Avi/ujkelet.live

A háború 100. napja: A Hamász terroristái délután 5 körül rakétákat lőttek ki Javnéra és Asdodra, sérülés nem történt.

Számok: Az Izraeli Védelmi Erők széles körű adathalmazt tett közzé a Gázai övezetben, Júdea és Szamáriában valamint Libanonban végzett műveleteiről.

Az adatok szerint a háború kezdete óta több mint 9000 Hamász-operatívot (a 30 000-ből) és más terrorcsoport harcosát ölte meg az izraeli hadsereg a Gázai övezetben, október 7-én pedig mintegy 1000 Izraelben tartózkodó terroristát. A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint több mint 23 000 palesztint öltek meg Gázában, köztük civilek és Hamász-tagokat is.

A hadsereg megölt két Hamász-dandárparancsnokot, 19 zászlóaljparancsnokot és több más, velük egyenrangú vezető tisztet. Több mint 50 Hamász-századparancsnokot és hasonló rangú tisztet is likvidáltak.

A hadsereg Libanonban több mint 170 terroristát ölt meg, többségében az Irán által támogatott Hezbollah tagjait.

A háború kezdete óta mintegy 30 000 célpontra mértek csapást a Gázai övezetben, köztük több mint 3 400-at a harcok során tártak fel mint a Hamász telephelye. Libanonban a Hezbollah mintegy 750 posztját semmisítették meg.

A háború kezdete óta mintegy 9000 Gázából kilőtt lövedék lépte át Izrael határát, további 2000 Libanonból, és körülbelül 30 Szíriából.

A Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es egysége mintegy 2300 palesztin gyanúsítottat hallgatott ki a Gázai övezetben, akik közül néhányat letartóztattak, és további kihallgatás céljából Izraelbe szállítottak.

Összesen 7653, a Gázai övezetbe belépő humanitárius segélyt szállító kamiont ellenőriztek az izraeli hatóságok a Nitzana és a Kerem Salom átkelőhelyeken. A hadsereg szerint a teherautók összesen 137 920 tonna segélyt szállítottak.

A hadsereg emellett 79 000 telefonhívást kezdeményezett, 7,2 millió szórólapot dobott ki, 13,7 millió SMS-t és 15 millió rögzített hívást eszközölt a gázai palesztinoknak evakuálási figyelmeztetéssel.

Október 7. óta a katonák több mint 2650 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamáriában, köztük több mint 1300 a Hamászhoz köthető. 40 dandárszintű razziát hajtottak végre, és 14, terrorizmussal vádolt palesztin ottohonát rombolták le.

A háború kezdete óta összesen 295 ezer tartalékost hívtak be. Közülük körülbelül 45 ezren szolgálnak annak ellenére, hogy mentességet kaptak a tartalékos szolgálat alól.

A tartalékosok 81 százaléka férfi, 19 százalék pedig nő. A tartalékosok közül 115 000 apa, és mintegy 3 000 anya. A tartalékosok fele 20-29 év közötti, 31%-uk 30-39 év közötti. További 13% 40-49 éves, 5% 50-59 éves, 1% pedig 60-69 éves.

Október 7. óta összesen 522 katona és tartalékos halt meg, további 2536 pedig megsebesült. Közülük 188-an estek el és 1113-an sebesültek meg a gázai szárazföldi offenzíva során.

Az IDF ezenkívül felsorolt 19 katonát, akik a gázai baráti tűzvész következtében vesztették életüket, és további 36-ot a háború során bekövetkezett balesetek, beleértve az autóbaleseteket és a katonai jellegű eseményeket.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők délután tájékoztatót adott a Kfír-dandár csapatainak akcióiról, akik a Gázai övezet déli részén, Khan Juneszben harcolnak, és kiterjesztik hadműveleteiket a terrorista infrastruktúrák megsemmisítésére.

A dandár által végrehajtott rajtaütések során a csapatok a Hamászhoz és annak elit Nukba erőjéhez tartozó kalasnyikovokat, robbanóeszközöket, rakétafejeket, rakétákat és egyéb katonai felszereléseket találtak.

A katonák továbbá a terület átfésülésekor aknavetőgránátokra bukkantak.

Egy terrorista tevékenységre használt épület elleni rajtaütés során a harcosok közelharcot vívtak egy terroristával, aki rájuk lőtt. A katonák viszonozták a tüzet, és a tűzváltásban a Duchifat zászlóalj egyik harcosa, a 19 éves Roi Tal őrmester életét vesztette.

