Avi/ujkelet.live

A háború 96. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 24 éves Elkana Newlander főtörzsőrmester Efratból, aki a 99. hadosztály tartalékos mentőse volt, elesett tegnap a Gázai övezet középső részén zajló harcokban. Halálával 186-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Vizsgálat: Az izraeli hadsereg kezdeti vizsgálata a Gázai övezet középső részén, al-Bureidzsben történt halálos robbanásról, amely hat harci mérnök katona halálát okozta, megállapította, hogy a Hamász-alagút lerombolására szánt robbanóanyag idő előtt felrobbant egy tanklövedék következtében.

A harci mérnökök előkészítették az alagutat a rombolásra, és a földalatti járatokat robbanóanyaggal töltötték meg. Fél órával azelőtt, hogy a robbantást végre kellett volna hajtani, a robbanózsinór mellett állomásozó tank gyanús mozgást észlelve lövedéket lőtt ki egy közeli épületre.

A vizsgálat szerint a robbanózsinór a harckocsi lövedékeinek robbanása következtében valamilyen módon aktiválódott, és az alagútrendszer idő előtti masszív felrobbanásához vezetett, miközben a harcmérnökök még a rombolás előkészítésén dolgoztak.

Déli front: Az izraeli hadsereg reggel tájékoztatást adott az izraeli csapatok műveleteiről a Hamász ellen a dél-gázai Khan Junesz térségben és a közép-gázai Maghaziban. A hadsereg szerint a csapatok az elmúlt nap folyamán csapást mértek a terrorcsoport több mint 150 célpontjára.

Maghaziban a Golani-dandár csapatai légicsapásokat irányítottak számos Hamász-operatív ellen, és 15 alagútbejáratot fedeztek fel.

A Hamász egyik telephelyén végrehajtott rajtaütés során a Golani katonák rakétavetőket, rakétákat, drónokat és robbanóanyagokat találtak.

Eközben Khan Juneszben a 98. hadosztály légicsapásokat irányított több mint 10 Hamász-operatívra. A hadsereg nyilatkozata szerint a hadosztály egységei több tucat Hamász-operatívot öltek meg az elmúlt nap során.

Szintén Khan Juneszben a Kirjati-dandár tartalékosai azonosították a Hamász egyik terroristáját, aki robbanószerkezetet helyezett el a csapatok által használt út közelében. A katonák légicsapást irányítottak rá és likvidálták a terroristát.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy az esti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a hadsereg likvidálta Ali Huszein Burdzsit, a Hezbollah terrorszervezet egyik magas rangú parancsnokát, aki több tucat Észak-Izrael elleni dróntámadásért volt felelős, köztük az Északi Parancsnokság cfáti főhadiszállása elleni tegnapi dróntámadásért.

Videó a likvidálásról:

Politika: A Miniszterelnöki Hivatal keddi közleménye szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök elrendelte, hogy a Júdea és Szamáriában illegális előőrsökön lévő katonákhoz tartozó otthonokat ne bontsák le a Hamász elleni háború végéig.

Netanjahu elrendelte, hogy „amíg a háború tart, le kell állítani a telepes katonák és tartalékosok otthonainak kiürítését és lerombolását Júdeában és Szamáriában” áll a közleményben.

A kormányfő azért döntött az intézkedés mellett, hogy „megakadályozza az olyan események megismétlődését, mint ami kedden történt Gus Etzionban”.

Hétfőről keddre virradóra az izraeli hadsereg és a határrendészeti erők lerombolták az illegális telepes építményeket Pnei Kedem előőrsön. Az illegális előőrsök létesítésében részt vevő telepes aktivisták nyilatkozata szerint a kora reggeli razziában hat ideiglenes lakóegységet, köztük néhány tartalékosoké volt, leromboltak.

A szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter munkatársait, aki a védelmi minisztérium júdea és szamáriai polgári ügyekért felelős minisztere is, az Israel Hayom napilap idézte, akik bírálták a lépést, és azt mondták, hogy a Központi Parancsnokság vezetője megkerülte Szmotrichot azzal, hogy a bontást „azonnali biztonsági szükséglet”-nek nyilvánította, és közvetlenül Joáv Gallant védelmi miniszterhez fordult az ügyben.

The post 186, vizsgálat, harcok és politika first appeared on Új Kelet online.