Avi/ujkelet.live

A háború 98. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel tájékoztatót adott a csapatok elmúlt nap során végzett műveleteiről a dél-gázai Khan Juneszben és a közép-gázai Maghaziban.

Maghaziban a 36. hadosztály csapatai megöltek mintegy 20 Hamász-terroristát, köztük a terrorcsoport Nukba erőinek egyik parancsnokát.

Khan Juneszben a 98. hadosztály légicsapást irányított egy Hamász által használt épületre, hét terroristát megölve.

A hadsereg szerint a csapásban megöltek között volt egy másik Nukba parancsnok is, aki részt vett az október 7-i mészárlásokban.

Szintén Khan Juneszben, a Kommandó-dandár csapatai három Hamász-fegyverest azonosítottak kijönni egy terrorista otthonából majd a csapatok felé indulni. A kommandósok tüzet nyitottak és megölték őket.

A Maghazihoz közeli al-Bureidzsben a Határvédelmi Hadtest 414. Harci Hírszerzési Egység csapatai azonosították a Hamász fegyveresét egy épületből katonákra lőni. Az egység katonái drónt küldtek az ablakhoz, ahonnan a fegyveres tüzet nyitott, és megölték.

Biztonság: Egyiptom lépéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse Izrael arra irányuló nyomását, hogy átvegye az irányítást a Gázai övezetben az úgynevezett Philadelphia-folyosó felett, jelentette az Al-Araby Al-Dzsadid arab nyelvű hírügynökség.

A Philadelphia-folyosó egy keskeny, 14 km hosszúságú szárazföldi sáv, amely a Gázai övezet és Egyiptom közötti határ mentén helyezkedik el teljes hosszában.

Egy egyiptomi forrás szerint az egyiptomi hadsereg már megkezdte az új biztonsági intézkedések végrehajtását, „beleértve a különleges erők biztonsági járőrözését a határ mentén annak biztosítására, hogy ne legyenek olyan tevékenységek, amelyek veszélyeztetik a biztonságot ezen a területen”.

A forrás továbbá azt állította, hogy Egyiptom igyekezett egyeztetni a kérdésben a Hamásszal és számos más gázai terrorcsoporttal, és „biztosítékot kapott arra vonatkozóan, hogy a Philadelphia-út területének mentesnek kell lennie minden ellenállási akciótól, hogy elzárja az utat az izraeli próbálkozások előtt, hogy jelen legyen ebben a régióban.”

A Kan decemberi riportja szerint az izraeli hadsereg figyeli a Philadelphia-folyosó körül Egyiptom és a Gázai övezet határán lévő alagutakat, hogy megakadályozza a Hamász magas rangú tisztviselőinek Egyiptomba menekülését vagy túszok csempészését. Az izraeli hadsereg különleges erői állítólag kiterjedt hírszerző műveleteket hajtanak végre a Sínai-sivatagban, Szudánban és Líbiában, azon becslések alapján, hogy a Hamász vezetése a túszokkal Egyiptomba, onnan pedig a térség más helyeire, például Libanonba és Iránba mehet.

Szabadulás: A Palesztin Vörös Félhold azt állítja, hogy Khan Junisz Orvosi Központjának vezetőjét, Dr. Awni Khattabot 51 nap után kiengedték az izraeli őrizetből. Letartóztatására a háború elején került sor, amikor a Gáza északi részén fekvő Sifa kórházból a déli biztonságos zónákba evakuálta a betegeket.

Ma reggel engedték szabadon az Izrael és Gáza közötti Kerem Salom határátkelőhelyen.

Győzelem Ben-Gvirnek: A Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetője, Katy Perry tájékoztatta Binjámin Netanjahu miniszterelnököt arról, hogy a következő hónapban, hároméves mandátuma lejártával távozik a posztról. Ez azután történt, hogy konfliktusba került Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterrel, aki a vészhelyzeti kormányt létrehozó megállapodásokkal ellentétben nem volt hajlandó meghosszabbítani mandátumát.

  • A Netanjahu miniszterelnök és Beni Gantz által az október 7-i mészárlás nyomán aláírt rendkívüli kormánymegállapodás értelmében minden politikai kinevezést el kell halasztani a gázai háború befejezéséig.

,,A szervezet előtt álló számos kihívás fényében a miniszterelnök intézkedést kért a szervezet felügyelete ügyében az ország nemzeti érdekei érdekében” – közölte Netanjahu hivatala, bejelentve Perry távozását.

A Miniszterelnöki Hivatal közölte, hogy Netanjahu arra kérte Perryt, hogy nyújtson segítséget a Ben-Gvir által kinevezett megbízotti posztot betöltő személynek az átmeneti folyamatban.

The post Nukbások likvidálása és politika first appeared on Új Kelet online.