Avi/ujkelet.live

A háború 98. napja, változás: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este közölte: ,,A háború kezdete óta az Izraeli Védelmi Erők vezérértéke a teljes átláthatóság a nyilvánosság és az ellenőrzött és releváns információk világa számára, amely minden médiacsatornán és közösségi hálózaton keresztül elérhető. A tájékoztatás folytatódik minden információval, még ha ezentúl nem is teszem ezt napi szintű nyilatkozattal, továbbra is megjelenek itt két-három naponta, hogy tájékoztassak, válaszoljak bármilyen kérdésre, ha szükséges, azonnal megjelenek”.

Déli front: A Hamász terrorszervezet több mint 6000 tonna betont és 1800 tonna acélt használt fel a Gázai övezet alatti több száz kilométeres alagutakhoz – közölte este az izraeli hadsereg új hírszerzési információkra hivatkozva.

A Gázai övezetben bevetett csapatok által begyűjtött információk, valamint az eddig vizsgált több száz földalatti járat arra utal, hogy a Hamász több tízmillió dollárt fektetett be alagútprojektjébe.

,,A Hamász terrorszervezet úgy döntött, hogy ezeket az értékes erőforrásokat egy olyan terror-infrastruktúra kiépítésébe fekteti be, amelyet az izraeli állampolgárok és az Izraeli Védelmi Erők csapatainak ártására használnak, miközben cinikusan kizsákmányolják a Gázai övezet polgári lakosságát” – közölte a hadsereg.

A gázai szárazföldi hadműveletek közepette a hadsereg a Hamász fő alagúthálózatainak lerombolására törekszik.

Éhezés: A gázaiak éhezéssel néznek szembe, és több humanitárius segélynek kell bejutnia az övezetbe, mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az újságíróknak.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy Gázában valódi élelmezésbiztonsági problémák vannak” – mondta. „Tisztában vagyunk vele, hogy nagy az éhség és az éhezés Gázában… Kevés teherautó megy be, jelenleg nem vagyunk elégedettek a szinttel”.

Kirby továbbá megismételte, hogy az Egyesült Államok elutasítja a népirtás vádakat, melyekkel Dél-Afrika vádolja Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon, és azt mondta az újságíróknak, hogy a bíróságon megfogalmazott állítások nem akadályozzák meg az Egyesült Államokat abban, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Izrael rendelkezik azzal, amire szüksége van, hogy megvédje magát.

Tagadás: A katari Al-Dzsazíra visszautasította az izraeli hadsereg azon állításait, amelyek szerint egy gázai légicsapásban megölt újságírója terrorista volt.

„Az al-Dzsazíra Media Network határozottan elítéli és teljes mértékben visszautasítja – sőt rendkívüli meglepetését fejezi ki – az izraeli hadsereg hamis és félrevezető kísérleteit kollégánk, Hamza Wael Dahduh és más újságírók meggyilkolásának igazolására” – áll a katari székhelyű hálózat közleményében.

Izrael vasárnap azt mondta, hogy két újságíró egy drónt reptető terroristával utazott egy autóban, amikor csapást mértek rájuk, majd szerdán nyilvánosságra hozták, hogy mindkettő a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportok tagja volt.

Túszok: A Katar és a Hamász terrorszervezet közötti magas szintű tárgyalások egy olyan megállapodás felé haladnak, amely létfontosságú gyógyszer eljuttatását teszik lehetőve a Gázai övezetben lévő izraeli túszoknak, jelentette a The New York Times tisztségviselőkre hivatkozva.

A megbeszélések során tárgyalásokat folytatnak arról is, hogy több orvosi felszerelést szállítsanak az övezetbe, ahol az egészségügyi hatóságok szerint gyógyszer- és felszereléshiánnyal küzdenek.

Egy izraeli tisztviselő megerősítette, hogy előrelépés történt az ügyben.

Egy tisztviselő szerint nemzetközi szervezetekkel is tárgyalások folynak arról, hogyan juttassák el a gyógyszert a túszokhoz, akik október 7-e óta nem talalkoztak a Vöröskereszt képviselőivel.

Sokan krónikus betegségekben szenvednek, amelyek speciális gyógyszereket igényelnek. Izrael korábban azzal vádolta a Vöröskeresztet, hogy túl kevés erőfeszítést tesz arra, hogy gyógyszert juttasson el a túszokhoz.

Kabinetülés: A miniszterek folytatták a veszekedést a biztonsági kabinet tegnap esti ülésén is, egy héttel azután, hogy egy hasonló találkozó heves szóváltással végződött.

A szélsőjobboldali Otzma Jehudit párt vezetője, Itamar Ben-Gvir Joáv Gallant védelmi minisztert kritizálta, mondván, egy éve szorgalmazza, hogy a hadsereg likvidálja terrorvezéreket. Az elmúlt évtizedben a hadsereg nagyrészt leállt ezzel a politikával.

A médiának kiszivárogtatott információk szerint Gallant válaszul odaszúrt Ben-Gvirnek: „Csak azért, mert a Sabak [belbiztonsági szolgálat] kihallgatott, még nem jelenti azt, hogy értesz a hírszerzéshez”.

Ben-Gvir ellen fiatalkorában a biztonsági szolgálat nyomozást folytatott terrorista tevékenységek gyanúja miatt. 2007-ben terrorszervezet támogatásáért és rasszizmusra való felbujtásért elítélték.

Ben-Gvir a tegnapi kabinetülésen a terepről kapott információkra hivatkozva megkérdezte, hogy az izraeli hadsereg le akarja-e állítani a háborút.

Harci Halevi vezérkari főnök azt válaszolta Ben-Gvirnek, hogy nem tudja, milyen tisztekkel beszélt, és megjegyezte, hogy talán össze van zavarodva. Ben-Gvir azt válaszolta, hogy megbízik a birtokában lévő információkban. „Miért hazudnának nekem?” – kérdezte.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök közbeszólt ezen a ponton, és azt mondta: ,,Nem állítják, hogy hazudtak neked, de vagy nem tudják, vagy tévednek”.

Ben-Gvir: ,,A hadseregben kétfélét beszélnek. Egyrészt az Izraeli Védelmi Erők szóvivője úgy állítja be, hogy befejeztük a háborút, másrészt ott vannak a katonák, akik nem akarják befejezni a háborút”.

Halevi vezérkari főnök: ,,Az Izraeli Védelmi Erők nem beszél a háborúról, az Izraeli Védelmi Erők csinálja a háborút.”

The post Változás, tagadás, veszekedés és a borsos árú alagútprojekt first appeared on Új Kelet online.