Avi/ujkelet.live

A háború 100. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy a 21 éves Andu’alem Kabeda főtörzsőrmester Kirjat Gatból, a Harcmérnöki Hadtest 603. zászlóaljának tartalékos katonája, tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 188-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg reggel tájékoztatást adott a csapatok műveleteiről a Gázai övezetben.

A Golani-dandár harcosai azonosítottak két felfegyverzett terroristát a közép-gázai Maghaziban, egy épület felé haladni, ahol a csapatok tartózkodtak. A harcosok légicsapást irányítottak a terroristákra, megölve őket.

A 401. dandár műveletei során a Gázai övezet északi részén található Al-Atatra térségében a csapatok számos kilövőgödröt, ahonnan terroristák Izrael felé lőttek rakétákat, lokalizáltak és semmisítettek meg,

A 7. dandár a dél-gázai Khan Junesz térségében végzett tevékenysége során a hírszerző erők két fegyveres terroristát azonosítottak. A csapatok légicsapást kértek rájuk, megölve a terroristákat. Ezen kívül öt terroristát likvidáltak harckocsitűzzel és egy alagútbejáratot is találtak a város területén.

A Givati-dandár harcosai is folytatták műveleteiket Khan Junesz térségében az elmúlt nap folyamán, és a légierővel együttműködve kilenc terroristát likvidáltak a város területén zajló különféle incidensek során.

Képek a frontról:

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy reggel az izraeli erők járőrözés közben Har Dov térségében megöltek négy terroristát, akik Libanonból behatoltak Izraelbe.

A hadsereg szerint a terrorsejttel vívott tűzharc során a területet ágyúzással és aknavetőkkel támadták.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a terroristák, valószínűleg a Hezbollah operatívjai, az eső és az erős köd leple alatt röviddel hajnali 3 körül behatoltak Izrael területére, tüzet nyitottak az izraeli járőrökre. A harcosok rádión jelentették, hogy konfrontációba kerültek és viszonozták a tüzet.

A Hamász Európában: A Hamász terrorszervezet egy Libanonból irányított hálózatot futtat Európában, közölte Izrael szombat este, miközben hírszerző ügynökségei újabb részleteket tettek közzé a gázai terrorszervezet azon kísérleteiről, hogy külföldön támadjon meg izraeli célpontokat.

A libanoni székhelyű parancsnokok többsége, köztük Száleh al-Aruri és Khalil Kharaz, a közelmúltban meghalt légicsapásokban, amelyeket Izraelnek tulajdonítottak.

Decemberben Hamász-sejteket tartóztattak le Dániában, Németországban és Hollandiában azzal a gyanúval, hogy európai zsidó célpontok megtámadását tervezték.

A Miniszterelnöki Hivatal szombaton kiadott közleménye szerint a Moszad kémszolgálat és a Sabak belbiztonsági szolgálat külföldi partnerekkel együtt „átfogó és mélyreható” képet tudtak alkotni a Hamász erőfeszítéseiről, hogy támadásokat hajtson végre Európában.

Izrael „részleteket tárt fel a hadszíntérről, a terrorcélpontokról és a támadások végrehajtásában részt vevő személyekről – a Hamász libanoni parancsnokaitól a műveleti infrastruktúra aljáig, a támadókig” – áll a közleményben.

A Miniszterelnöki Hivatal szerint a hálózat azt tervezte, hogy megtámadja Izrael svédországi nagykövetségét, drónokat vásárol, és európai bűnszervezeteket használ fel a támadások támogatására.

Helyzetértékelés: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szombat este kijelentette, hogy a hadseregnek folytatnia kell tevékenységét a Gázai övezetben a Hamász legyőzése és a terrorcsoport által fogva tartott túszok kiszabadítása érdekében.

,,Ma jóváhagytuk a Déli Parancsnokság terveit a harc folytatására és a Hamászra nehezedő katonai nyomás növelésére. Nyomás, amely a Hamasz felszámolásához és a túszok hazatéréséhez vezet. Ez a nyomás, és csakis ez, vezetett eddig sok túszt hazahozatalához” – mondta Halevi dél-izraeli sajtónyilatkozatában.

A vezérkari főnök szerint jelenleg négy hadosztály harcol a Gázai övezetben. „Az erők a terv szerint haladnak előre a terepen, és a műveleti módszereket a feladatokhoz, a terepviszonyokhoz és az ellenséghez igazítják.”

„Befejeztük a Hamász katonai keretrendszerének lebontását a Gázai övezet északi részén, és most az erők küldetésekbe kezdenek, hogy elmélyítsék és megőrizzék az eredményeket ezen a területen. Még mindig vannak ott terroristák, az infrastruktúra kevés, továbbra is támadunk, üldözünk és pusztítunk” – mondta Halevi Gáza északi részéről.

„Az erőfeszítéseinket az övezet középső és déli részére helyeztük át, ahol – beleérte a mai napot is – föld feletti és alatti hadianyag-gyártó üzemeket tártunk fel, beleértve az izraeli hátországra szánt rakétákat is, egy igazi hadiipart. Ez a megsemmisítés nagyon fontos a jövőbeni erőfelépítés megelőzése érdekében, és fontos megérteni, hogy a szárazföldi manőver nélkül ez nem valósítható meg. Az erők nagyon alaposan, szisztematikusan pusztítják el ezeket az infrastruktúrákat, ugyanakkor a csapatok folytatják a terroristák likvidálását a levegőből, a tengerből és bátor közelharcban… egy nagyon összetett területen”.

A tartalékos erőkről Halevi azt mondta, egy részüket hazaengedték, de: „Természetesen szükségünk lesz rátok 2024-ben is.”

A Hezbollah kapcsán Halevi megjegyezte, a libanoni terrorcsoport „az iráni irányelvek értelmében a Hamász pajzsaként tevékenykedik, és mi egyre magasabb árat fizettetünk érte”.

„Északon a biztonsági valóság már most formálódik. Távol tartjuk a Radwan terroristáit a határtól, és károsítjuk a Hezbollah képességeit, amelyeket az évek során felépített. Szabadon működünk Libanon légterében, és minden általunk észlelt fenyegetésre csapást mérünk”.

  • A Radwan haderő a Hezbollah elit egysége, célja, hogy háborús időkben behatoljon Izraelbe és galileai településeket foglaljon el.

„A dél-libanoni régió harci övezet, és az is marad, amíg a Hezbollah onnan tevékenykedik. A Hezbollah egész Libanont harci övezetté teheti, ennek pedig súlyos ára lesz” – figyelmeztetett Halevi.

The post 188, behatolás Libanonból, Hamász-hálózat Európában és helyzetértékelés first appeared on Új Kelet online.