Avi/ujkelet.live

A háború 100. napja, északi front: A Magen David Adom mentőszolgálat vasárnap kora délután közölte, egy 40 éves férfi meghalt, egy 70 éves nő súlyosan megsérült és egy 74 éves férfi sokkot kapott az északi Juval közösséget célzó páncéltörő rakétatámadásban.

A Hezbollah terrorszervezet támadásaira válaszul izraeli vadászgépek megsemmsítették a terrorszervezet egyik parancsnoki központját és egy katonai célpontot.

A hadsereg szerint számos rakétát lőttek ki Libanonból Miszgav Av és Goren közösségekre. A lövedékek nyílt területen landoltak.

Továbbá páncéltörő rakétákat lőttek ki Libanonból Zar’it, Somera és Juval közösségekre. A Juvalra kilőtt egyik rakéta egy házba csapódott.

Beszivárgás: Korábban a nap folyamán a Haifai Rambam kórház közelte, hogy a Libanonból Izraelbe beszivárgott terroristákkal vívott hajnali tűzharcban megsebesült öt katona, kettő könnyű-közepesen súlyos, a többi könnyű sérüléseket szenvedett

A támadásért egy ismeretlen szervezet vállalta a felelősséget, azt állítva, hogy ez válaszul szolgált a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri és társai bejrúti likvidálására, amelyet Izraelnek tulajdonítottak. A közlemény szerint a tűzharcban a szervezet három operatívja életét vesztette, kettőnek pedig sikerült visszamenekülnie Libanonba.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint négy terroristát likvidáltak.

Júdea és Szamária: Két terrorista vasárnap kora délután tüzet nyitott egy izraeli katonai posztra Metzad zsidó telep közelében, Gus Etzionban, jelentette az izraeli média. Az izraeli csapatok viszonozták a tüzet, és megölték az egyik terroristát, míg a másikat megsebesítették. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Razziák: Az izraeli biztonsági erők az éjszakai razziák során letartóztatták Száleh al-Aruri két testvérét. Dalalt és Fatimát Arurában, al-Aruri szülővárosában és al-Birehben fogták el, mindkettő Ramallah közelében van.

A hadsereg szerint azért tartóztatták le őket, mert „Izrael Állam elleni terrorra szítottak”.

Az éjszakai Júdea és Szamária-szerte végzett akciók során további 12 keresett palesztint vettek őrizetbe.

100: 100 nap telt el azóta, hogy a Hamász terroristái mészárlást indítottak Dél-Izraelben, túszokat hurcoltak az övezetbe és kirobbantották az eddigi legsúlyosabb háborút Izraellel. A nap során meneteket és megemlékezéseket tartanak országszerte.

  • Úgy vélik, hogy 136 túsz maradt Gázában – nem mindegyik él –, miután november végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holtteste is hazakerült, három túszt pedig tévedésből a katonaság megölt. Az Izraeli Védelmi Erők a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új hírszerzési információkra és leletekre hivatkozva megerősítették 25 túsz halálát, akik még mindig a Hamász fogságában vannak.
  • A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Tüntetés a Gázai övezetbe vezető Keres Salom átkelő közelében a Gázába beengedett segélyek miatt:

A megemlékezés részeként üzletek, éttermek és kávézók százai álltak le 24 BIG bevásárlóközpontban, 100 perces munkasztrájkot tartva.

Az egyetemek országszerte ceremóniákat, meneteket és 100 perces megemlékezéseket tartanak az október 7-i támadás áldozataival, elesett katonákkal és más, a folyamatban lévő válság által érintettekkel való szolidaritás jegyében.

The post Páncéltörő rakétatámadás északon – 1 halott és terrortámadás Gus Ecionban first appeared on Új Kelet online.