Avi/ujkelet.live

A háború 99. napja: 11 óra csend után kora délután megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Netiv Haaszarában, sérülésről nem érkezett jelentés.

Déli front: A Gázai övezet középső részén tevékenykedő 646. tartalékos ejtőernyős-dandár csapatai két Hamász rakétakilövő posztot lokalizáltak, indításra kész lövedékkel, jelentette szombaton az Izraeli Védelmi Erők.

A hadsereg videóján látszik a kilövők megsemmisítése, és ahogy legalább egy rakéta elrepül a robbanás miatt.

Mindeközben folytatódtak a hadműveletek a dél-gázai Khan Juneszben, a 7. páncélosdandár megsemmisített egy alagútbejáratot egy fegyverraktárnak használt épületben, és megölt több Hamász-terroristát tanklövedékekkel a térségben.

Szintén Khan Juneszben, az ejtőernyős-dandár a Hamász fegyvereseit azonosította tüzet nyitni egy épületből majd elmenekülni. A katonák légicsapást kértek, megölve az egyik terroristát, míg a másik bemenekült egy épületbe, ahol később légicsapással megölték.

Gáza északi részén a csapatok felülkerekedett a Hamász szervezett harci erején, továbbá a 401. páncélosdandár csapatai számos rakétakilövő állást lokalizáltak és megsemmisítettek al-Atatra környékén.

Még harcok: A hadsereg videót tett közzé, amelyen a Hamász RPG-vel és gépkarabélyokkal felfegyverzett sejtjének azonosítása látható a Gázai övezet középső részén, majd a rájuk mért légicsapás.

A 179. tartalékos páncélosdandár csapatai azonosítottak egy hamászos terrorsejtet és lesből letámadták őket. Miután a sejt bement egy épületbe, amit a hadsereg szerint a Hamász parancsnoki központként használt, a tartalékosok légicsapást kértek, megölve őket, és lerombolva az épületet.

A 646. dandár csapatai pedig razziát tartottak a Hamász egyik főhadiszállásán, ahol több tucat fegyvert, számítógépet, telefont és hírszerzési anyagot találtak. A térségben végzett műveletek befejezése után, a főhadiszállást és a fegyvereket a harcmérnökök megsemmisítették.

Északi front: Az izraeli hadsereg reggel közölte, hogy tegnap este egy támadóhelikopter célba vett két terrorsejtet a dél-libanoni Marwahinben, a különleges erők és a tüzérség pedig egy páncéltörő rakétaindító terrorsejtre mért csapást Jarunban.

Terrortámadás: A Sabak belbiztonsági szolgálat szerint a három palesztin terrorista, akik tegnap este megtámadták a júdeai Adora zsidó telepet, tinédzserek, és ezt megelőzően nem követtek el biztonsággal kapcsolatos bűncselekményeket.

A közeli Idna palesztin falu lakosai és rokonok voltak: Udai Abu Dzsahisa (16), Muhammad Arafat Abu Dzsahisa (16) és Ismail Abu Dzsahisa (19).

A terrortámadás során közepesen súlyosan megsebesítettek egy tartalékos katonát. A triót nem sokkal később megölték az izraeli erők.

A Fauda sztárja: Kiengedték a ramat gani Siba Orvosi Központ intenzív osztályáról Idan Amedi énekest, aki a hét elején súlyosan megsebesült a gázai harcok során.

Jelenleg a kórház traumatológiai osztályán ápolják.

Amedi súlyosan megsérült hétfőn egy robbanásban, amely egy nagy hatótávolságú rakéták gyártására szolgáló földalatti létesítmény megsemmisítésének előkészületei során történt a Gázai övezet déli részén fekvő al-Bureidzsben. A súlyos incidensben hat harcos meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Kedden Avi Issacharoff újságíró és a Fauda társszerzője közölte, hogy Amedi ,,felébredt, reagált, és állapota közepesen súlyosra javult”.

Amedi szerdán üzent Chili Trooper miniszteren (Nemzeti Egység) keresztül: „Idan Amedi két dolgot kért a mai látogatáskor” – írta Instagramon közzétett bejegyzésében. ,,Először is, köszönetét küldi mindenkinek az aggodalmakért és jókívánságokért. Másodszor, hogy belülről ne essünk szét. Amedi szavaival: ‘Testvérem, hagyj, én rendben leszek. A fontos, hogy együtt erősek maradjunk’. Micsoda ember. Jobbulást, drága Amedi.”

The post Harcok Gázában, feszültség Libanonnal és infó a Fauda sztárjáról first appeared on Új Kelet online.