Avi/ujkelet.live

A háború 99. napja: Másfél nap csend után péntek este megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a határ melletti izraeli közösségekben és Asdodban. A média szerint a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogott három rakétát Asdodban. Sérülés vagy kár nem történt.

Terrortámadás: Az izraeli hadsereg erői péntek éjszaka megöltek három terroristát, akik behatoltak a júdeai Adora zsidó telep ipari területére, Har Hebron térségében.

A terroristák behatolása

Az izraeli erők körében sérülés nem történt. A terroristáknál M16-os fegyvert, Molotov-koktélt, késeket és fejszéket találtak. Nagy számú erőket vezényeltek a helyszínre, hogy átfésüljék a környéket. A lakosok 12 órán át nem hagyhatták el otthonaikat.

Az incidens azzal kezdődött, hogy a terrorsejt tüzet nyitott a hadsereg járőröző csapatára Adorában. Egy 34 éves férfi könnyű-közepesen súlyos sérüléseket szenvedett a lábán, kórházba szállították.

Déli front: A Gázai övezetben tevékenykedő csapatok és az izraeli légierő több mint 700 Hamász rakétavetőt semmisített meg a szárazföldi offenzíva kezdete óta – közölte pénteken a hadsereg.

A szárazföldi csapatok rakéták százait foglalták le, köztük nagy hatótávolságú lövedékeket, és sok kilövőt is lokalizáltak, miközben a Hamász rakétakilövő képességeinek megsemmisítésén dolgoznak.

Az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a Gázából indított rakéták aránya, amit a katonai tisztviselők a föld feletti izraeli ellenőrzésnek, valamint a Hamász rakétatárolóit és kilövőhelyeit lokalizáló csapatoknak tulajdonítanak.

A közelmúltban az izraeli hadsereg közölte, hogy a Golani-dandár csapatai rakétavetőket találtak rakétákkal megtöltve egy gázai temetőben. A rakétavetőket anélkül semmisítették meg, hogy kárt okoztak volna a temetőben.

A katonaság által megosztott felvételeken a légierő 100. hírszerző repülőszázada látható, amint a Hamász rakétakilövövéseit azonosítja egy gázai iskolából és mecsetből. Az indítókat ezután légicsapással megsemmisítették.

A hadsereg szerint a Hamász „szándékosan” helyezi el rakétavetőit polgári területeken és indít raketatámadásokat civil épületekből.

Kádis Gázában: A 74. zászlóalj parancsnokai az első világháború áldozatainak temetőjében a közép-gázai al-Maghazi menekülttáborban megkeresték a zsidó katonák sírját és kadist mondtak értük.

Megállapodás: A Moszad és a katari tisztviselők közötti megbeszélések után Izrael október 7-e óta első alkalommal küld gyógyszert a Hamász által Gázában fogva tartott túszoknak, közölte este Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala.

Izrael a Fekete Szombat óta kéri a katari és egyiptomi közvetítőket, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra, hogy engedélyezze a gyógyszerek eljuttatását a túszoknak, de három hónapig a Hamász ezt vagy visszautasította, vagy ,,irreális követeléseket” kért cserébe – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő.

A túszoknak szánt gyógyszert a Vöröskereszten keresztül fogják küldeni, jelentette a Walla hírportál.

A túszok közül sokan krónikus betegségekben szenvednek, amelyek speciális gyógyszereket igényelnek. Izrael korábban azzal vádolta a Vöröskeresztet, hogy túl kevés erőfeszítést tesz arra, hogy gyógyszert juttasson el a túszokhoz.

CIA: Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége az október 7-i meszárlások nyomán új munkacsoportot állított fel, amely a Hamász magas rangú vezetőinek és a túszok tartózkodási helyéről gyűjt hírszerzési információkat, és megosztja az információkat Izraellel, idézett amerikai tisztviselőket pénteken a The New York Times.