Északi front: Az izraeli hadsereg Barak Ajalont az északi Juval közösség biztonsági csapatának tagjaként nevezte meg. Barak és édesanyja, Mira meghalt, amikor a Hezbollah vasárnap páncéltörő rakétát lőtt ki az otthonukra.

Terror: Az izraeli hadsereg vasárnap közölte, hogy egy palesztin autó áttört egy útakadályon Metzed zsidó telep közelében, Júdea és Szamáriában, majd elmenekült. A csapatok üldözőbe vették a járművet, melyből lövéseket adtak le a katonákra. A csapatok viszonozták a tüzet, megölve a terroristákat.

Az autó átfésülésekor a katonák megtalálták a támadáshoz használt fegyvert valamint lőszert és egy fejszét.

Hazai front: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a Hamász uszítani próbál Júdea és Szamáriában, és szerinte Izraelnek lépéseket kell tennie ennek megakadályozására a Palesztin Hatóság megerősítésével.

„Ezt minden módon meg kell akadályoznunk, és foglalkoznunk kell a munkások és a pénz kérdésével” – mondta Gallant az írodája szerint. ,,Ez ronthatja a képességünket, hogy elérjük háborús céljainkat.”

Gallant azokra a javaslatokra utalt, amelyek lehetővé teszik a Palesztin Hatóság területéről származó palesztin munkások visszatérését Izraelbe, valamint az adóbevételekre, amelyeket Izrael szed be a Palesztin Hatóság nevében és amelyek egy részét befagyasztotta – ezek a kérdések a háború kezdete óta problémák a kabinetben.

Megjegyezte, hogy „reméli, hogy a kormány elfogadja az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat álláspontját mindenben, ami a munkásokkal és a pénzzel kapcsolatos. A lehető legvilágosabban mondom: egy erős Palesztin Hatóság Izrael legfőbb biztonsági érdeke.”

Fogyóban lévő türelem: Joe Biden elnök és más magas rangú amerikai tisztviselők egyre frusztráltabbak Binjámin Netanjahu miniszterelnök miatt, valamint a kormánya legutóbbi, a gázai háborúval kapcsolatos kérésének elutasítása miatt, idézett a Walla hírportál négy, a részleteket közvetlenül ismerő amerikai tisztviselőt.

  • A 100 nappal ezelőtti, október 7-i Hamász-támadás óta Biden teljes támogatást nyújt Izraelnek, példátlan katonai és diplomáciai segítséggel, annak ellenére, hogy ez politikai kárt okoz neki egy választási évben.
  • Bidenék támogatása nagyrészt nyilvánosan folytatódik, de a színfalak mögött egyre több jel utal arra, hogy az elnök elveszti türelmét – közölték az amerikai tisztviselők.

,,A helyzet szívás, és elakadtunk. Az elnök türelme fogyóban van” – mondta egy amerikai tisztviselő a Wallának.

,,Netanjahu minden kritikus helyzetben beint Bidennek” – idézte a Walla Maryland demokrata szenátorát, Chris Van Hollent, aki szoros kapcsolatban áll az amerikai tisztviselőkkel a háborúval kapcsolatban. „Rimánkodnak a Netanjahu-koalíciónak, de újra és újra arculcsapják őket.”

Biden nem beszélt Netanjahuval az elmúlt 20 napban egy feszült december 23-i hívás óta, amelyet a csalódott Biden a következő szavakkal zárt: ,,Ennek a beszélgetésnek vége.” A háború első két hónapjában szinte minden második nap beszéltek.

Biden frusztrációjának fő hajtóereje Netanjahu ellenállása az Egyesült Államok által prioritást élvező kérések teljesítésével szemben.

  • A Palesztin Hatóság befagyasztott adóbevételének kérdése mellett Biden és tanácsadói úgy vélik, Izrael nem tesz eleget annak érdekében, hogy bejussanak a humanitárius segélyek Gázába.
  • Az is frusztrálja őket, hogy Netanjahu nem hajlandó komolyan megvitatni a háború utáni terveket, és elutasítja az Egyesült Államok azon tervét, hogy a megreformált Palesztin Hatóság szerepet vállaljon a Hamász utáni Gázai övezetben.
  • Az Egyesült Államok tisztviselői egyre inkább aggódnak amiatt, hogy Izrael nem tartja be az ütemtervét, hogy január végére átálljon az alacsony intenzitású gázai műveletekre, a dolgok állására alapozva Gázában, különösen a déli Khan Juneszben.

The post A háború számai, terror és fogyóban lévő türelem first appeared on Új Kelet online.