Avi/ujkelet.live

A háború 96. napja: Az Al Akhbar libanoni újság szerdán arról számolt be, hogy Izrael közvetlenül és az amerikaiakon keresztül tájékoztatta Egyiptomot, hogy azt gyanítja, folytatódik a fegyvercsempészet Egyiptom területéről a Gázai övezetbe, és az Izraeli Védelmi Erők nem bízik senkiben, és kénytelen intézkedni annak érdekében, hogy ne legyenek a Gázai övezet területéről Egyiptomba átnyúló alagutak.

Aggodalomra ad okot, hogy a Hamász terrorszervezet vezetése az túszokkal együtt az övezeten kívüli területekre kíván menekülni az alagutakon keresztül. A források felfedték, hogy az izraeli hadsereg különleges erői kiterjedt hírszerző műveleteket hajtanak végre a Sínai-sivatagban, Szudánban és Líbiában, azon becslések alapján, hogy a Hamász vezetése a túszokkal Egyiptomba, onnan pedig a térség más helyeire, például Libanonba és Iránba mehet.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap arról számolt be, hogy Izrael kérésére az Egyesült Államok Egyiptommal együttműködve megakadályozza, hogy túszokat csempésszenek ki a Gázai övezetből Egyiptomba.

A Kan decemberi riportja szerint az izraeli hadsereg figyeli w Philadelphia-folyosó körül – mely egy keskeny, 14 km hosszúságú szárazföldi sáv, amely a Gázai övezet és Egyiptom közötti határ mentén helyezkedik el teljes hosszában -, Egyiptom és a Gázai övezet határán lévő alagutakat, hogy megakadályozza a Hamász magas rangú tisztviselőinek Egyiptomba menekülését vagy túszok csempészését.

Fekete Szombat: Szerdán palesztin források új részleteket osztottak meg a londoni székhelyű szaúdi Asharq Al-Awsat újsággal a Hamász terrorszervezet október 7-i mészárlásáról.

A támadásra vonatkozó döntést és a támadás időpontját mindössze öt ember hozta meg: A Hamász parancsnoka a Gázai övezetben, Jechíje Szinwar, a Hamász katonai szárnyának parancsnoka, Muhammad Deif, Muhammad Szinwar (Jechíje testvére), Rawi Mustaha és Ajman Nofel, a közép-gázai dandár parancsnoka és a palesztin frakciók közös főhadiszállásának felelőse, Izrael a háború elején likvidálta.

A források szerint az ötös úgy döntött, hogy a támadást október 7-én indítják el, miután a terepről jelentéseket kaptak a lehallgató egységektől, hogy a határ mentén teljes csend uralkodik.

Pénteken úgy döntöttek, hogy a legmegfelelőbb időpont a támadás megindítására a szombat délelőtt, ami Izraelben hivatalos ünnep. Vártak éjfélig, és parancsot adtak a készülődésre.

A terepen tartózkodó parancsnokok és a Nukba elit kommandós erők parancsnokai utasításokat kaptak, a felkészülés a reggeli órákig folyt, majd támadásba lendültek. A források azt állították, hogy a Hamász magas rangú külföldön élő tisztviselői, köztük a politikai szárny vezetője, Iszmail Hanije és helyettese, Száleh al-Aruri, tudták, hogy egy rendkívüli támadás van tervben, de nem tudtak pontos részleteket az időpontjáról. Néhány órával a támadás előtt értesültek az időzítésről.

A források szerint az invázió 70 terroristával kezdődött, akik a gázai határ mentén több helyről is meglepetésszerű támadást hajtottak végre, átléptek a határkerítésen, miután megtalálták a gyenge pontokat a levegőből küldött harcosokkal, akik az izraeli hadsereg posztjai körül landoltak.

A források azt állították, hogy a 70 terroristát a nukbás terroristák százaiból választották ki a Gázai övezet minden részéből. Évekig intenzíven edzettek, és időnként teszteken estek át, hogy próbára tegyék és fejlesszék képességeiket a harcban. A források azt állították, hogy a gázai zászlóaljparancsnokok közül sokan semmit sem tudtak a támadási szándékról – hogy megakadályozzák az információk kiszivárgását az izraeli hírszerzéshez.

The post Új részletek október 7-ről és a túszok kicsempészésének aggodalma az alagutakon át first appeared on Új Kelet online.