vadászgép a Hezbollah terror-infrastruktúráját támadta, míg a tüzérség dél-libanoni területeket ágyúzott, feltehetően megelőző támadásként.

A számos ,,ellenséges légi célpont” mellett több rakétát is kilőttek Libanonból Izrael északi részére a nap másik felében. Az egyik légi fenyegetést elfogták a légvédelmi rendszerek, és ,,az összes incidensnek mostanra vége”, közölte a hadsereg.

Diplomácia: Izrael beleegyezett abba, hogy egy ENSZ-küldöttség bemehessen Észak-Gázába és felmérje az infrastruktúra állapotát, és megvizsgálja az igényeket a palesztin civilek visszatéréséhez egy későbbi szakaszban, idézett a Walla hírportál riportere izraeli és amerikai tisztviselőket.

A téma Blinken és Netanjahu miniszterelnök, valamint a hadikabinet tagjaival folytatott megbeszélésen merült fel. Izraeli tisztviselők szerint Blinken hangsúlyozta, hogy lehetővé kell tenni a palesztinok mielőbbi visszatérését a Gázai övezet északi részébe.

Az izraeli fél azonban kijelentette, hogy nem teszi lehetővé a palesztin civilek azonnali visszatérését Gáza északi részébe a terepen kialakult helyzet miatt, valamint azért sem, mert először előrehaladást akar látni a túszok szabadon bocsátására irányuló új megállapodást illetően.

A szülinapos: Izrael ENSZ-nagykövete, Gilád Erdán ENSZ-ben tartott beszédében megemlékezett a Hamász legfiatalabb túszáról, Kfír Bibaszról, aki első születésnapját a Gázai övezetben tölti.

Kfírt és a négyéves Arielt, a vörös hajú testvérpárt, október 7-én Nir Oz kibucból hurcolták Gázába édesanyjukkal, Sirivel. Édesapjuk, Jarden szintén Gázában van, de a családjától elválasztva tartják.

„Ha figyelmen kívül hagyják gyermekeink szenvedését, a kicsi Kfír szenvedését, én ma itt fogok állni és megünneplem Kfír első születésnapját. Emlékeztetni fogom önöket erkölcsi kötelességükre, hogy harcoljanak Kfírért, és jogáért, hogy megünnepelje a születésnapját” – mondta Erdán a pódiumon. „Ez a torta a tiéd, te vagy az oka annak, hogy Izrael éjjel-nappal harcol”.

The post Ben-Gvir és ,,a nagy bot”, ENSZ-delegáció Gázában és a szülinapos first appeared on Új Kelet online.