A riport szerint, még ha információt juttatnának el Izraelhez a legfelsőbb vezetők, például Jechíje Szinwar vagy a Hamász katonai szárnyának vezetője, Mohammed Deif tartózkodási helyéről, Izrael nem tudna azonnal cselekedni. Amerikai tisztviselők megismételték a héten Izraelben megjelent riportokat, miszerint Izrael ismeri Szinwar tartózkodási helyét a gázai alagutak mélyén, de az izraeli hadsereg nem tud támadást végrehajtani, mert sok tússzal vette körül magát.

  • A Hamász által megöltek és túszul ejtettek között több amerikai is van.
  • Az Egyesült Államok prioritási listáján a Hamászt az alacsony négyes szintről a sürgősebb kettes szintre emelték. Az első szint a főbb amerikai ellenségek számára van fenntartva, mint például Irán, Észak-Korea, Oroszország és Kína.
  • A jelentés szerint az Egyesült Államok nem adott Izraelnek olyan információkat, amelyek a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri Hamász meggyilkolásához vezettek volna. Aruri egy dróntámadásban halt meg a múlt héten Bejrútban. A támadást széles körben Izraelnek tulajdonítják, bár Jeruzsálem hivatalosan nem erősítette meg.

Északi front: Az izraeli hadsereg pénteken légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Libanonban, válaszul az Észak-Izraelt célzó támadásokra.

A vadászgépek Labbunehben, Ramjában és Ajta as-Sabban támadott célpontjai a terrorcsoport által használt különféle infrastruktúrák voltak.

A Hezbollah pénteken több rakétát lőtt ki Észak-Izraelre. A terrorcsoport azt állítja, hogy az izraeli hadsereg állásait célozta Menara, Jiftach, Malkia és Zar’it közelében. Az izraeli tüzérség válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

A Sabak figyelmeztetése: Az elmúlt napokban a Sabak belbiztonsági szolgálat személyesen nyújtott be a miniszterelnöknek egy stratégiai figyelmeztető dokumentumot a Júdeában és Szamáriában küszöbön álló fellángolás ellen, jelentette péntek este a 13-as csatorna.

A félelem abból fakad, hogy a Palesztin Hatóságban a folyamatos munkanélküliség és a biztonsági szervek tagjainak bércsökkentése a terrorizmus kirobbanásához, és ami még rosszabb, a palesztin biztonsági szervezetek átállásához, valamint az Izrael elleni valódi harcba való bekapcsolódásához vezet.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök két szélsőjobboldali szövetségesétől – Itamar Ben-Gvirtől és Becalel Szmotrich – való politikai félelme miatt tartózkodik a probléma megoldásának előmozdításától.

  • Nem sokkal a Hamász mészárlásai után az izraeli kormány biztonsági okokból zárlatot rendelt el Júdea és Szamáriára. Ez azt jelentette, hogy az a több mint 100 000 palesztin, akik a Palesztin Hatóság területén élnek, de a háború előtt Izraelben dolgoztak, nem léphettek be Izrael területére.
  • Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat nyomása ellenére, hogy néhány palesztin munkást engedjenek be Izraelbe, Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy nem bocsátja szavazásra a kérdést a biztonsági kabinetben, miután Szmotrich és más szélsőjobboldali miniszterek lemondással fenyegetőztek.
  • A Walla hírportál riportere szerint Netanjahu az Egyesült Arab Emírségek elnökéhez, Mohammed bin Zajed (MBZ) sejkhez fordult, és megkérdezte, hogy az Egyesült Arab Emírségek hajlandó lenne-e fizetni a palesztin munkásoknak.
  • A riportban idézett forrás szerint MBZ nem tudta elhinni, hogy Netanjahu azt gondolta, hogy fizetne egy olyan problémáért, amely Izrael azon döntése miatt keletkezett, hogy nem engedi be a munkásokat. Szarkasztikusan azt javasolta Netanjahunak, inkább forduljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz.

A 13-as csatorna egy magas rangú biztonsági tisztet idézett, mondván: ,,Sok vér folyhat, és politikai okokból nem tettek eleget ennek megakadályozására.”

The post Terrortámadás, megállapodás, CIA és a Sabak figyelmeztetése first appeared on Új Kelet online.