Avi/ujkelet.live

A háború 95. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggeli tájékoztatóján közölte, hogy tovább bővíti a Hamász terrorszervezet elleni szárazföldi hadműveleteit Khan Juneszben.

Az elmúlt nap során a 98. hadosztály folytatta a mélyebbre manőverezést Khan Juneszben, csapásokat hajtott végre, és megölt mintegy 40 Hamász-operatívot. A hadosztály erői fegyverek ,,széles skáláját” és ,,jelentős” alagútbejáratokat is lokalizáltak.

Eközben a Gázai övezet középső részén található Maghaziban a Golani-dandár és a 636. Harci Hírszerző Egység légicsapást irányított a környéken észlelt hamászos terrorsejtre.

A haditengerészet pedig csapásokat mért a Hamász posztjaira, raktáraira és hajóira a part mentén.

Északi front: Iszráel Katz frissen kinevezett külügyminiszter (Likud) tegnap este a Netanjahu-párti 14-es csatornán élőben felfedte, hogy Izrael áll a Radwan erő parancsnoka, Waszim Tawil dél-libanoni likvidálása mögött, holott az izraeli hadsereg nyilván okkal nem kommentálta a neki tulajdonított akciót.

Tawil egy magas rangú terepparancsnok volt, aki közel állt a terrorszervezet vezetőjéhez, Hasszán Naszrallahhoz. A Tawil által irányított Radwan haderő a Hezbollah elit egysége, és célja, hogy háborús időkben behatoljon Izraelbe és galileai településeket foglaljon el.

Mindeközben reggel arab médiajelentések arról számoltak be, hogy egy izraeli drón megölt három Hezbollah-terroristát, akik egy járműben voltak a dél-libanoni Ghandurije faluban.

Az állítólagos izraeli támadás után több hullámban megszólaltak a drónbehatolásra és rakétákra figyelmeztető szirénák Galileában. Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott, de a Hezbollah terrorszervezet azt állítja, hogy számos drónnal célba vette az Izraeli Védelmi Erők Északi Parancsnokságának főhadiszállását Cfáton, melyet válasznak szánt a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri múlt heti bejrúti likvidálására valamint Tawil tegnapi megölésére Dél-Libanonban. Az izraeli hadsereg egyik likvidálásért sem vállalta a felelősséget.

Júdea és Szamária: A Kneszet 14 tagja, a Külügyi és Védelmi Bizottság tagjai levelet küldtek a bizottság elnökének, Juli Edelsteinnek (Likud), amelyben sürgős megbeszélést kértek a bizottságban a forgatókönyvről, amely szerint a Palesztin Hatóság megtámadná Izraelt, jelentette a Kan közrádió reggel. Ezen túlmenően a Kneszet tagjai követelték, hogy az Izraeli Védelmi Erők képviselői mutassák be a bizottságnak a műveleti terveket egy ilyen forgatókönyv meghiúsítására.

A levél leszögezi, hogy az elmúlt hetekben számos jelentés érkezett, sőt videókat is közzétettek a Palesztin Hatóság fegyveres erőiről, amelyek előrehaladott támadási forgatókönyvekre tréningeznek, beleértve a telepekre beszivárgást szimuláló gyakorlatokat is.

Tegnap este a 12-es csatorna riportja arról számolt be, hogy a hadsereg vezérkari főnöke és magas rangú tisztjei az elmúlt napokban több alkalommal is kifejezett figyelmeztetést adtak a politikai szintnek, a miniszterelnöknek és a hadikabinet minisztereinek a Júdea és Szamária területén tapasztalható aggasztó helyzet miatt, a Palesztin Hatóság városaiban, ami egy újabb frontot nyithat, amellyel Izraelnek nagy intenzitással kellene megküzdenie.

Többek között a biztonsági szervezetek ugyanazon magas rangú tisztviselői azt mondták a miniszterelnöknek és a minisztereknek zárt ajtók mögött, hogy ,,Júdea és Szamária a robbanás szélén áll. A gazdasági nehézségek okozta nyugtalanság és az Izraelbe beengedett munkások hiánya egy harmadik intifádához vezethet.”

  • Nem sokkal a Hamász terrorszervezet mészárlásai után az izraeli kormány biztonsági okokból zárlatot rendelt el Júdea és Szamáriára.
  • Ez azt jelentette, hogy az a több mint 100 000 palesztin, akik a Palesztin Hatóság területén élnek, de a háború előtt Izraelben dolgoztak, nem léphettek be Izrael területére.
  • Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat nyomása ellenére, hogy néhány palesztin munkást engedjenek be Izraelbe, Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy nem bocsátja szavazásra a kérdést a biztonsági kabinetben, miután Becalel Szmotrich pénzügyminiszter és más szélsőjobboldali miniszterek lemondással fenyegetőztek.

A Walla hírportál riportere szerint Netanjahu a közelmúltban az Egyesült Arab Emírségek elnökéhez, Mohammed bin Zajed (MBZ) sejkhez fordult, és megkérdezte, hogy az Egyesült Arab Emírségek hajlandó lenne-e fizetni a palesztin munkásoknak.

A riportban idézett forrás szerint MBZ nem tudta elhinni, hogy Netanjahu azt gondolta, hogy fizetne egy olyan problémáért, amely Izrael azon döntése miatt keletkezett, hogy nem engedi be a munkásokat. Szarkasztikusan azt javasolta Netanjahunak, inkább forduljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz.

MBZ elutasítása tükrözi számos arab ország álláspontját, amelyek azt mondják, hogy nem fognak fizetni azért, hogy a háború után Júdea és Szamáriában és Gázában fenntartsák a status quo-t.

The post Ellenünk forduló fegyverek, Katz nyilatkozata és likvidálások Libanonban first appeared on Új Kelet online.