Avi/ujkelet.live

A háború 96. napja: Közel egy nap csend után délután 5-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nachal Oz kibucban, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők befejezte hadműveleteit a dél-gázai Khuza’a-ban (Khirbat Ikhzaa), Khan Junesz külvárosában, ahol az 5. tartalékosdandár csapatai több tucat Hamász-operatívot megöltek, és megsemmisítették a terrorcsoport infrastruktúráját, közölte a hadsereg délután.

Az 5. dandár több száz Hamász-telephelyet rombolt le, köztük rakétavetőket, megfigyelőállomásokat, fegyverraktárakat, mintegy 40 alagútbejáratot és jelentős földalatti hálózatokat.

A hadsereg szerint Khuza’ában a Hamász infrastruktúra nagy része iskolákban és más középületekben volt elrejtve.

A csapatok által talált anyagok között voltak a Hamász terrorszervezet oktatókönyvei, amelyek megtanítják és gyakoroltatják a rakétavetők kezelését. Egy környékbeli iskolában olyan képanyagokat találtak, amelyek a diákokat megismertetik a különböző fegyvertípusokkal.

A Hamász egyik terroristájának otthonában végzett razzia során a katonák az egyik szobában a kisgyerek ágyban egy kalasnyikovot találtak.

December végén az izraeli hadsereg bejelentette, hogy offenzívát indított Khuza’a ellen, a Hamász terroristái ellen, akik október 7-én megtámadták Nir Oz izraeli határközösséget, és több tucat izraelit megöltek és elraboltak.

Északi front: Izraeli vadászgépek délután csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik parancsnoki központjára és rakétakilövő posztjára Dél-Libanonban.

Röviddel délután 5 óra előtt három rakétát lőttek ki Libanonból Arab al-Aramse közösségre, beindítva a szirénákat. Mindhárom rakéta nyílt területen landolt, a tüzérség válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Szaúdi üzenet: Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden közölte Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel és a hadikabinet tagjaival, hogy Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös érdekelt egy normalizációs megállapodásban Izraellel, amint a gázai háború véget ér, de nem fog belemenni, ha az izraeli kormány nem kötelezi el magát a kétállami-megoldás elve, és minden mellett, ami ezzel együtt jár, hivatkozott a Walla hírportál két magas rangú amerikai és izraeli tisztviselőre.

Blinken azt is világossá tette Netanjahu számára, hogy Szaúd-Arábia és más arab országok nem fognak beleegyezni abba, hogy a háború végeztével részt vegyenek a gázai válság megoldásában – különösen ami az övezet újjáépítését illeti, ha az nem egy széles körű politikai lépés része, amely magában foglalja egy palesztin állam létrehozása felé vezető utat.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy itt az ideje a háború utáni tervezésnek, ezért a Biden-kormány megpróbálja világossá tenni Netanjahu számára, hogy – ellentétben azzal, amit ő gondol – egyetlen arab ország sem fog beleegyezni abba, hogy részt vegyen a gázai válság megoldásában, ha nincs rá jó politikai oka.

A riport megjegyzi, hogy nagyon nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi izraeli kormány, amelyben olyan szélsőjobboldali miniszterek is vannak, akik nem hajlandók kisebb gesztusokat sem tenni a palesztinok felé, elfogadja a palesztin állam elvét.

Üzenet a Fauda sztárjától: Chili Trooper miniszter (Nemzeti Egység) szerda este megosztotta, hogy mit mondott neki Idan Amedi énekes és színész, amikor meglátogatta a kórházban.

„Idan Amedi két dolgot kért a mai látogatáskor” – írta Instagramon közzétett bejegyzésében. ,,Először is, köszönetét küldi mindenkinek az aggodalmakért és jókívánságokért. Másodszor, hogy belülről ne essünk szét. Amedi szavaival: ‘Testvérem, hagyj, én rendben leszek. A fontos, hogy együtt erősek maradjunk’. Micsoda ember. Jobbulást, drága Amedi.”

Amedi súlyosan megsérült hétfőn egy robbanásban, amely egy nagy hatótávolságú rakéták gyártására szolgáló földalatti létesítmény megsemmisítésének előkészületei során történt a Gázai övezet déli részén fekvő al-Bureidzsben. A súlyos incidensben hat harcos meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Tegnap Avi Issacharoff újságíró és a Fauda társszerzője közölte, hogy Amedi ,,felébredt, reagált, és állapota közepesen súlyosra javult”.

Amedi a háború első napja óta tartalékos szolgálot teljesít a Harcmérnöki Hadtestnél. Múlt hónapban részt vett egy iskola felrobbantásában Gázaváros Sedzsaijja negyedében, ahol alagútbejáratokat, robbanóanyagokat és fegyvereket lokalizáltak. A gázai bevetése előtt találkozott Herci Halevi vezérkari főnökkel az Északi Parancsnokságnál.

The post Üzenet a Fauda sztárjától az aggódóknak és a szaúdiktól az izraeli kormánynak first appeared on Új Kelet online.