Avi/ujkelet.live

A háború 96. napja, egy új katari javaslat: A 13-as csatorna szerdán dohai tisztségviselőkhöz közel álló forrásokat idézett, mondván, Katar újabb javaslatot fogalmazott meg – nyilván a túszok családjainak katari miniszterelnökkel való találkozóját követően – amelyet ma este terjesztenek a biztonsági kabinet elé.

  • Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok közvetítőként szolgál Izrael és a Hamász között.

A javaslat szerint Hamász terrorszervezet vezetőit száműzik, az összes túszt – szakaszokban – szabadon engedik, az Izraeli Védelmi Erők pedig kivonul a Gázai övezetből.

A kabinet szélsőjobboldali pártjai, az Otzma Jehudit és a Vallásos Cionizmus elleneznek minden olyan megállapodást, ami a harcok idő előtti befejezésére vagy intenzitásának csökkentésére irányul.

A kabinet este hatkor ülésezik, hogy megvitassák a túszok ügyét. Egy diplomáciai forrás szerint még korai lenne valódi előrelépésről beszélni a túszok kérdésében.

Az elrabolt és eltűnt személyek főhadiszállása: ,,A kabinet elé terjesztendő új megállapodásról szóló jelentések némi reményt keltenek azokban a családokban, akik aggódnak szeretteik sorsa miatt – akik már csaknem 100 napja a Hamász alagútjaiban szenvednek élelem, víz és életmentő orvosi kezelés nélkül. A túszok állapota minden nappal egyre rosszabb. Megismételjük: A hadikabinet nem foglalkozhat mással, mint a túszok hazahozatalával, követeljük tőlük, hogy hagyjanak jóvá minden olyan megállapodást, amely azonnali, életben való szabadulásukhoz vezet.”

Ima: Ezrek vettek részt a főrabbik közreműködésével az imán szerda délután a Siratófalnál az Izraeli Védelmi Erők katonáinak épségéért és a túszok hazatéréséért.

Plusz: Egy izraeli delegáció ma Kairóban landolt, hogy Egyiptommal megvitassanak egy új fogolycsere megállapodást a Hamásszal, idézett a média egy egyiptomi tisztviselőt.

Úgy vélik, hogy 132 túsz maradt Gázában – nem mindegyik él –, miután november végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holtteste is hazakerült, három túszt pedig tévedésből a katonaság megölt. Az Izraeli Védelmi Erők a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új hírszerzési információkra és leletekre hivatkozva megerősítették 25 túsz halálát, akik még mindig a Hamász fogságában vannak.

The post Ima a túszokért a Siratófalnál és az új katari javaslat first appeared on Új Kelet online.