Avi/ujkelet.live

A háború 96. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők délben tájékoztatót adott a Gázai övezetben zajló harcokról. A nyilatkozat szerint az 55. dandár harci csapatai az elmúlt napokban támadásokat hajtottak végre, hogy megsemmisítsék a Hamász terrorszervezet Khan Junesz Dandár zászlóaljainak terror-infrastruktúráját.

A terroristák katonai célpontnak számító házai elleni razziák során a harcosok drónkilövőállást, egy gyermekágy alatt egy hosszú csövű töltött puskát, valamint kézigránátokat, tölténytárakat, Hamász egyenruhákat, számos hírszerzési értékű anyagot és fegyvert tartó gyerekeket ábrázoló képeket találtak.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Ezenkívül a harcosok alagútbejáratot lokalizáltak egy iskola közelében, kilövőállást egy óvoda közelében és egy harci létesítményt egy mecset közelében.

A harcosok továbbá megtámadtak négy terrorista épületet egy vadászgép segítségével, köztük a Hamász terrorszervezet hadműveleti főhadiszállását és három olyan épületet, ahol terroristákat azonosítottak.

Riport: A libanoni Al-Akhbar lap szerdán arról számolt be, hogy Izrael arra kérte Egyiptomot, hogy engedje meg, hogy a gázai határ egyiptomi oldalán intézkedhessen annak érdekében, hogy ne legyenek ott alagutak, amelyeket a Hamász felhasználhatna a terrorcsoport túszainak vagy vezetőinek kicsempészésére Gázából.

A jelentés szerint Egyiptom biztosította Izraelt, hogy nem látja a Hamász tevékenységének jeleit Egyiptomban, és hajlandó megvizsgálni minden Izrael által azonosított területet.

Északi front: Az izraeli hadsereg éjjel és reggel is légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah dél-libanoni célpontjai ellen.

Labbunehban egy vadászgép célba vette a terrorcsoporthoz tartozó egyik katonai épületet és egyéb terror-infrastruktúrát.

Csapást mértek még a Hezbollah Nakurában található telephelyére, ahonnan korábban lövedékeket lőttek ki Izraelre.

Az éjszaka egy vadászgép a Hezbollah katonai létesítményét támadta Kfarchubában. A csapatok ezen kívül csapást mértek a Hezbollah megfigyelőállására a dél-libanoni Khiamban.

Hazai front: A biztonsági kabinet ma este összeül, hogy folytassa a megbeszéléseket arról, hogy mi legyen a Gázai övezettel a háború után.

A témában tartott korábbi ülés botrányba fulladt. A miniszterek kiabálva támadták az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökét, Herci Halevit, amiért vizsgálatot mozdít elő a Hamász október 7-i mészárlásához vezető katonai kudarcokról.

Diplomácia: Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta a Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak, hogy a Fehér Ház támogatja egy palesztin állam létrehozására irányul „kézzelfogható lépéseket”, közölte Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője.

Tüntetés Ramallahban Blinken látogatása ellen:

Blinken megjegyezte, hogy Júdea és Szamáriában „fokozódott a volatilitás”, terrortámadások hulláma zajlik izraeliek ellen, és fokozódott az Izraeli Védelmi Erők hadművelete a Hamász és más terrorcsoportok elleni fellépések érdekében. A telepesek palesztinokkal szembeni erőszaka szintén megugrott.

„Kiemelte továbbá az Egyesült Államok azon álláspontját, hogy az Izrael által beszedett összes palesztin adóbevételt következetesen el kell juttatni a Palesztin Hatósághoz az előzetes megállapodásoknak megfelelően” – mondta Miller.

  • Izrael a háború fényében korábban úgy döntött, hogy visszatartja a Palesztin Hatóság nevében beszedett adóbevételekből a Gázának szánt pénzeket. A Palesztin Hatóság nem hajlandó elfogadni a részösszeget, csak a teljeset, amivel a teljes gazdasági összeomlást kockáztatja.
  • Binjámin Netanjahu miniszterelnökre a koalíciója nyomást gyakorol, hogy ne engedjen a kérdésben.

Források a Sky News Arabiának azt mondták, hogy Blinken és Abbász ramallahi találkozója „feszült” volt, és „viták” jellemezték.

A jelentés szerint Abbász arra kérte Blinkent, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre az adóbevételek ügyében. ,,Ha nem tudod elérni a pénzeszközök felszabadítását, hogyan leszel képes nyomást gyakorolni Izraelre, és békét és palesztin államot elérni?”- szegezte neki a kérdést Abbász.

Blinken ezután ismételten követelte, hogy Abbász hajtson végre reformokat a kormányában és a palesztin biztonsági erőkben, áll a jelentésben.

The post Fegyverek a gyerekágy alatt Gázában és feszült találkozó Ramallahban first appeared on Új Kelet online.