Avi/ujkelet.live

A háború 97. napja: A Gázában fogva tartott túszok hozzátartozói csütörtökön nagy hangszórókon közvetítették üzenetüket a gázai határnál, abban a reményben, hogy szeretteik meghallják.

Vasárnap lesz 100 napja, hogy mintegy 3000 terrorista Gázából betört Izraelbe, megölt 1200 embert és túszul ejtett 240-et.

Úgy vélik, hogy 132 túsz maradt Gázában – nem mindegyik él –, miután november végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holtteste is hazakerült, három túszt pedig tévedésből a katonaság megölt. Az Izraeli Védelmi Erők a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új hírszerzési információkra és leletekre hivatkozva megerősítették 25 túsz halálát, akik még mindig a Hamász fogságában vannak.

Déli front: Palesztin jelentések szerint Izrael csapást mért egy autóra a Gázai övezet déli részén, Khan Junesz al-Manara negyedében, nyolc ember halálát okozva.

Az izraeli jelentések „célzott likvidálásnak” minősítették a támadást.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délután támadások sorozatát hajtotta végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Libanonban.

Vadászgépek és a tüzérség által sújtott célpontok között katonai épületek, egy megfigyelőállás és a terrorcsoporthoz tartozó egyéb infrastruktúra volt.

A tüzérség továbbá dél-libanoni területeket ágyúzott, feltehetően azért, hogy meghiúsítsa a Hezbollah tervezett támadásait.

Délután több mint 10 rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smona és Margaliot felé, a hadsereg szerint hármat elfogott a Vaskupola.

A Kirjat Smona elleni támadás

A Hezbollah rakétákat lőtt ki Észak-Izrael más területeire is a nap folyamán, az izraeli tüzérség válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Júdea és Szamária: A Duvdevan elit egység tartalékosai és a határrendészet harcosai Dzsaba faluban (Palesztin Hatóság területe) megölték a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik magas rangú operatívját, aki körözés alatt állt.

A terroristánál, akit a palesztin egészségügyi tisztviselők a 37 éves Madzsi Abd al-Latif Fasafsaként azonosították, fegyver volt a hadsereg szerint.

Az izraeli erők letartóztattak egy másik keresett palesztint Dzsabában, és fegyvereket foglaltak le Fasafsa otthonában és a falu más épületeiben.

Hága: A hágai Nemzetközi Bíróság csütörtökön összeült, hogy meghallgassa Dél-Afrika kérelmét, melyben azt állítja, hogy Izrael gázai hadjárata megszegi az 1948-as népirtásról szóló egyezmény szerinti kötelezettségeit. A tárgyalásról itt írtunk.

Juvál Danzig, a Gázában fogva tartott 75 éves Alex Danzig fia a következőt nyilatkozta este Hágában: ,,Láttam, hogy a bíróság ma a ‘népirtásról’ tárgyalt. Szeretnék látni, hogyan néz ki a népirtás?

Ez népirtás! Ez a nővérem háza. Így öltek meg sokakat, a Hamász rájuk gyújtotta a házukat. Egykor azért gyilkoltak meg minket, mert Európában voltunk, most pedig azért gyilkolnak meg, mert izraeliek vagyunk”.

Katar: Névtelen nyugati hírszerzési tisztviselők azt nyilatkozták a POLITICO-nak, hogy azt gyanítják, Katar többet tudott a Hamász október 7-i támadásáról, mint amennyit elárult, de nincs megdönthetetlen bizonyítékuk a gyanú alátámasztására.

„Még mindig vizsgáljuk” – mondta egy európai nagyhatalom legfelsőbb hírszerzési tisztviselője, hozzátéve, hogy „füst” van, de füstölgő fegyver nincs.

„Katarnak érdeke, hogy akadályokat állítson a Szaúd-Arábia és Izrael közötti normalizációs folyamat útjába” – mondta az egyik tisztviselő. „Az erőegyensúlyban eszközölt bármilyen átalakítás aláássa Katar pozícióját, mint a legjobb diplomáciai játékos, aki mindenre képes.”

Katar egy kis ország, amely óriási eredményeket ért el az elmúlt években. Az apró emírségnek, esküdt riválisok, Szaúd-Arábia és Irán között, valahogy mindig sikerült mindenkit manipulálni Teherántól Washingtonig. Bővebben itt (a cikk második fele).

Palesztin állam: Antony Blinken amerikai külügyminiszter a közel-keleti körútja végén Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel való találkozása után az újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a térség két út előtt áll.

Az első szerint „Izrael integrálódik, a regionális országok, valamint az Egyesült Államok biztonsági garanciáival és kötelezettségvállalásaival, és egy palesztin állammal – legalábbis egy úttal ehhez az államhoz.”

„A másik út az, hogy továbbra is látni fogjuk a terrorizmust, a nihilizmust, a Hamász, a hútik, a Hezbollah pusztítását, mindezt Irán támogatásával.”

„Ha az első utat követed… ez a legjobb módja annak, hogy elszigeteld, marginalizáld Iránt és a meghatalmazottakat, akik oly sok gondot okoznak – nekünk és jóformán mindenki másnak is a régióban”.

The post Kiáltások a határnál, rakéták Libanonból és Katar kétes szerepe first appeared on Új Kelet online.