Avi/ujkelet.live

A háború 97. napja: 18 óra csend után reggel fél 11 körül megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Kiszufim kibucban, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy megmutatott a nemzetközi médiának egy alagutat a dél-gázai Khan Juneszben, amelyet a kommandós alakulat harci csapata, a Jahalom harcmérnökei és más különleges egységek lokalizáltak, és amely egy kiterjedt és elágazó földalatti útvonalhoz kapcsolódik.

Az alagút Khan Junesz polgári körzetének szívében található, és a becslések szerint több millió sékelt fektettek be az építésébe. Az izraeli hadsereg szerint az alagút megvizsgálása után kijelenthető, hogy izraeli túszokat tartottak benne.

Khan Junesz térségében a csapatok eddig több mint 300 alagútbejáratot fedeztek fel, amelyek a Hamász jelentősebb alagútjaihoz vezettek a térségben, és több mint százat megsemmisítettek vagy használhatatlanná tettek.

Harcok: Mindeközben folytatódnak a harcok a Hamász ellen Khan Juneszben és a közép-gázai Maghaziban.

A Maghaziban történt egyik incidensben a Golani-dandár csapatai kalasnyikovval felfegyverzett három hamászos terroristát azonosítottak. Amikor a terroristák kijöttek egy alagútból légicsapást mértek rájuk.

A hadművelet során a dandár harcosai nagyszámú fegyvert találtak egy terrorista családi házában.

Egy másik incidensben a Jiftach-dandár tartalékosai nyolc Hamász-operatívot azonosítottak egy terrorista tevékenységre használt iskola felé tartani, és mesterlövészek likvidálták őket.

Khan Juneszben a Givati-dandár csapatai három Hamász-operatívot azonosítottak kijönni egy épületből, ahol fegyvereket tároltak, és légicsapást irányítottak rájuk, megölve a terroristákat.

Szintén Khan Juneszben a kommandós dandár két Hamász-terroristát azonosított amint robbanószerkezetet helyeznek el a földben, és légicsapást küldtek rájuk. Később két másik terroristát azonosítottak belépni egy épületbe, egyikük felment a tetőre, hogy megfigyelje az izraeli csapatokat. Egy vadászgép likvidálta mindkét terroristát.

Túszok: A 13-as csatorna szerdán dohai tisztségviselőkhöz közel álló forrásokat idézett, mondván, Katar újabb javaslatot fogalmazott meg – nyilván a túszok családjainak katari miniszterelnökkel való találkozóját követően – amelyet aznap este terjesztenek a biztonsági kabinet elé.

A javaslat szerint a Hamász terrorszervezet vezetőit száműzik, az összes túszt – szakaszokban – szabadon engedik, az Izraeli Védelmi Erők pedig kivonul a Gázai övezetből.

Izraeli tisztviselők este azt nyilatkozták a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a katari javaslatot a túszok szabadon bocsátásáról nem egyeztették a Hamász magas rangú tisztviselőivel.

A források azt is megjegyezték, hogy a szóban forgó javaslat magában foglalja a harcok beszüntetését, amit Izrael eddig elutasított. ,,Igaz, hogy ez valami előzetes dolog” – mondták az illetékesek -, ,,de maga a tény, hogy van beszélgetés – az is valami”.

A kabinet egyik tisztviselője a vita előtt azonban azt nyilatkozta, hogy ,,a háború leállítására irányuló minden követelést a kabinet és a kormány tagjainak többsége ellenezni fogja”. A forrás szerint egy ilyen megállapodás megvitatása ,,időpocsékolás minden résztvevő számára”.

A Walla hírportálnak magas rangú izraeli tisztviselők azt nyilatkozták, a fő döntés, amelyet Izraelnek most meg kell hoznia, az az, hogy beleegyezik-e abba az elvbe, hogy az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás végül a háború végéhez és az izraeli csapatok kivonásához vezet Gázából.

The post Az alagút, amiben túszokat tartottak Gázában first appeared on Új Kelet online.