Avi/ujkelet.live

A háború 97. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szerdán közölte, hírszerzése megerősítette, hogy az al-Dzsazíra újságíróiként azonosított két férfi, akik vasárnap életüket vesztették a dróncsapasban a dél-gázai Rafahban, terrorszervezetek tagjai voltak, és ,,mindketten aktívan részt vettek az izraeli erők elleni támadásokban”.

A likvidálást azután hajtották végre, hogy az izraeli csapatok észrevették, hogy egy terrorista drónt irányít olyan módon, ami veszélyeztette az erőket a terepen, és csapást mértek az autóra amiben az újságírók voltak.

A vasárnapi támadás során Hamza Wael Dahduh, az al-Dzsazíra gázai tudósítójának, Wael Dahdunak a fia és Musztafa Thuria, aki az AFP-nek és az al-Dzsazírának is dolgozott, meghaltak. Egy harmadik újságíró, Hazem Radzsab súlyosan megsebesült – közölte az al-Dzsazíra.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint Thuriát a Gázában bevetett katonák által talált dokumentum alapján a Hamász Gázvárosi Dandárjának tagjaként azonosították, aki az egyik zászlóaljban osztagparancsnok-helyettesként szolgált.

Dahduh pedig a Palesztin Iszlám Dzsihád tagja volt. A közlemény szerint a Gázában talált dokumentumokból kiderül, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád elektronikai mérnöki egységében szolgált, korábban pedig a Zeitun zászlóalj rakétaerejének parancsnokhelyettese volt.

A dokumentum másolata, amelyen látható, hogy Dahduh a Palesztin Iszlám Dzsihád elektronikai mérnöki részlegének tagja volt.

Helyzetértékelés: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy a Gázai övezetben lévő csapatokhoz beszélve szerdán azt mondta, hogy tetteik bizonyítják, hogy szükség esetén a hadsereg képes harcolni a Hezbollah ellen Libanonban.

,,Látom itt a képességeket, nagyon jól tudom, hogy tudjátok, hogyan kell kezelni bármilyen problémát Gázában, nincs Gázában egy négyzetkilométer sem, amibe ne tudnátok hogyan menjetek be és szedjétek szét” – mondta Halevi egy helyzetértékelés során a parancsnokokkal Gáza középső részén.

,,Azok után, amiket csináltatok, nincs Libanonban falu, nincsenek olyan megerősített területek Libanonban, ahová ne tudnátok belépni és szétbontani. A szükséges helyekre helyezünk ki titeket, ti pedig megteszitek, amit kell”.

Képek a déli frontról

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szerdán bejelentette, hogy a dél-gázai Khan Junesz térségében bevetett csapatok egy alagutat találtak, ahol a Hamász terroristái túszokat tartottak.

A katonaság megmutatta az alagutat az újságíróknak, akiket a lerombolt házak és utcák romjaihoz közeli negyedbe kísértek. Hullámbádoglemez takarta az alagút bejáratát egy lakóudvarban.

Egy rögtönzött létra vezetett a keskeny földalatti ösvényhez, körülbelül 2,5 méterrel alatta. Az alagút forró és párás volt, falai betonnal és elektromos vezetékekkel béleltek. Távolabb volt egy fürdőszoba, ahol a katonaság azt mondta, hogy bizonyítékot talált arra, hogy túszok voltak ott, beleértve a DNS-üket is.

Luxus: Szerdán az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes megosztott egy videót Marwan Issza fényűző nyaralójáról a közép-gázai al-Bureidzsben, ahol a hadsereg razziát tartott. Issza a Hamász katonai szárnyának helyettes parancsnoka, és fényűző életet él, nem törődve Gáza szegényeivel.

,,Ez újabb bizonyítéka a gazdag életet élő Hamász-vezetés és a lakosság nagy része közötti teljes szakadásnak. A Hamász vezetői a mennyben, Gáza lakói a pokolban vannak” – mondta Adraee.

Segélyek: A 12-es csatorna esti riportja szerint egy kissé kínos és furcsa incidens történt kedden, amikor Antony Blinken külügyminiszter izraeli látogatása során megjelent a hadikabinet tagjai előtt, és egy ponton a humanitárius segítségnyújtásról szóló diskurzus során a miniszterekhez és a miniszterelnökhöz fordult, és köszönetet mondott.

,,Szeretnék köszönetet mondani a miniszterelnöknek és a minisztereknek, hogy beleegyeztek abba, hogy 150 kamion lisztet szállítsanak Gázába. Azt akarjuk, hogy ez a szállítmány ne egyszeri, hanem rendszeres legyen” – mondta Blinken.

A hadikabinet tagjai zavartan néztek egymásra, nem hallottak arról, hogy Izrael ilyen kötelezettséget vállalt volna a Biden-kormány felé, a kérdés sem a kibővített kabinetben sem a kisebb hadikabinetben nem került szóba. Pláne, hogy 136 túsz van a Gázai övezetben a Hamász fogságában.

Körülbelül 150 teherautóról van szó, sok tonna lisztről, amelyet az ENSZ hozott, és az asdodi kikötőn keresztül közvetlenül Gázába szállítanak, mely pontosan az ellenkezője annak a politikának, amelyet a politikai szint az egész háború alatt hirdetett, a polgári gazdasági kapcsolat megszakításáról Gázával.

,,Ezt az ígéretet a kabinet megkerülésével adták, vagy Netanjahu közvetlenül Bidennek, vagy [Ron] Dermer miniszter Netanjahu nevében, a kabinettel való konzultáció nélkül. Bizarr és kínos pillanat volt” – nyilatkozta egy magas rangú izraeli tisztviselő a csatornának.

A Miniszterelnöki Hivatal a csatorna megkeresésére közölte, hogy döntés még nem született, nincs ilyen ígéret. ,,A kérdés felülvizsgálat alatt áll, és az amerikaiak hozták fel, az ügy felülvizsgálatának befejeztével a kabinet elé terjesztjük”.

The post A Gázában megölt 2 újságíró a Hamász és a PIDZS tagja volt first appeared on Új Kelet online.