Avi/ujkelet.live

A háború 99. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra délután 5 óra körül került sor, a határ melletti közösségeket célozta, sérülésről nem érkezett jelentés.

187: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 24 éves Dan Wajdenbaum törzsőrmester Ra’ananából, a Jiftach-dandár 5037. zászlóaljának katonája, tegnap elesett a Gázai övezet középső részén zajló harcokban. Halálával 187-re emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Izrael tájékoztatta Egyiptomot, hogy katonai műveletet tervez a Gázai övezet és Egyiptom közötti határ ellenőrzésének megszerzése érdekében, jelentette a The Wall Street Journal.

A jelentés izraeli és egyiptomi tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy egy ilyen művelet során Izrael várhatóan elfoglalja a Rafah határátkelőt, és az Egyiptomot és Gázát elválasztó, úgynevezett Philadelphia-folyosó mentén állomásoztatja csapatait.

  • A Philadelphia-folyosó egy keskeny, 14 km hosszúságú szárazföldi sáv, amely a Gázai övezet és Egyiptom közötti határ mentén helyezkedik el teljes hosszában.
  • A Kan közszolgálati műsorszolgáltató decemberi riportja szerint az izraeli hadsereg figyeli a Philadelphia-folyosó körül Egyiptom és a Gázai övezet határán lévő alagutakat, hogy megakadályozza a Hamász magas rangú tisztviselőinek Egyiptomba menekülését vagy túszok csempészését. Az izraeli hadsereg különleges erői állítólag kiterjedt hírszerző műveleteket hajtanak végre a Sínai-sivatagban, Szudánban és Líbiában, azon becslések alapján, hogy a Hamász vezetése a túszokkal Egyiptomba, onnan pedig a térség más helyeire, például Libanonba és Iránba mehet.

A WSJ jelentése szerint a hadművelet nem kapott zöld utat az izraeli vezetőktől, és az időzítés az egyiptomi kormánnyal folytatott tárgyalásoktól függ, mivel utóbbi azon dolgozik, hogy egy új túszmegállapodást érjen el Izrael és a Hamász között.

Az izraeli tisztviselők állítólag igyekeztek eloszlatni az egyiptomi aggodalmakat, miszerint a hadművelet nem szándékosan okozott károkat okozhat Egyiptomban, és megsértheti az országok között 1979-ben megkötött békeszerződés értelmében a csapatok térségben való elhelyezésére vonatkozó korlátokat.

Az újság szerint Egyiptom elutasította azt az izraeli javaslatot, hogy az izraeli csapatok közös őrjáratokat végezzenek a határ egyiptomi oldalán, mondván, hogy válaszfalak felállításán és a megfigyelés fokozásán dolgoznak a területen.

„Izrael nem akar hosszú távon felelősséget vállalni Gázáért, de a kérdés az, hogyan lehet biztosítani, hogy Gáza demilitarizált maradjon?” – idézett a lap egy magas rangú izraeli katonai tisztviselőt. „Ez egy igazi dilemma. Egy földrajzi terület ellenőrzésének egyetlen módja az, hogy ellenőrizzük, mi megy be és ki.”

„Jelenleg a közeljövőben, a következő évtizedekben Izraelnek kell ellenőriznie a határokat a biztonsági kérdések miatt” – tette hozzá a tisztviselő.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután közölte, légicsapások sorozatát hajtotta végre a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni posztjai ellen, válaszul a határerületet célzó támadásokra.

Vadászgépek különféle terror-infrastruktúrát támadtak Meissz el-Dzsabalban és Jarine-ban.

A Hezbollah ma számos rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, amelyek mind nyílt területeken landoltak. Stulában páncéltörő rakéta csapódott egy lakóházba, sérülés nem történt.

A hadsereg válaszul csapást mért az indítóállásokra.

Hútik: A jemeni hútik közzétettek egy videót, amely az Irán által támogatott csoport egy izraeli közösség elleni támadását szimulálja, hasonlóan a Hamász október 7-i mészárlásaihoz.

A klipben a húti kommandósok lerohannak egy álfalut és bemennek egy épületbe, és egyikük tüzet nyit egy képre, melyen Binjámin Netanjahu miniszterelnök szerepel, majd letépi és megtapossa.

Bent egy pár ultraortodox ruhába öltözött férfi tartózkodik, akiket a hútik túszul ejtenek, héber szavakkal “kommunikálva” velük, majd felrobbantják a helyszínt.

100: Vasárnap lesz a háború és a túszok foglyul ejtésének 100. napja. A megemlékezés a Super Nova fesztivál helyszínéről induló felvonulással kezdődik, ahol a Hamász terroristái mintegy 360 embert mészároltak le. A résztvevők ezután Jeruzsálembe, majd Tel-Avivba mennek tovább, ahol a felvonulás 24 órás tiltakozással zárul.

A Túszok terén Tel Avivban az elraboltak családjai nagy makettet készítettek a Hamász egyik gázai alagútjáról, hogy felhívják a figyelmet szeretteik sorsára.

A 17 éves Ofir Engel, aki 54 nap fogság után szabadult Gázából, látogatást tett a tel-avivi “alagútban”.

A járatot úgy építették, hogy képet adjon a Hamász alagútjaiban tartott túszok borzasztó körülményeiről, mint például a szűk helyeket és a napfény hiányát.

The post 187, a haditerv, hútik és egy fájdalmas mérföldkő first appeared on Új Kelet online.