Avi/ujkelet.live

A háború 101. napja: A hadikabinet szombat esti ülésének második részében szembetűnőek voltak Gadi Eisenkot miniszter (Nemzeti Egység) és Binjámin Netanjahu miniszterelnök, valamint Joáv Gallant védelmi miniszter közötti megközelítésbeli különbségek a Gázai övezetben lévő túszok kiszabadítására tett erőfeszítéseket illetően, jelentette a Walla hírportál tegnap este.

  • Magas rangú izraeli tisztviselők azt állítják, hogy a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalások zsákutcájára tekintettel a kabinetnek el kell döntenie, hogy készen áll-e olyan lépéseket tenni, amelyek az elhurcoltak elengedésével a háború közvetlen vagy közvetett leállításához vezetnek, ahogy azt a különböző közvetítők javasolják.

Eisenkot miniszter a találkozón a diplomáciai erőfeszítések fokozását követelte a túszok szabadon bocsátását eredményező megállapodás vázlatának megfogalmazása érdekében, két, az ügyet jól ismerő forrás szerint. Netanjahu miniszterelnök és Gallant védelmi miniszter azonban kitart azon álláspontja mellett, hogy csak katonai nyomással lehet hazajuttatni a túszokat.

  • Az egyik forrás szerint Eisenkot a következőt mondta a kabinet tagjainak: ,,Önmagunknak hazudunk, és nem jó irányba haladunk. Bátorságot kell mutatnunk, és egy kiterjedt megállapodáson kell dolgoznunk, amely hazahozza a túszokat. Az idejük fogy, és minden elmúló nap veszélybe sodorja az életüket.”
  • Netanjahu és Gallant azt válaszolta, hogy ők is kiemelten kezelik az elraboltak hazahozatalát, ,,de nem bármi áron”.

A forrás szerint nincs alapvető nézeteltérés, csak a dolgok prezentálásában van különbség.

,,Mindenki tudja, hogy először a túszok vannak soron. Csak amikor azt mondják, bármi áron, ez magában foglalja a háború befejezését” – mondta a forrás.

Az amerikaik: A múlt héten a Pentagon magas rangú tisztviselői és magas rangú izraeli biztonsági tisztviselők megbeszélgetést tartottak a gázai harcok folytatásáról, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

,,Vajon Netanjahu vezet vagy őt vezetik” – tűnődtek az amerikai tisztviselők. Az amerikaik továbbá kijelentették: ,,Már nem vagyunk biztosak abban, hogy el tudjátok pusztítani a Hamászt.” Mire az izraeliek: ,,Ez időbe telik, elkapjuk őket.”

Egy izraeli forrás vasárnap azt mondta, hogy a Fehér Házban megoszlanak a vélemények arról, hogy Izrael képes-e megvalósítani a kabinet által kitűzött háborús célokat, van, aki szerint igen, van, aki szerint nem, és mindkét fél zárt fórumokon ismerteti álláspontját.

  • Joe Biden amerikai elnök és Netanjahu miniszterelnök több mint 3 hete nem beszélt egymással.
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter elégedetlenül tért vissza múlt heti izraeli látogatásáról, mivel a források szerint néhány kérdésre nem kapott választ.
  • Az Egyesült Államok nemtetszését fejezte ki Izrael hozzáállása miatt a Palesztin Hatóság nevében beszedett adópénzek egy részének visszatartásával kapcsolatban, valamint amiatt, hogy erre nincs megoldás, és Netanjahuék nem hajlandóak megvitatni a háború után kérdését.
  • Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap helyzetértékelést tartott a Júdeai és Szamáriai Hadosztálynál, és tisztázta: ,,Az erős Palesztin Hatóság nem kevésbé izraeli biztonsági érdek… A Hamász megpróbálja összekapcsolni Gázát Júdeával és Szamáriával, és felszítani a területet, ezt mindenképp meg kell akadályoznunk, és rendeznünk kell a munkások [akiket jelenleg nem engednek be Izraelbe] és a pénzügyek kérdését.”

Libanon: A Hamász katonai szárnyának néhány magas rangú tagja, akik Bejrútban éltek, elhagyták Libanont, a likvidálásuk miatti félelemből, jelentette tegnap este a Kan.

A Hamász egyik forrása szerint a terrorszervezet vezetése jelentős operatív lépéseket tett a politikai szárny helyettes vezetőjének, Száleh al-Arurinak bejrúti likvidálását követően, melyet Izraelnek tulajdonítanak.

A Libanont elhagyó operatívok Szíriába és Törökországba mentek. Időközben a Hamász magas rangú tisztviselője, Ghazi Hamed, aki a háború kitörése óta a Hamász egyik fő szóvivője lett, és Bejrútban tartózkodott – Aruri likvidálása óta Kairóban tartózkodik, és még nem tért vissza Libanonba.

The post Döntés a túszokról, szkeptikus Pentagon és beijedt hamászosok Libanonban first appeared on Új Kelet online.